štvrtok 13. júla 2023

Minirecenzie #29: 4x hrejivé čítanie (cozy fantasy)

Knihy sú vo všeobecnosti vnímané ako únik pred realitou, ale občas čitateľ potrebuje trochu silnejší kaliber, ako sa hovorí. Ja nie som výnimkou, takže keď potrebujem dokonale vypnúť a na chvíľu sa len usmievať a cítiť sa, akoby ma kniha objímala, nájdem si niečo fakt hrejivé. Niečo, čo zastrešuje žáner tzv. cozy fantasy...

 

 


India Holton – The Secret Service of Tea and Treason (Dangerous Damsels #3)

Kľúčové slová: Tajní agenti. Falošné manželstvo. Záchrana kráľovnej.

India Holton vytvorila vskutku pozoruhodný svet. Viktoriánske Anglicko premenila takmer na nepoznanie. Síce v ňom stále žijú etiketou posadnuté mladé dámy, ale tieto mladé dámy sú zároveň aj pirátky alebo čarodejnice a nezriedka dokonca aj tajné agentky. A práve o tajných agentoch je táto záverečná časť trilógie.

Hlavnými hrdinami sú Agentka A a Agent B, ktorých v tajnosti vyšlú, aby zabránili atentátu na kráľovnú Viktóriu. Obaja títo agenti sú navyše veľmi skúsení vo svojej práci, ale zároveň neskúsení v bežných otázkach života. Najmä tých praktických. Takže podobne ako prvé dve knihy, aj táto je plná humoru. Skôr takého suchšieho a do určitej miery aj situačného. Keďže sa to odohráva v Anglicku, dalo by sa povedať, že je to taký typický britský humor, ktorý teda nesadne úplne každému. Dôležité je však poznamenať, že toto nie je plnokrvná paródia, hoci pár parodických prvkov by sa tam určite našlo. Má to byť skôr zábavné ako kritické.

Čo sa týka zápletky, je budovaná zhruba rovnako ako v dvoch predchádzajúcich knihách. Objavia sa aj už známe postavy, ale keďže príbeh je samostatný a nenadväzuje na predchádzajúce udalosti (ktoré sa tam ale okrajovo spomínajú), je možné čítať knihu aj samostatne. Všetky príbehové línie sa ale dopĺňajú. Sú tu tajomné úklady, nebezpečenstvo, tajné spolky a veľa veľa vtipných situácií. Samozrejme je tu aj romantická línia, opäť trochu inak podaná. Sympatické je aj to, že silným prvkom je aj priateľstvo. Skrátka a dobre, toto je výborne napísaný kus literatúry, navyše so šmrncom. Takže spríjemní nejedno nudné poobedie.

5/5

 

Catherine Bakewell – Flowerheart

Kľúčové slová: Kvetiny. Magické kliatby. Každá minca má dve strany.

Odkedy sa hrejivá fantastika stala vyhľadávanejšou, kopec autorov sa rozhodlo prispieť do nej svojou troškou. Niektorí dokonca v tomto žánri aj debutujú, čo je aj príklad tejto autorky. Tá stvorila magický svet plný schopností, v ktorom žije Clara – ktorá má spojenie s rastlinami, ale potom sa jej nešťastnou náhodou podarí prekliať vlastného otca a všetko ide dolu vodou.

Napriek tomu, čo sa čitateľom snaží nahovoriť anotácia, táto kniha nie je veľmi napínavá. Áno, je to o nebezpečnej dohode, o pátraní a o hľadaní samého seba i správnych odpovedí. Ale všetko sa odohráva v takej príjemnej atmosfére. Zámerom príbehu je skôr ukázať, že nič nie je také zlé, ako sa na prvý pohľad môže zdať a všetko je o uhle pohľadu, ako sa, koniec koncov, dozvie aj hlavná hrdinka Clara.

V tomto smere je teda nesprávne od knihy očakávať nejaké zložité úklady alebo veľkolepé dobrodružstvá, hoci aj tie sú tam spomenuté. Ide len o príjemne rozprávanie v príjemnom prostredí plnom kvetov a malých domčekov kdesi uprostred lesa. Ako pohladenie po duši teda kniha obstojí. Ako čokoľvek iné už menej.

4/5

 


Charlie N. Holmberg – Keeper of Enchanted Rooms (Whimbrel House #1)

Charlie N. Holmberg – Heir of Uncertain Magic (Whimbrel House #2)

Kľúčové slová: Magicky nadaný dom. Duch. Nájdená rodina.

Na túto autorku som narazila úplnou náhodou vďaka reklame v mojom kindli. Kniha Star Mother ma vtedy zaujala najmä námetom a hovorila som si, že ak nič iné, možno som našla peknú rozprávku. Kniha si ma však dokonale získala nielen príbehom, ale aj štýlom, akým bola napísaná. Takže som sa rozhodla venovať autorke viac pozornosti, a tak som sa dostala k tejto sérii.

Odohráva sa v Amerike 19. storočia a ústrednou kulisou je magický posadnutý dom. V tomto svete však existuje agentúra, ktorá prideľuje takýmto domom správcov, ale len v prípade, že sú obývané. Jeden takých dom zdedil Merritt Fernsby. Tento dom je z toho taký nadšený, že Merritta doslova zamkne vnútri a odmieta to pustiť von. Hulda Larkinová je jednou z pracovníčok agentúry a prichádza do domu ako nový správca. Čo odštartuje zaujímavý príbeh.

Kniha je však predovšetkým o postavách. Merritt aj Hulda sú vykreslení ako nedokonalí omylní ľudia, ktorí v živote všeličo zažili, čo ich zranilo a urobilo z nich samotárov. Príbeh je aj o tom, ako sa jeden druhému otvárajú, ako sa spriatelia a nakoniec, spolu s ďalšími postavami, vytvoria svoju vlastnú nedokonalú, no napriek tomu súdržnú rodinu. Okrem toho je to aj plné všakovakej nevšednej mágie, má to aj dobrodružstvo, nebezpečenstvo, kopec emócií, no zároveň je to hrejivé a krásne a mnohých momentoch som sa spokojne usmievala.

Séria má zatiaľ dva vydané diely a tretí by sa mal objaviť budúci rok. Prvá kniha je predovšetkým o Hulde, druhá o Merrittoovi a tá tretia o niekom inom – ale neprezradím o kom, o tom si budete musieť prečítať už sami.

5/5

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára