pondelok 31. júla 2023

Tajné predlohy filmov #34

 

Ďalší mesiac za nami, takže prišiel čas na ďalší diel seriálu o filmoch a ich predlohách. Rovnako ako kedykoľvek predtým, aj dnes je výber čisto náhodný...

 

 


King Solomon’s Mines (1985)

(Bane kráľa Šalamúna / Doly krále Šalamouna)

Väčšinu času už zabudnutá béčková komédia približuje príbeh Jesse, ktorá si najmä známeho zálesáka a dobrodruha Allana Quatermaina, aby jej pomohol nájsť otca. Ten sa mal stratiť pri výprave, ktorej cieľom bolo nájdenie legendárnych baní kráľa Šalamúna. Film je koncipovaný ako komédia a takisto ako paródia, ktorá vychádza najmä z filmov o Indianovi Jonesovi. Okrem toho ide o adaptáciu rovnomennej knihy z roku 1885, ktorú napísal H. Rider Haggard. Ide o jednu z prvých dobrodružných kníh, ktorá sa odohráva v Afrike a takisto ide o základný kameň žánru venujúcemu sa strateným svetom. Ide o jednu z populárnejších adaptácií, ktorú však kritika veľmi neocenila, najmä preto, ako veľmi sa odkláňa od svojej predlohy a aj z dôvodu, že ide o paródiu. Kniha bola pritom adaptovaná aspoň sedemkrát a postava Allana Quatermaina sa objavila aj v iných filmoch a komiksoch (svojim spôsobom „zľudovela“). Prvá adaptácia sa objavila už v roku 1919, išlo o nemý film, dnes považovaný za stratený. Neskôr sa objavili adaptácie v rokoch 1937 (prvá ozvučená verzia), 1950 (považovaná za najlepšiu, ktorá sa dočkala aj pokračovania v roku 1959), 1979 (nízkonákladová verzia) a 2008 (zatiaľ posledná adaptácia). Okrem toho existuje aj animovaný film. Komédia z roku 1985 má aj pokračovanie, konkrétne z roku 1987 s názvom Allan Quatermain and the Lost City of Gold. Pôvodná kniha je základným kameňom celej série o Allanovi Quatermainovi, ktorá obsahuje dokopy osemnásť samostatných prác, niektoré z nich poviedky. Ale len jedna z kníh predstavuje pokračovanie prvej knihy, konkrétne ide o román Allan Quatermain z roku 1887.

 

The Last Unicorn (1982)

(Posledný jednorožec / Poslední jednorožec)

Dej dnes už klasického atmosférického animovaného filmu približuje príbeh jedného jednorožca-samice. Tá žije pokojným životom v lese, až jedného dňa začuje, že jednorožce už neexistujú. Ale ona predsa žije. Tak sa vyberie na cestu, aby našla iných svojho druhu, vďaka čomu zažije veľa všakovakých dobrodružstiev. Ide o adaptáciu rovnomennej knihy, ktorú napísal Peter S. Beagle a prvýkrát vyšla v roku 1968. Samotný autor sa z adaptácie tešil a považuje ju za veľmi vydarenú. Pravdepodobne aj preto, že k nej napísal scenár. Film je dnes považovaný za klasiku a tiež za jeden z najvýznamnejších animovaných filmov (umiestnený na pozícii číslo 96). Okrem animovanej verzie sa dlhé roky šuškalo aj o filmovej. Prvé informácie sa objavili už pred mnohými rokmi a v roku 2006 sa objavila oficiálna webová stránka. Podľa nej projekt nemá ani sponzora, ani tím ľudí, ktorí by mohli na filme pracovať. Jedinou informáciou bolo len to, že na filme by mal spolupracovať Christopher Lee (v animovanej verzii prepožičal hlas kráľovi Haggardovi). Po jeho smrti však webová stránka prestala fungovať. Kniha sa dočkala aj dvoch dramatizácií, konkrétne v rokoch 1988 (ide o muzikál a autorom scenára je Peter S. Beagle) a 2009. Kniha sa po rokoch dočkala aj pokračovania. Novela Two Hearts vyšla v roku 2004 (pôvodne len v časopise), pričom autor dovtedy tvrdil, že nemá v pláne napísať akékoľvek pokračovanie.

 

Shutter Island (2010)

(Prekliaty ostrov / Prokletý ostrov)

Psychologický triler s nezameniteľnou atmosférou približuje osud agenta Teddyho Danielsa, ktorého vyšlú vyšetrovať psychiatrické zariadenie. To stojí na ostrove a je odstrihnuté od zvyšku civilizácie, no napriek tomu jeden z pacientov zmizne. Ide o adaptáciu rovnomennej knihy, ktorú napísal Dennis Lehane a prvýkrát vyšla v roku 2003. Pritom práva na zfilmovanie boli predané už v roku 2003, ale neskôr sa vrátili k majiteľom a museli byť znovu zakúpené. Samotný autor sa vyjadril, že touto knihou chcel vzdať hold klasickej gotickej literatúre a béčkovým filmom. V prípade filmu sa dá hovoriť o pomerne vernej adaptácii. Dejová linka sa priveľmi neodkláňa a mnohé odhalenia sú vo filme zjavnejšie ako v knihe. Takisto postavy sú občas prezentované trochu inak, nehovoriac o drobných rozdieloch v kulisách (čo sa dotýka hlavne toho, ako vyzerá ostrov) a odlišnom závere. Mnoho kritikov pritom tvrdí, že film je výborný pre fanúšikov klasických Hitchcockových filmov. Napriek dobrým rozdielom však film aj kniha sprostredkúvajú zhruba ten istý zážitok. Autor sa pri tvorbe psychiatrickej liečebne inšpiroval skutočným zariadením, ktoré stálo na ostrove.

 

There’s Someone Inside Your House (2021)

(Máš někoho doma)

Dej tohto hororu približuje osudy niekoľkých školákov. Uprostred toho všetkého stojí študentka Makani, ktorá sa po príchode do Nebrasky zapletie do vyšetrovania nechutnej vraždy. Pritom nebezpečenstvo hrozí ďalším. Svoj námet film čerpá z rovnomennej knihy, ktorú napísala Stephanie Perkins a prvýkrát vyšla v roku 2017. Film je verný netflixovskej tradícií, čo sa týka adaptácií, takže ide skôr o film inšpirovaný knihou. V oboch prípadoch je síce ústrednou postavou Makani, ktorá sa priťahuje do nového mesta a má veľa tajomstiev, ale tie tajomstvá sa trochu líšia. Takisto motív samotných vrážd sa líši a niektoré scény sú zmenené a jedna dôležitá dokonca vynechaná. Najväčším rozdielom však je to, že vo filme je pozmenená aj identita vraha a páchateľom je niekto, kto je v knihe úplne nevinný. Za čo je zodpovedné pridanie prekvapivého odhalenia, ktoré sa v knihe takisto nespomína, a tiež zmena motívu vrážd. Vďaka týmto zmenám je však adaptácia omnoho temnejšia a napínavejšia a pôsobí hororovo v momentoch, keď je kniha skôr vlažne trileroidná. Film si napriek tomu vyslúžil skôr zmiešané hodnotenia a takpovediac zapadol prachom skôr, ako si stihol získať väčšiu pozornosť.

 

Timeline (2003)

(Prúd času / Proud času)

Dej béčkového a aj trochu zabudnutého filmu približuje život niekoľkých archeológov. Tí odhaľujú trosky a tiež tajomstvá starej pevnosti a ich výskum financuje trochu tajomná spoločnosť. O nej sa neskôr dozvedia, že vynašla spôsob cestovania v čase, čo umožní archeológom pozrieť sa do 14. storočia – aby tu mohli nájsť a zachrániť svojho strateného profesora. Film svoj námet našiel v rovnomennej knihe z pera Michaela Crichtona, ktorá prvýkrát vyšla v roku 1999. Čo sa týka samotnej adaptácie, je pomerne verná. Došlo síce k niekoľkým zmenám, ale tie neboli až také výrazné, že by z toho nutne vznikol film o niečom úplne inom. Film stroskotal skôr na tom, že režisér sa snažil stvoriť klasický hollywoodsky film, ktorý romantizuje históriu. Takže ignoruje historické náležitosti a ponúka duté akčné dobrodružstvo, ktoré je také svižné, že je vlastne chaotické. Práve na tomto film najviac stroskotal, čiže je takmer až logické, že si vyslúžil pomerne veľa kritiky a málo pochvál. Okrem toho bol film aj finančným prepadákom. Kniha bola adaptovaná aj do podoby počítačovej hry. Tá vyšla v roku 2000 a na jej tvorbe sa priamo podieľal Crichton. Hra však bola takisto finančným prepadákom a krátko po jej uvedení bola z trhu stiahnutá.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára