pondelok 4. septembra 2023

Minirecenzie #31: 4x fantasy s prímesou romantiky

Cez dovolenku som len tak náhodne čítala knihy, ktoré som našla v čítačke, takže som sa dostala hneď k niekoľkým prekvapivým kúskom...

 

 



C. N. Crawford – City of Thorns (The Demon Queen Trials #1)

Kľúčové slová: Dvojníčka. (Ne)vinný omyl. Démoni.

Hlavná hrdinka Rowan skončí nedopatrením vo väzení. Je to smrteľníčka a jej jediným cieľom v živote je nájsť vraha svojej matky a pomstiť sa. Nanešťastie ale Rowan akoby z oka vypadla neslávne známej sukube Mortane, ktorej prisahal pomstu jeden mocný démonský lord. Rowan s Orionom nakoniec uzavrie dohodu, že mu pomôže stať sa kráľom démonov – výmenou za pomoc s pátraním po vrahovi.

Začiatok bol ešte vcelku príjemný. Nie úplne dychberúci, ale dostatočne zaujímavý na to, aby som pokračovala v čítaní. Hlavná hrdinka ale nebola niekto, komu by som dokázala držať palce a viac-menej som ju len strpela. Čo je asi prvý problém, ktorý som s knihou mala. To, že mi hlavná hrdinka bola ukradnutá. Je to pomerne nepríjemný problém, keďže bola zároveň rozprávačkou príbehu. Ale toto je môj osobný problém. Už nie až taký osobný problém bude zrejme to, akým spôsobom je to napísané. Je to také... povrchné. Všetko len kĺže niekde po hladine a nejde to do hĺbky. Takže sa to drží v rovine takmer oddychovej literatúry, bohužiaľ zbytočne naťahovanej. Ak by takýmto štýlom bola napísaná jedna kniha, maximálne dilógia, ešte by som to dokázala prežiť. Ale celá trilógia? Mala som pocit, akoby som uviazla v nejakej divnej dimenzii, kde každá hodina je dlhá ako týždeň pred výplatou. Dej bol o ničom, postavy ma vyslovene otravovali a autorka tým, že vlastne nemala o čom písať, vytvorila podivuhodné vákuum. Čo bola škoda, lebo napríklad svet plný démonov a mágie a tajných plánov najmocnejších znel ako zaujímavá kulisa. Bohužiaľ trestuhodne nevyužitá.

2/5

 

A. K. Mulford – The Hight Mountain Court (The Five Crowns of Okrith #1)

Kľúčové slová: Čarodejnica. Mágia. Tajná misia.

Remy je červená čarodejnica, ktorá sa skrýva medzi ostatnými. Jej samotná existencia je totiž svojím spôsobom nezákonná, nakoľko kráľ pred rokmi zaútočil na červené čarodejnice a všetky takmer vyhladil. Remy je teda neustále na úteku, ale predsa ju niekto nájde. Samotný princ sa dozvie o jej existencii, ale miesto toho, aby ju zabil, ju požiada o pomoc pri plnení nebezpečnej úlohy.

Od prvého prečítania anotácie som vedela, čo od knihy očakávať. Nič extrémne inovatívne, ale potenciálne príjemné a romantické. A keďže som s touto myšlienkou začala čítať, tak som ani nebola sklamaná tým, čo som dostala. Ozaj mi to pripadalo ako niečo, čo som čítala v iných knihách. Je to taká kombinácia prvkov, ktoré fungujú v tých najznámejších romantických sériách. Ale zase napísané tak, že sa to čítalo príjemne. Keď už nič iné, autorka vie písať a to bol ten rozhodujúci faktor. Bolo to síce predvídateľné, ale vcelku uveriteľne romantické. Veľmi oddychové čítanie. Len teda výraznejšiu výhradu mám k tomu záveru. Zdalo sa mi, že to autorka odbila akosi rýchlo, pritom úplne zbytočne. Radšej mohla dej z tejto prvej knihy rozdeliť do dvoch kníh a všetko by pôsobilo prirodzenejšie a hlavne uveriteľnejšie. Ale tak nemôžeme mať všetko, ako sa hovorí, a tak si musím vystačiť s postavami, ktoré mali obstojnú chémiu, cez zaujímavý svet, až po tradične tradičnú zápletku okorenenú romantikou. Výborná oddychová vec.

3/5


 


Gina L. Maxwell – The Dark King (Deviants Kings #1)

Kľúčové slová: Divná mágia. Neplánovaná svadba. Tajný svet.

Hlavná hrdinka Bryn práve prišla o prácu, no namiesto toho, aby sa niekde nad pohárom vína utápala v sebaľútosti, sa rozhodne samu seba odmeniť. Vyberie sa do Las Vegas, kde plánuje, vďaka podivuhodnej výhre, stráviť príjemný víkend. Lenže tu upúta pozornosť majiteľa komplexu, v ktorom býva, ktorý je zároveň faeský kráľ v utajení. Strávia spolu príjemnú noc a ráno sa dozvedia, že sa zosobášili, hoci si na to nespomínajú.

Podľa anotácie to znelo ako niečo potenciálne bláznivé a/alebo melodramatické. Povedala som si, že občas je fajn prečítať si aj telenovelu, len tá telenovela musí byť dobrá. A začiatok bol vcelku sľubný. Postavy mali svoje tajné „agendy“, svoju minulosť, ale aj túžby a sny a zneli prinajmenšom zaujímavo. Prvé kapitoly mali navyše iskru a šmrnc a aj trošku toho napätia a štipľavosti. Hovorím si, možno toto bude tá zaujímavejšia erotika. Ale mýlila som sa. Po prvých kapitolách prišlo vytriezvenie. Autorka trvala na tom, že bude agóniu svojich čitateľov predlžovať na maximum, až sa to dostalo do pre mňa neúnosnej miery. Problémom bolo, že nie som veľký fanúšik toho, keď je zápletka v knihe postavená na tom, že sa hlavní hrdinovia nerozprávajú ako dospelé osoby. Keď spolu vôbec nekomunikujú a potom je všetko napätie postavené na tom, že minimálne jeden z nich nepozná pravdu. Ak by ich mlčanie malo nejaký logický dôvod, dokázala by som to pochopiť, ale tu... Povedané jednoducho, zbytočne komplikované asi len preto, aby to bolo dlhšie. Umelo predlžované a zakryté tým, že tam bolo hojne posteľných scén. Tie síce boli vcelku príjemne napísané, ale to občas predsa len nestačí.

2/5

 

K. M. Shea – The King’s Captive (Gate of Myth and Power #1)

Kľúčové slová: Čierna mačka. Elfský kráľ. Magický obojok.

Chloe je ako korisť medzi predátormi. Nie je úplne človek, no má iba iskričku mágie, vďaka čomu je slabá a navyše lákavá mňamka pre všetky mocnejšie bytosti. Jej jedinou obranou je fakt, že sa na počkanie dokáže zmeniť na čiernu mačku. Čo urobí aj jeden večer, keď ju prenasleduje niečo mocné s nie práve dobrými úmyslami. Lenže zhodou náhod sa dostane do rúk elfskému kráľovi.

Toto znelo pomerne šialene. Ale hovorím si, už som čítala aj šialene znejúce veci a prežila som to, tak skúsim prežiť aj toto. A ostala som veľmi príjemne prekvapená. Očakávala som totiž, že to bude od prvej strany skôr erotika. Postavená na tom, že sa Chloe bude po nociach premieňať do svojej ľudskej podoby a takto strávi s Noctom štipľavé noci plné sexu. Nestalo sa. Chloe totiž ostávala v mačacej podobe a keď sa už premenila, tak mimo dohľadu všetkých tých, čo sa o ňu starali. Malo to teda takmer až komediálny potenciál, čo ma nesmierne bavilo. Navyše to malo aj iskru, šmrnc a vcelku to bolo napísané príjemne. Po dejovej stránke to nebolo nič svetoborné a svet bol klasickým príkladom spoločnosti známej z akejkoľvek urban fantasy. Ale napriek tomu sa mi to páčilo. Výborná voľnočasovka, ktorá navyše nie je postavená na tom, že hlavní hrdinovia hneď skončia v posteli, kde sa premenia na králikov v ruji. Autorka sa miesto toho sústredila na to, aby to aj malo nejakú tú zápletku a snažila sa aj pracovať s postavami a ich charaktermi. Jednoznačným plusom je aj hlavná hrdinka meniaca sa na mačku. Za mňa teda veľmi príjemné prekvapenie.

3/5

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára