utorok 23. januára 2024

Každý čin má svoje následky | Two Twisted Crowns

Autor: Rachel Gillis
Názov: Two Twisted Crowns
Séria: The Shepherd King
Diel: druhý z dvoch
Špecifikácia: temná gotická fantasy o mágii a jej dôsledkoch
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.51

 

“Be wary,
Be clever,
Be good”

 

Úloha znela jasne, hoc nie jednoducho. Pozbierať všetkých dvanásť kariet a s ich pomocou zničiť smrteľne nebezpečnú hmlu. Mnohí sa o to pokúšali, no nikto zatiaľ neuspel. Aj preto, že jedna karta chýba a je takmer nemožné ju nájsť. Lebo to dokáže len ten, kto sa zaslúžil o jej vznik. No spolupracovať s ním nie je jednoduché...

Americká autorka Rachel Gillig stvorila pomerne temne pôsobiaci svet, v ktorom navyše existuje niekoľko druhov mágie. Okrem toho však tomu všetkému vštepila veľmi prísne pravidlá fungovania, takže čitateľ vždy presne vie, ako niečo funguje. Navyše každý čin a každé použitie mágie má svoje následky, čo zase prispieva k istej reálnosti. Takisto ukazuje, že nič nie je len čierne alebo biele a v skutočnosti sa všetko skladá z odtieňov sivej.

Toto posledné sa pritom dotýka úplne všetkého. Nielen sveta a jeho fungovania, ale najmä postáv. Z istého uhla pohľadu by ich niekto dokázal považovať skôr za zloduchov. Pretože mnohí hľadia len na vlastný zisk a vlastné záujmy. Na druhej strane by ale bolo príliš jednoduché niekoho odsúdiť a tvrdiť o ňom, že je len taký alebo onaký. Pretože autorka sa venuje vysvetľovaniu a hlavne osvetľovaniu motivácie.

Zrazu je teda náročné niekoho odsúdiť, pretože je vidieť, aké činy a rozhodnutia ho priviedli do danej situácie. Elspeth a Ravyn v tomto smere dostávajú najviac priestoru. Práve oni dvaja sa vybrali pátrať po tajomnej stratenej dvanástej karte, takže sa môže zdať, že osud celého sveta domnelo leží na ich pleciach. Čiastočne je to pritom pravda, lebo ak by kartu nenašli, akékoľvek iné rozhodnutia alebo činy by skrátka nestačili.

“’There once was a girl,’ he said, his voice slick, ‘clever and good, who tarried in shadow in the depths of the wood. There also was a King—a shepherd by his crook, who reigned over magic and wrote the old book. The two were together, so the two were the same: The girl, the King, and the monster they became.’”

Potrebujú pomoc. Napríklad od Elma a Ione. Tí napomáhajú tomu, aby plány vyšli a aby sa niečo v krajine obohnanej hmlou zmenilo. Postavy sa správajú predovšetkým ľudsky, majú svoje silné i slabšie stránky a všetky ich rozhodnutia sú väčšinou výsledkom úvah, čo je nesmierne sympatické. Čitateľ má tak možnosť sledovať nedokonalých a ľudských aktérov, ako sa snažia z toho blata, v ktorom sa ocitli, postaviť dom. Je jednoduché držať im palce a vcítiť sa do nich, vďaka čomu je zážitok z čítania ešte o niečo silnejší.

Podobne dokážu zapôsobiť aj opísané udalosti. Gillig sa darí výborne gradovať napätie. Tempo je svižné, keďže z akčnejších scén prechádza do tých pomalších. Navyše nezabúda ani na zákulisné mocenské hry a na celkový pocit nebezpečenstva, ktorý sa postupom strán len umocňuje.

Nemenej dôležitá je aj atmosféra. Vo svojej podstate pochmúrna a temná, keďže tematicky je príbeh stále o tých horších vlastnostiach a o príšerách, ktoré sa niekedy ukrývajú v našich vnútrach. Alebo o tých, čo na nás pozerajú zo zrkadla. Tiež hovorí o občas zhubnom vplyve prehnaných ambícií, o pomste, ale aj zbytočnosti prelievania krvi.

Zážitok je pritom silno naviazaný na prežité. Čitateľ má čo možno najhlbšie precítiť to, o čom číta, a autorke tento zámer vyšiel. Takže jej príbeh, hoci vo svojej podstate jednoduchý, dokáže zapôsobiť a zároveň vyznieť sviežo. A keďže odpovede nie sú servírované na podnose, až do poslednej chvíle nie je jasné, ako to všetko dopadne.

Kniha Two Twisted Crowns predstavuje výborné pokračovanie a zároveň dôstojný záver. Postavy sú obklopené hnusom, no snažia sa zachovať si vlastnú ľudskosť. Nie sú teda dokonalé, a preto si uvedomujú, akú silu má odpustenie. Podobne nabitý je aj dej, ktorý je napínavý až do poslednej strany. Veľkolepý záver je už len čerešničkou na torte. Dilógia je však ladená to temnejšej atmosféry, čo nemusí sadnúť každému čitateľovi.


 

 

oficiálna anotácia:

Elspeth and Ravyn have gathered most of the twelve Providence Cards, but the last, and most important one remains to be found: The Twin Alders.

If they are going to find it before the Solstice and cure the kingdom of the dark magic infecting it, they will need to journey beyond the dangerous mist-cloaked forest that surrounds their kingdom.

And the only one who can lead them there is the monster that shares Elspeth's head. The Nightmare. And he's not eager to share any longer.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára