nedeľa 28. januára 2024

Minirecenzie #33: 2 fantasy pokračovania

V posledných týždňoch vyšlo veľa pokračovaní sérií, ktoré som rozčítala a k dvom z nich som sa aj dostala. A práve o týchto dvoch knihách píšem v tomto príspevku...

 

 


Heatrher Fawcett – Emily Wilde’s Map of the Otherlands (Emily Wilde #2)

Kľúčové slová: Akademici. Zákerná zbabelá pomsta. Dvere do iných svetov.

Emily Wilde je dokonalá akademička. Pozná tú správnu teóriu a dokáže ju previesť do praxe. Práve táto pohotovosť jej neraz zachránila život. Teraz však prišiel čas na ďalšiu etapu v jej osobnom živote, na ktorú sa nedá pripraviť naštudovaním odbornej literatúry. Napriek tomu je odhodlaná splniť všetky svoje záväzky. A najmä pomôcť Wendellovi Bamblebymu nájsť tie správne dvere, ktoré ho zavedú domov. Aj keby to malo byť to posledné, čo v živote urobí.

Dobrodružstvá akademičky Emily, jej psa a akademického rivala Wendella Bamblebyho majú svoj vlastný jedinečný šmrnc. Ide hlavne o to, ako je text napísaný a ten je umelecký, zároveň hutný a okrem čara má aj istý druh humoru, hoci pre niekoho dosť suchého. Pokračovanie je napísané podobným štýlom, no s istými rozdielmi. Tam, kde bol prvý diel zo začiatku neskutočne pomalý a rozvážny, tam pokračovanie začína doslova s fanfárami. Postavy svižne skočia do úkladov a rôznych dychberúcich naháňačiek a vďaka tomu sa mení tón celého rozprávania. Iste, stále je to rozvážny a krásne napísaný text, ale tempo je svižnejšie a dobrodružnejšie. Takisto napätie je gradované iným spôsobom a celkovo druhý diel ponúka o niečo iný druh zážitku. Čo mne osobne vyhovovalo, lebo vďaka tomu mohlo vyniknúť to, ako postavy vplyvom všetkých udalostí rastú.

5/5 

 

Rebecca Ross – Ruthless Vows (Letters of Enchantment #2)

Kľúčové slová: Sila slov. Vernosť. Láska na bojovom poli.

Iris a Roman by mali byť rivalmi v práci. Obaja sa uchádzali o to isté miesto a dostať ho mohol len jeden. Ich cieľom bolo ukázať sa v čo najlepšom svetle a ukázať, že to ich hľadajú na danú pozíciu. Problémom je, že ich rivalita je viac-menej len na oko a ostatní v ich okolí ju prežívali úplne inak než oni sami. Možno aj preto, že si tak dobre rozumeli a nakoniec sa ukázalo, že nie sú až takí rozdielni. Problémom však je, že sa obaja rozhodli pre kariéru vojnových dopisovateľov a práve táto profesia ich nakoniec rozdelila.

V istom zmysle je táto kniha tak trochu ako tá prvá. Na pozadí zúri vojna a ľudia dostávajú len skreslené informácie, ktoré sa podobajú skôr propagande. Alebo sa k nim pre zmenu nedostávajú vôbec žiadne informácie a nevedomosť je občas tým najnebezpečnejším nástrojom. Hlavní hrdinovia sa mali stať prostriedkom boja proti tejto nevedomosti. Odhodlaní písať o tom, čo sa skutočne deje a navzájom si dopisovať prostredníctvom čarovných písacích strojov. Roman a Iris si takto dopisovali už v prvej knihe a rovnako sa dorozumievajú aj v tejto. No zatiaľ čo v prvom diele Iris netušila, s kým si dopisuje, teraz štafetu prebral Roman. V tomto smere ide o trochu nemilé opakovanie námetu, ale vo svetle všetkých udalostí sa dá pochopiť. Inak je pokračovanie rovnako emocionálne náročné a hlavne o sile slove. Záver je určite zaujímavý a svojim spôsobom realistický. Najmä v zmysle, že vidíme skutočne následky vojny v podobe pretrvávajúcich chronických bolestí a psychických následkov. Na druhej strane je však nutné podotknúť, že záver prišiel náhle a po všetkých tých peripetiách akosi prirýchlo.

4/5

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára