nedeľa 25. februára 2024

Tajné predlohy filmov #41

Ďalší mesiac sa pomaly končí, takže prišiel čas na nový diel seriálu o filmoch a ich predlohách. Tentoraz je výber takisto náhodný, len s tým rozdielom, že všetky predlohy sú komiksové...

 

 


I, Frankenstein (2014)

(Ja, Frankenstein / Já, Frankenstein)

Temná béčková akčná komédia o tom, čo by sa stalo, ak by Frankensteinov výtvor prežil do dnešných dní. Adam je pritom fascinujúci tvor, ktorého na svoju stranu chcú získať dve bojujúce frakcie. Na jednej strane stoja démoni, na tej druhej chrliče a pritom ide o osud ľudstva. Svojim spôsobom takmer klasický motív oblečený do trochu iných kulís. Svoj námet film čerpá z rovnomenného grafického románu, ktorý napísal Kevin Grevioux. V roku 2010 komiks prepísal do podoby scenára a predal ho produkčnej spoločnosti a neskôr v adaptácii sám hral. Krátko pred plánovanou premiérou filmu bol komiks vydaný aj v klasickej papierovej podobe pod názvom I, Frankenstein: Genesis. Oficiálne je uvádzaný ako prequel k filmu. Keďže autor predlohy zároveň napísal aj scenár, ide o pomerne vernú adaptáciu. Film však doplatil na to, na čo mnohé iné – nízke tržby. Oficiálna premiéra bola niekoľkokrát presúvaná, takže film sa nakoniec dostal do kín takmer o rok neskôr. Čo sa negatívne odrazilo na marketingu a neskôr na tržbách, ktoré boli pomerne nízke a film zarobil len toľko, aby pokryl pôvodný rozpočet. Čo je aj dôvod, prečo nikdy nebolo natočené pokračovanie. Podobne ako mnohé iné projekty, na ktorých pracoval Kevin Grevioux, aj k tomuto bolo plánované možné prepojenie na Underworld univezrum. V tomto konkrétnom prípade malo ísť o potitulkovú scénu, v ktorej by sa Adam stretol so Selene. Podobne ako ostatné Underworld crossoverey, aj tento ostal len vo fáze nápadu.

 

Nimona (2023)

Animovaný netflixovský počin odohrávajúci sa v akejsi futuristickej verzii stredoveku, v ktorom existujú rytieri s mečmi, ale zároveň všetky výdobytky modernej doby. Poslaním každého rytiera je chrániť ríšu a zabíjať príšery, no jeden z rytierov sa stane doslova štvanou zverou kvôli niečomu, čo vlastne ani nespáchal. Na jeho stranu sa pridá záhadná dievčina Nimona, tvaromeniačka, ktorá v padlom rytierovi našla svojho nového šéfa. Svoj námet pomerne voľné čerpá z rovnomenného komiksu od ND Stevensona. Komiks pôvodne vychádzal len online medzi rokmi 2012 a 2014. V roku 2015 sa dočkal aj tlačenej verzie potom, ako toto dielo objavil literárny agent. Samotná zápletka z komiksu bolo prenesená aj do filmu. Tvaromeniačka Nimona ponúka svoje služby „poskoka“ zlosynovi Ballisterovi, no tu väčšina podobnosti asi končí. Základná osa príbehu síce ostala rovnaká, ale dej je prepracovanejší a jednotnejší. Svet, v ktorom sa to všetko odohráva, dostal jednotnejšiu tvár, má aj históriu, ktorá je vo filme odhalená a dejová linka je takisto logickejšia. To všetko prispieva k tomu, že film bol veľmi úspešný a takisto cenený kritikmi. Pritom film istý čas čelil možnosti, že ani nikdy nebude natočený. Filmovacie práva ešte v roku 2015 odkúpilo štúdium, ktoré neskôr prešlo pod Disney. Premiéra filmu bola neustále odkladaná, až napokon Disney film vyškrtlo zo svojho portfólia (po zániku štúdia Blu Sky, ktoré malo film produkovať). V roku 2021 teda projekt odkúpilo štúdio Annapurna Pictures a Netlix sa mal postarať o propagáciu. V súčasnosti sa šepká o možnom pokračovaní, no ešte nebolo oficiálne potvrdené.

 

Surrogates (2009)

(Náhradníci)

Béčková sci-fi záležitosť odohrávajúca sa vo svete, kde ľudia nevychádzajú von a miesto nich ich záležitosti riešia ich robotickí dvojníci, zatiaľ čo oni sedia doma v „pilotnom“ kresle. Mohlo by sa zdať, že takýto svet je dokonalý, no opak je pravdou. Čo potvrdí aj náhodná vražda jedného z robotov, čo spôsobí smrť človeka, ktorý ho práve pilotuje. Film svoj námet našiel v rovnomennej komiksovej minisérii, ktorý napísal Robert Venditti a ilustroval Brett Weldele. Vychádzala medzi rokmi 2005 a 2006. Ide o voľnejšiu adaptáciu, ktorá sa v mnohých smeroch rozchádza s predlohou. Niektoré zmeny boli skôr menšie, ako napríklad zmeny v menách alebo v pohlaví postáv (v komikse je partnerom vo vyšetrovaní muž, vo filme ide o ženu), takisto boli prepísané niektoré scény, aby na obrazovke vyzerali o niečo akčnejšie či dramatickejšie. Ústredný motív ostáva rovnaký, no vďaka niektorým zmenám je posolstvo filmu do značnej miery oslabené. Kritici majú k filmu takisto čo povedať, no po finančnej stránke si film viedol pomerne dobre. Podľa názoru niektorých kritikov film doplatil aj na to, že samotná predloha nie je ktovieako inovatívna a ide skôr o priemerný komiks. V oboch prípadoch však ide o príbehy, ktoré sú viac-menej zabudnuté. Komiks sa v roku 2009 dočkal pokračovania s názvom The Surrogates: Flesh and Bone.

 

Sheena (1984)

Zabudnutá béčková romantická komédia, ktorá lákala na exotickosť, no predsa jej to nevyšlo. Aj týmito slovami by sa dala opísať táto staršia záležitosť, v ktorej má divák možnosť spoznať krásku Sheenu, ktorá dokáže telepaticky komunikovať so zvieratami, vďaka čomu si získa veľa pozornosti a nakoniec sa ešte aj musí zahrať na záchrankyňu. Film, ktorý je veľmi opatrne označovaný za superhrdinský, svoj námet čerpá z komiksov o rovnomennej postave, ktoré vychádzali v tridsiatych rokoch. Sheena, Queen of the Jungle je pritom legendárna komiksová hrdinka, prvá žena, ktorá sa dočkala svojho vlastného samostatného komiksu (vychádzal v štyridsiatych rokoch) a stala sa inšpiráciou pre mnohé podobné hrdinky, ktoré žili v džugli alebo medzi zvieratami. Za jednu z jej nasledovníčok je považovaná napríklad aj Wonder Woman. Samotný film nevychádza z konkrétneho komiksu a ide skôr o spojenie viacerých prvkov. Sheena v komiksoch bojuje s divokými zvieratami, ale napríklad aj s otrokármi alebo lovcami. Tvorcovia filmu považovali tieto „kvality“ za zastaralé a rozhodli sa Sheenu prispôsobiť dobe, v ktorej film natočili. Vo výsledku stvorili skôr romantickú hrdinku, než legendárnu bojovníčku. Tento fakt je čiastočne zodpovedný za pomerne drsnú kritiku, ktorú si film získal. V roku 2017 sa objavili správy, že štúdio Millennium Films plánuje reboot.

 

The League of Extraordinary Gentlemen (2003)

(Liga výnimočných / Liga výjimečných)

Dej tohto zabudnutého filmu sa odohráva koncom 19. storočia. Divák má možnosť sledovať legendárneho Allana Quatermaina, ktorý je povolaný späť do služby. Má dať dokopy skupinu výnimočných osôb, ktoré by mu pomohli odvrátiť medzinárodnú katastrofu a možnú svetovú vojnu. Tento steampunkový film je pomerne voľne inšpirovaný prvým zväzkom rovnomenného komiksu, ktorý vychádzal medzi rokmi 1999 a 2019. Autorom je Alan Moore a ilustrátorom Kevin O’Neill. Samotný komiks predstavuje crossover z viacerých autorových komiksov a takisto sa tu stretáva veľa postáv z rôznych svetov. Ide hlavne o hlavných hrdinov obľúbených kníh, ktoré sa odohrávaj práve vo viktoriánskom Anglicku. Čo je dôvod, prečo sa napríklad vo filme objavila postava Doriana Graya, ktorý sa v komikse nespomína. Na adresu filmu zaznelo mnoho kritiky, aj zo strany tvorcov komiksu. Ilustrátor Kevin O’Neill považuje film za epický omyl, ktorý nedokázal byť verný svojej predlohe. Alan Moore vo všeobecnosti považuje takmer všetky adaptácie svojich komiksov za nepodarky, ale tento konkrétny film mu leží v žalúdku predsa len o čosi viac. Film takisto negatívne poznačili aj správy o tom, že predstaviteľ Quatermaina Sean Connery mal veľa sporov s režisérom Stephenom Norringtonom. Connery sa neskôr vyjadril v tom zmysle, že práve práca na tomto filme ho presvedčila, že svet natáčania filmov už nie je preňho a úloha Alana Quatermaina je tak poslednou, ktorú stvárnil. V roku 2015 sa objavili informácie o reboote filmu s tým, že by mohlo ísť o prvý film novej franšízy. Neskôr sa zdalo, že reboot predsa len nebude, ale nakoniec v roku 2022 bolo potvrdené, že sa na filme pracuje.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára