štvrtok 29. februára 2024

Nádej uprostred vojny | The Warm Hands of Ghosts

Autor: Katherine Arden
Názov: The Warm Hands of Ghosts
Špecifikácia: príbeh z prvej svetovej o nádeji, hľadaní a duchoch
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.20

 

“We were born together, we died together. I cannot live without you.”

 

Celý svetom otriasajú hrôzy prvej svetovej vojny. Laura Ivenová ich ako sestrička v nemocnici videla doslova z prvého radu. Keď ju po ťažkom zranení s poctami pošlú domov, je za to aj celkom vďačná. No neskôr sa k nej dostane správa, že jej brat, ktorého považovala za mŕtveho, možno prežil. Vtedy sa Laura vydáva naspäť do Flámska, kde musí čeliť nielen vojne, ale aj osobným démonom...

Americká spisovateľka Katherine Arden sa preslávila vďaka fantasy knihám, v ktorých dbá na historicky presné detaily. Je teda jasné, že akýkoľvek historický námet je u nej v dobrých rukách. Jej posledná kniha sa napriek tomu v mnohom líši. Je tu síce niekoľko fantasy prvkov, ale skôr dotvárajú atmosféru. V skutočnosti je tento príbeh možno až príliš realistický.

Kníh s vojnovou tematikou sú pritom plné kníhkupectvá. Niektoré sú lepšie, iné horšie. Niektoré vychádzajú zo skutočných udalostí, iné ponúkajú príbehy fiktívnych postáv. Najdôležitejšia v týchto knihách teda nie je len autenticita, ale akým spôsobom autori o daných udalostiach píšu. Tento konkrétny príbeh je takmer komorný a hlavne o postavách.

Okolo postáv síce zúri prvá svetová, ale ide stále o obyčajných ľudí, ktorí sa ocitli uprostred toho všetkého. Každý niekoho stratil a aj preto sa nádejou stali rôzne seansy a vyvolávanie duchov. Z hľadiska svetových udalostí to je úplne nepodstatné, z pohľadu postáv životne dôležité. A to je základná charakteristika tejto knihy. Že je o postavách a ich malých svetoch. O tom, ako ich ovplyvňujú udalosti a čomu všetkému sú ochotní uveriť, aby im to pomohlo zachovať zdravý rozum.

“Armageddon was a fire in the harbor, a box delivered on a cold day. It wasn't one great tragedy, but ten million tiny ones, and everyone faced theirs alone.”

V takomto prostredí je potom jednoduché predstaviť si, že Laura Ivenová uverí správe od ducha (overenej u Červeného kríža), že jej brat by mohol žiť. Je síce stratený, ale nie mŕtvy. Takže sa Laura rozhodne vrátiť do pekla, aby sa ho pokúsila nájsť. Kniha je teda aj príbehom putovania a hľadania. Ale zároveň je plná nádeje. Toho maličkého svetla kdesi na konci cesty, ktoré by mohlo znamenať, že naozaj bude lepšie.

Túto tému podporujú aj fantastické prvky. Tie majú podobu nielen duchov, ktorých postavy v rôznych podobách neustále vidia. K udalostiam sa pripletie aj záhadný muž, možno vymyslený a možno skutočný, ktorý ľuďom ponúka víno, zážitok z krásnej hudby a pre tých vytrvalejších aj zabudnutie. Lenže cena za také zabudnutie je vysoká. Človek platí spomienkami, až z neho neostane nič, len zúfalý zbedačený zver neschopný života.

Na stránkach teda vyniknú mnohoraké témy. Autorka naozaj píše o utrpení a zlých spomienkach, aj o traumách a ich následkoch. O duchoch, ktorí nás prenasledujú. Ale takisto sa zamýšľa nad tým, že aj v krízových situáciách môžeme niečo či niekoho získať. Že niektoré priateľská sú prekvapivé, ale o to silnejšie. A že napriek temnote ešte existuje svetlo. Len v sebe musíme nájsť silu hľadať ho. Alebo ho prijať, ak nám ho niekto ponúka.

Román The Warm Hands of Ghost neponúka ktovieako objavný alebo inovatívny dej. Ide v podstate o takmer až stereotypný vojnový príbeh. Napriek tomu má čo ponúknuť. Lebo Arden sa rozhodla písať o postavách a o živote, vďaka čomu čítanie dokáže chytiť za srdce. O udalostiach píše realisticky a občas takmer až sterilne. No zároveň v sebe kniha nesie čosi hrejivé a tým niečím je nádej. A to je veľmi silné posolstvo v akomkoľvek príbehu. Či sa už odohráva na fronte, alebo vo vojnovej nemocnici.


 

 

oficiálna anotácia:

January 1918. Laura Iven was a revered field nurse until she was wounded and discharged from the medical corps, leaving behind a brother still fighting in Flanders. Now home in Halifax, Canada, she receives word of Freddie’s death in combat, along with his personal effects—but something doesn’t make sense. Determined to uncover the truth, Laura returns to Belgium as a volunteer at a private hospital.

November 1917. Freddie Iven awakens after an explosion to find himself trapped in an overturned pillbox with a wounded enemy soldier, a German by the name of Hans Winter. Against all odds, the two men form an alliance and succeed in clawing their way out. Unable to bear the thought of returning to the killing fields, especially on opposite sides, they take refuge with a mysterious man who seems to have the power to make the hellscape of the trenches disappear.

As shells rain down on Flanders, and ghosts move among those yet living, Laura’s and Freddie’s deepest traumas are reawakened. Now they must decide whether their world is worth salvaging—or better left behind entirely..

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára