streda 25. septembra 2024

Spolu sme silnejší | Somewhere Beyond the Sea

Autor: TJ Klune
Názov: Somewhere Beyond the Sea
Séria: Cerulean Chronicles
Diel: druhý
Špecifikácia: hrejivá fantasy o sile komunity, nových začiatkoch a nádeji, ale aj o predsudkoch
Slovenské alebo české vydanie: prvý diel v češtine FANTOMPrint, v slovenčine Metafora
Hodnotenie na GR: 4.36

 

“If you go into a situation expecting the worst, it may cloud your ability to see what good can come from it.”

 

Arthur prežil už jednu štátnu inšpekciu. Jej cieľom bolo rozhodnúť, či sa dokáže postarať o magické deti s pohnutou minulosťou. Výsledkom je, že získal partnera a jeho zverenci ďalšieho ochrancu. Lenže organizácia, ktorá má dohliadať na magické deti, nie je spokojná. Dúfali v iný záver inšpekcie. Takže posielajú ďalšieho kontrolóra...

Americký spisovateľ TJ Klune sa po štyroch rokoch vracia k postavám, vďaka ktorým ho dnes pozná veľká časť sveta. V knihe The House in the Cerulean Sea ukázal, že cozy fantasy nemusí byť prehnane sladká na to, aby človeka jej čítanie zahrialo pri srdci. V tomto pokračovaní využíva podobné prvky, aj keď namiešané v iných pomeroch. Pretože sa snaží zvýrazniť ďalšie dôležité témy a zároveň ukázať, ako veľmi sa jeho postavy zmenili.

Podobne ako v iných autorových knihách, aj v tejto základný kameň tvoria postavy a tiež komunita. Tematika nájdenej rodiny je silne prítomná a jej podstatou sú rôznorodí aktéri, ktorí občas pôsobia, akoby vlastne nikam nepatrili. V prípade tohto sveta je tento pocit ešte zvýraznený ich odlišným výzorom. Záhradná trpaslíčka, antikrist, wyvern a ďalší iní nie sú niekým, koho by sme mohli stretnúť každý deň. No pritom sa až tak nelíšia.

Sú to deti, ktoré majú svoje sny, no kvôli tomu, ako ich svet vidí, majú za sebou nejednu horkú skúsenosť. Ich malá komunita je aj preto nesmierne zomknutá a hoci je každý iný, výborne sa dopĺňajú. Klune totiž dokáže z úplne najnepravdepodobnejších zúčastnených vytvoriť skupinu s výbornou chémiou. Majú silné väzby, majú sa radi, podporujú sa a ich interakcie sú väčšinu času pomerne humorné, no napriek tomu „idú až na kosť“.

Toto je ale kvalita, ktrú majú všetky autorove knihy. To, že nezatvára oči ani pred tými horkejšími okolnosťami. Takže bez ohľadu na to, či práve píše o vlkolakoch, mimozemšťanoch alebo fénixoch, pôsobia ich príbehy realisticky. Čitateľ s nimi dokáže súcitiť, pretože riešia reálne problémy a čelia reálnym predsudkom. Bez ohľadu na magické prvky sú jeho knihy ako opis toho, čo sa deje každý deň okolo nás. S tým rozdielom, že jeho postavy nakoniec pochopia, že majú nádej na zlepšenie. Ak naberú odvahu. Ak nájdu silnú komunitu, ktorá stojí pri nich.

“‘It’s hard.’

‘What is?’

‘Being alive.’

‘It is,’ Arthur agreed. ‘But perhaps that’s the point: the trials and tribulations of life weigh heavily upon us, but we find people to help lighten the load.’”

Napriek tejto nádeji a celkovej hrejivosti to však nie je jednoduché čítanie. Miestami je tvrdé a mnohokrát dojme, či dokonca vyslovene rozplače. Emócie teda tvoria gro celej knihy. Dejová linka je o niečo jednoduchšia. Na jednej strane sa Klune zameriava na udalosti po tom, ako sa do domova na ostrove Marsyas vráti Linus.

Vidíme, ako to ovplyvňuje jednotlivých aktérov. Ako sa vďaka tomu menia, rastú a hlavne dospievajú. No môžeme skúmať aj verejnú mienku. Veľkú časť deja totiž tvorí opis mediálneho šialenstva spojeného s Arthurom a tým, ako sa snaží svetu ukázať, že systém sa musí zmeniť, pretože je v ňom až príliš veľa obetí, ktorých sa nikto nezastane. V tomto smere je to strhujúce čítanie a v niektorých momentoch má čitateľ chuť vyhlásiť revolúciu spolu s postavami.

Okrem toho sa však dozvedáme aj mnoho o minulosti postáv. Tentoraz prišiel čas, aby o sebe mnohé poodhalil nielen Arthur, ale napríklad aj Zoe. Vďaka tomu získavajú ich osobnosti ďalšie rozmery a je zase o niečo jednoduchšie pochopiť ich konanie. Čitateľ sa teda má čím zabávať. Napriek tomu sa však v knihe objaví niekoľko momentov, ktoré majú slúžiť ako príslovečné ticho pred búrkou. Čítanie je kvôli tomu ešte o niečo frustrujúcejšie, v čom je asi zámer. Aby sme v čo možno najväčšej miere dokázali pochopiť, čo prežívajú protagonisti a držali im pri tom palce. A to sa Klunemu jednoznačne podarilo.

Román Somewhere Beyond the Sea je silným pokračovaním. Autor na jednej strane ukazuje, čo sa stalo po udalostiach prvej knihy. Zároveň však poodhaľuje minulosť niektorých postáv. Všetko pritom veľmi realisticky. Ani na moment nezatvára oči pred škaredšími stránkami života. Napriek tomu však opäť ide o silne hrejivý zážitok, kde zaznievajú mnohé silne morálne témy. Všetkému kraľuje posolstvo, že len spoločne môžeme zmeniť svet.


 

oficiálna anotácia:

Arthur Parnassus lives a good life built on the ashes of a bad one.

He’s the master of a strange orphanage on a distant and peculiar island, and he hopes to soon be the adoptive father to the six dangerous and magical children who live there.

Arthur works hard and loves with his whole heart so none of the children ever feel the neglect and pain that he once felt as an orphan on that very same island so long ago. He is not alone: joining him is the love of his life, Linus Baker, a former caseworker in the Department In Charge of Magical Youth. And there’s the island’s sprite, Zoe Chapelwhite, and her girlfriend, Mayor Helen Webb. Together, they will do anything to protect the children.

But when Arthur is summoned to make a public statement about his dark past, he finds himself at the helm of a fight for the future that his family, and all magical people, deserve...

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára