nedeľa 15. septembra 2024

Veda a folklór na vidieku | The Shadow Key

Autor: Susan Stokes-Chapman
Názov: The Shadow Key
Špecifikácia: gotický román o hľadaní pravdy v spletitej minulosti  
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.08

 

“I commend your thinking, that science and magic can be considered the same entity depending on the conviction of the individual.”

 

Chirurg Henry Talbot sa po smrti jedného svojho pacienta rozhodne prijať pracovnú ponuku kdesi na waleskom vidieku. Berie to ako príležitosť začať odznova. Lenže tento kraj je oveľa nehostinnejší, než pôvodne predpokladal. Navyše si uvedomuje, že v týchto končinách je veľa tajností. Niektoré z nich môžu byť preňho možno aj smrteľné...

Britská autorka Susan Stokes-Chapman sa aj vo svojej druhej knihe vracia do viktoriánskych čias. Na rozdiel od románu Pandora však berie čitateľa na výlet to Walesu. Tento kút Anglicka má neopakovateľnú atmosféru. Vládnu tu ešte staré povery a folklór tu má silné postavenie.

Ľudia teda dodržiavajú staré tradície a viac ako na silu liekov sa spoliehajú na staré babské recepty. Navyše je to aj pochmúrny kraj s občas zvláštne znepokojivou atmosférou. Toto gotické ladenie knihe nesmierne pristane a zdá sa, že autorku veľmi baví. Dopĺňa ho aj o niekoľko záhadných, takmer až fantazijných prvkov. Toto všetko ešte zvýrazňuje základný kontrast rozprávania.

Henry Talbot nie je len jedným z dvoch hlavných hrdinov, ale funguje aj ako zástupca modernej doby. Je to racionálny človek opierajúci sa o poznatky. Neverí na mágiu alebo magické entity. A keď vidí niekoho zraneného alebo chorého, skúma objektívne príčiny a nepremýšľa, ktoré stvorenie danú osobu urieklo alebo preklialo. Waleský vidiek je teda preňho absolútne odlišné prostredie a je zaujímavé sledovať, ako čelí všakovakým novým výzvam.

Druhou hlavnou hrdinkou je Linette, ktorá toto miesto považuje za domov. V miestnom folklóre vyrástla a zmienky o mágii považuje za súčasť svojho života. Interakcie medzi Henrym a Linette sú teda o to zaujímavejšie. Pretože svoje názory skúmajú ako vedecký experiment a skôr ako na svaly sa spoliehajú na argumentáciu. Ich rozhovory teda neraz nastolia zaujímajú teóriu alebo názor. Nehovoriac o zaujímavých filozofických či morálnych postrehoch.

“Magic could be considered a kind of science, as yet unexplained. We sometimes use stories of myth and legend to rationalize that which we do not understand – rainbows become a bridge to cross realms, earthquakes are put down to the thrashings of fighting beasts, the strange sounds of the forest are considered to be the hauntings of lost spirits. Such stories help us make sense of strange phenomena.”

V tomto smere ide teda rozhodne o výživné čítanie, hoci nie veľmi svižné. Stokes-Chapman veľa času trávi budovaním atmosféry a tiež napätia. Postavy predstavuje postupne a vďaka rôznorodým situáciám. Už síce v úvode sú nastolené niektoré záhady, ktoré aktéri majú odkryť, avšak ich riešenie je veľmi pozvoľné.

Čitatelia túžiaci po svižnom dobrodružstve sa teda budú väčšinu knihy skôr nudiť. Tí trpezlivejší si vychutnajú nielen kulisy, ale napríklad aj rôzne zamyslenia. Autorka sa snaží venovať rôznym témam. Píše o ambíciách, povinnosti, ale aj o túžbe človeka po spoločnosti podobne uvažujúcich osôb.

Pomedzi to navyše nabáda čitateľa, aby v záplave lží a poloprávd hľadal skutočné odpovede. Aj toto postupné odkrývanie siete tajomstiev pomáha gradovať napätie. Najskôr pozvoľna a neskôr aj svižnejšie. Samotné finále je pomerne dramatické a veľkolepé. Hoci niekomu by mohol prekážať typicky rozrozprávaný zloduch. Je síce potrebné pochopiť motiváciu všetkých  zúčastnených, ale zároveň je  možné zvoliť aj trochu odlišnejší spôsob.

Gotický román The Shadow Key ponúka pomerne pomalé a atmosférické rozprávanie. Stokes-Chapman sa venuje predovšetkým postavám a tiež nastoleniu základného kontrastu. Keďže sleduje stret moderného vedca a folklóru. Vďaka tomu je ale tempo o dosť pomalšie, čo nebude vyhovovať každému.




 

oficiálna anotácia:

Meirionydd, 1783. Henry Talbot has been dismissed from his post at a prestigious London hospital. The only job he can find is as a physician in the backwaters of Wales where he can't speak the language, belief in myth and magic is rife, and the villagers treat him with bewildering suspicion. When Henry discovers his predecessor died under mysterious circumstances, he is determined to find answers.

Linette Tresilian, the unconventional mistress of Plas Helyg, lives a lonely life. Her father is long dead, her mother haunted by demons which keep her locked away in her room, and her cousin treats her with cool disdain - she has had no choice but to become fiercely self-reliant.

Linette has always suspected something is not quite right in the village, but it is only through Henry's investigations that the truth about those closest to her will come to light...a truth that will bind hers and Henry's destinies together in ways neither thought possible.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára