nedeľa 29. septembra 2024

Tajné predlohy filmov #48

 

Ďalší mesiac sa pomaly blíži svojmu koncu, takže prišiel čas na ďalší diel seriálu o filmoch a ich predlohách. Výber je čisto náhodný, ale v tomto prípade sú všetky filmy animované...

 

 


The Tiger’s Apprentice (2024)

Pomerne neznámy a navyše novotou smrdiaci animák, ktorý ponúka takmer klasický motív o tom, ako jeden chlapec „vďaka“ šikane zistí, že má magickú moc. V tomto prípade okorenené o čínsku mytológiou a tiež vychádzajúce z niektorých starých čínskych mýtov. Svoj motív film čerpá z rovnomennej knihy od amerického autora Laurencea Yepa z roku 2003. Ide o prvý diel rovnomennej série, v ktorej sa autor snažil adaptovať čínsku mytológiu do prostredia súčasného San Francisca. V podstate ide o klasické dobrodružné čítanie pre staršie deti, ktoré navyše skúma témy ako dobrosrdečnosť, ale aj vernosť, odvahu a oddanosť. Prvé informácie o možnej adaptácii sa objavili už v roku 2008. Pôvodným plánom bolo natočiť hraný film, no neskôr sa plány zmenili, keďže pôvodné štúdio prestalo produkovať hrané filmy. Neskôr filmovacie práva odkúpilo iné štúdio a od roku 2019 začalo pracovať na animovanej adaptácii. Premiéra však bola kvôli pandémii covidu toľkokrát presunutá, až ju nakoniec zrušili a film bol uvedený na platformu Paramount+ vo februári 2024. Film si získal skôr vlažné hodnotenia a kritikom sa nepozdával hlavne výrazný strih jednotlivých scén. Podľa všetkého je to následok prerábok v postprodukcii, ktoré výraznou mierou menili dej filmu. Kniha má ešte dve pokračovania, konkrétne Tiger’s Blood z roku 2004 a Tiger Magic z roku 2005.

 

A Greyhound of a Girl (2023)

(Mary a cesta do minulosti)

Pomerne nenápadný film, ktorý vznikol v koprodukcii hneď niekoľkých európskych krajín. Ide skôr o komornejšie rozprávanie o jedenásťročnej Mary, ktorá sníva o tom, že sa stane kuchárkou. Miesto toho sa pripletie do zaujímavej návštevy, vďaka ktorej sa vyberie na cestu časom. Stretne niekoľko generácii žien zo svojej rodiny a zažíva nejedno, občas aj dojemné, dobrodružstvo. Svoj námet film čerpá z rovnomennej predlohy od Roddyho Doyla z roku 2011. Kniha je čiastočne autobiografická. Autor v nej píše o svojej babke, ktorá, podobne ako postava z knihy, zomrela v čase epidémie španielskej chrípky. Na stránkach knihy sa potom zamýšľa, ako by sa s jeho babičkou rozprávala jeho vlastná dcéra. Tematicky je príbeh teda hlavne o vyrovnávaní sa so stratou, ale aj o rodinách a väzbách v nich. Režisér Enzo D‘Alò, ktorý sa podieľal aj na tvorbe scenára, sa niekoľkokrát osobne stretol s autorom. Ten bol nadšený tým, ako vyzerala adaptácia, a tiež vernou animáciou, ktorá zobrazovala dom jeho babičky i krajinu, v ktorej vyrástol a miluje ju. Nakoniec sa Roddy Doyle podieľal aj na prácach na filme. Dohliadal na tvorbu dialógov a niektorých scéne, navyše je autorom textov niektorých piesní. Výsledný film je farebný, hrejivý, zábavný a hlavne o rodine a pre rodiny, čo ocenili aj kritici.

 

Meari to madžo no hana (2017)

(Mary a čarodějná květina)

Japonský animovaný film rozpráva príbeh Mary, ktorá sa nudí u pratety na vidieku. Jedného dňa ju mačka zavedie do lesa, kde Mary objaví čarovnú kvetinu, ktorá kvitne len raz za sedem rokov. Keď sa jej Mary dotkne, dostane sa vďaka tomu až na čarodejnú školu niekde v oblakoch. Tým sa začínajú mnohé jej magické dobrodružstvá. Svoj námet film preberá z knihy The Little Broomstick od Mary Stewart z roku 1971. Čo do vernosti ide o pomerne dobrú adaptáciu. Už tradične sú niektoré momenty vynechané alebo pozmenené, pretože by vo filme nefungovali podobne dobre ako v knihe. Takisto niektoré postavy sa vo filme neobjavujú vôbec a iné vyzerajú inak, čo sa týka aj hlavnej hrdinky a jej výrazne ryšavých vlasov. Film si však vyslúžil veľmi pozitívne ohlasy a tiež bol finančne pomerne dobre úspešný. Filmovacie práva ku knihe boli pritom predané už niekoľko mesiacov po prvom vydaní knihy. O adaptovanie sa výrazne zaujímala spoločnosť Disney a dokonca sa v osemdesiatych rokoch hovorilo o tom, že na motívy knihy natočia film. Projekt však bol nakoniec zmietnutý zo stola s vysvetlením, že sa dejovo až príliš ponáša na Bedknobs and Broomsticks. Prednosť dostal neslávne slávny The Black Cauldron.

 

Šika no ó: Juna to jakusoku no tabi (2022)

(The Deer King)

U nás pomerne málo známy animovaný film rozpráva príbeh z vojnou zničenej krajiny. Navyše tu vypukla aj smrteľne nebezpečná choroba, na ktorú zatiaľ neexistuje liek. No zdá sa, že poslednému ohnisku nákazy unikli dve osoby. Ak chce cisársky lekár zistiť, či sa dá niečo robiť, musí tieto dve osoby urýchlene nájsť. Ide o adaptáciu rovnomenného románu od Nahoka Uehašiho z roku 2014, ktorý pôvodne vyšiel v dvoch zväzkoch. Na adaptácii sa začalo pracovať už v roku 2018. Pôvodná premiéra bola najskôr z neznámych dôvodov presunutá na leto 2021 a potom ešte raz na február 2022 kvôli covidu. Film si získal skôr zmiešané hodnotenia. Na jednej strane je vyzdvihovaný celkový vizuál, na tej druhej kritizovaný nedotiahnutý dej a slabo vystavaný svet. Dejovo film doplatil nielen na výraznú podobnosť s oveľa úspešnejšími filmami, medzi ktorými je napríklad aj Princess Mononoke, ale aj na slabé finále. Ako celok je teda považovaný za niečo, čo malo potenciál, ale ten ostal nevyužitý. Predloha bola spracovaná aj do podoby mangy, ktorá vychádzala ako seriál medzi júlom 2021 a marcom 2022. Neskôr vyšla aj ako dvojzväzková kniha.

 

Thelma the Unicorn (2024)

(Jednorožec Thelma)

Trochu trhlý hudobný animák o poníkovi Thelme, ktorá sa chce stať známou speváčkou. Keďže však žije na farme, jej šance nie tú ktovieako veľké. Jedného dňa sa z nej však zhodou divných okolností stane ružový jednorožec, čo jej zabezpečí nevídanú slávu. Postupne však zisťuje, že byť slávna je trochu iné, než si pôvodne predstavovala. Svoj námet film čerpá z rovnomennej detskej knihy Aarona Blabeya z roku 2015. Informácie o tom, že Netflix chystá animovanú adaptáciu, sa objavili už v roku 2019. Kniha a film sa pritom v mnohom rozchádzajú. Pôvodná kniha je o tom, že sa poník Thelma túži stať jednorožcom. Vo filme sa stane jednorožcom, vďaka čomu sa môže stať slávnou speváčkou. Pretože Thelma túži práve po hudobnej kariére. Pôvodná kniha má navyše len 28 strán a ponúka jednoduchý príbeh s posolstvom pre tie najmenšie deti. Dej filmu je teda z veľkej časti vymyslený a ostáva v ňom len posolstvo, že tráva nie vždy býva zelenšia na druhej strane plota. Film si získal skôr vlažné hodnotenia. Kniha, oveľa úspešnejšia s miliónmi predaných kópií, má aj pokračovanie s názvom The Return of Thelma the Unicorn, ktoré vyšlo v roku 2019.

 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára