nedeľa 13. októbra 2024

Stratení a nájdení | The Lost Story

Autor: Meg Shaffer
Názov: The Lost Story
Špecifikácia: román s fantasy kulisami o strácaní a nachádzaní
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 3.87

 

“Joy is quieter than people think it is. Especially the joy of getting back something you thought was lost forever.”

 

Jeremy a Rafe sú najlepší priatelia. Alebo nimi aspoň boli pred pätnástimi rokmi, keď sa spolu stratili v lesoch. Odkedy ich však našli, sú skôr opatrnými známymi. Pretože zatiaľ čo Rafe zabudol na to, čo sa stalo, Jeremy si pamätá. A až teraz, po všetkých tých rokoch, prišiel čas dozvedieť sa pravdu o tom, čo sa stalo...

Americká spisovateľka Meg Shaffer berie čitateľa na ďalšiu magickú dobrodružnú výpravu. Na rozdiel od svojej prvotiny, tentoraz svojmu svetu vdýchla skutočnú mágiu. No aj tentoraz sa venuje téme príbehov a rozprávania. Na začiatku toho všetkého stojí snaha nájsť vo vlastnej fantázii čarovný svet, kde by nejestvovali starosti. Keď si opustené dievča vymyslí kráľovstvo, v ktorom ho každý potrebuje a spolieha sa naň.

Sila toho príbehu je taká obrovská, až otvorí portál do iného sveta a doň sa prepadnú aj Jeremy a Rafe. Tento prvok pritom nepredstavuje len nádej, že svet v sebe skrýva aj niečo pekné a dobré. V prípade Jeremyho a Rafeho ide o to niečo zlomové, čo ich neodvratne zmenilo. Lebo podobne ako Pevensiovci, aj títo dvaja sa raz museli vrátiť do skutočného sveta. No len jeden z nich si pamätá, čo presne sa stalo, kde boli alebo čo tam zažili.

Vďaka tejto konkrétnej zápletke kniha získava atmosféru clivosti. Pretože Jeremy si síce pamätá, čo sa stalo, no nemôže o tom s nikým hovoriť. A zo všetkých najmenej práve s tým, kto to prežil s ním. Pocity opustenosti, smútok, ale aj nespravodlivosť. Toto sú len niektoré z emócií, ktoré autorka do svojho textu vložila. Navyše sa zaoberá aj tematikou pamäti – že ak niekto príde o jej časť, akoby prišiel o časť svojej identity. O kus vlastnej osobnosti, ktorú nikdy nedostane späť.

“All books are magic. An object that can take you to another world without even leaving your room? A story written by a stranger and yet it seems they wrote it just for you or to you? Loving and hating people made out of ink and paper, not flesh and blood? Yes, books are magic. Maybe even the strongest magic there is.”

Vďaka týmto témam je úvod knihy o niečo pomalší, ale zase ponúka dosť priestoru na premýšľanie. Čo je pri obdobne náročných témach určitým plusom. Zlomový bod prichádza, keď sa Jeremy a Rafe nakoniec vrátia do magickej ríše. Dej je hneď svižnejší, naplno sa prejaví magický potenciál dovtedy medzi rečou spomínanej mágie. Problémom však je, že sa toho zrazu začne diať až akosi priveľa.

Postavy sa musia vyrovnať s faktom, že sú na inom mieste. Potom sú tu zabudnuté spomienky, veľké odhalenia, ešte väčšie náhody, neľahké životné situácie a k tomu sa pridáva aj rozpolená dejová linka. Lebo zrazu to nie je príbeh len Jeremyho a Rafeho, ale aj príbeh Emilie a jej sestry. A na to všetko autorke neostalo dostatok priestoru. Jej magický svet preto pôsobí šablónovito a nepremyslene. Aktéri a ich osudy zase pripomínajú zrecyklované osudy hrdinov z rozprávkových kníh. Takže keď prídu tie kľúčové okamihy, keď sa niekto má drasticky zmeniť, vyznieva to skôr samoúčelne. Ako odškrtávanie položiek z vopred pripraveného zoznamu.

Shaffer vlastne akoby z nuly prešla rovno na dvestovku. Z hĺbavého pomalšieho textu s rôznymi morálnymi presahmi prechádza do nepravdepodobnej dobrodružnej výpravy. Zásadným problémom je, že je prechod až príliš násilný. Pritom stačilo pomalšie tempo naznačené v úvode. Rovnako mohla ostať aj prvotná jednoduchosť. Autorka nemusela toľko kombinovať rôzne prvky. Pretože to niekde v procese zbytočne prehnala a z citlivého rozprávania urobila megalomanskú rozprávku. Navyše tuctovú.

Román The Lost Story láka na motív útekov do rozprávkových krajín. Istú časť knihy sa zamýšľa aj nad tým, čo niektorých vedie k tomu, že chcú odísť. Postupom strán však pridáva až príliš veľa prvkov a zápletiek, ktoré nedokáže adekvátne spracovať. Nie nadarmo sa hovorí, že menej je niekedy viac.



 

oficiálna anotácia:

As boys, best friends Jeremy Cox and Rafe Howell went missing in a vast West Virginia state forest, only to mysteriously reappear six months later with no explanation for where they’d gone or how they’d survived.

Fifteen years after their miraculous homecoming, Rafe is a reclusive artist who still bears scars inside and out but has no memory of what happened during those months. Meanwhile, Jeremy has become a famed missing persons’ investigator. With his uncanny abilities, he is the one person who can help vet tech Emilie Wendell find her sister, who vanished in the very same forest as Rafe and Jeremy.

Jeremy alone knows the fantastical truth about the disappearances, for while the rest of the world was searching for them, the two missing boys were in a magical realm filled with impossible beauty and terrible danger. He believes it is there that they will find Emilie’s sister. However, Jeremy has kept Rafe in the dark since their return for his own inscrutable reasons. But the time for burying secrets comes to an end as the quest for Emilie’s sister begins.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára