piatok 28. augusta 2020

A svet sa opäť rúti do záhuby... | Dobré znamenia

Autor: Terry Pratchett & Neil Gaiman
Názov: Dobré znamenia (angl. Good Omens: The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch)
Špecifikácia: vrcholne zábavná komédia o pripravovanom konci sveta
Slovenské alebo české vydanie: Slovart, 2020 (SR); Talpress, 1997 a 2019 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.24


„Nemusíš všetko pohnať do havarijnej skúšky, aby si zistil, či si to dobre vyrobil.“


Azirafal a Crowley sú dve bytosti, ktoré odnepamäti stoja na opačných stranách barikády, no napriek tomu majú čosi spoločné – obaja majú až príliš radi svet ľudí a ani jeden z nich nechce, aby ten svet našiel svoj koniec. No ako zastaviť niečo, čo bolo predpovedané už pred mnohými rokmi? Najlepšie by bolo zastaviť toho, kto to má všetko spôsobiť. A tak sa môže začať šialená pátracia výprava za jedným nezvestným Antikristom.
Terry Pratchett a Neil Gaiman sú dve mená v literárnej fantastike, ktoré pozná asi každý. Keďže som od oboch už čo-to prečítala, viem, čo od nich môžem očakávať. Pratchett svojou Plochozemou vytvoril humorný fenomén a Gainam neustále dokazuje, že jeho fantázia dokáže na počkanie premeniť niečo totálne obyčajné na niečo nové a magické. Spojením týchto dvoch teda mohlo vzniknúť niečo vtipné, no zároveň fantazijné, postavené na prekvapivom spojení oboch prvkov. A presne tým je táto kniha – spojením toho najlepšieho, čo títo dvaja autori ponúkajú svojim čitateľom.
Celá kniha je vlastne vystavaná ako divadelná hra, presnejšie komédia, v ktorej sú presne určené postavy, ich úlohy a dokonca aj dej jednotlivých dejstiev. Pre umocnenie divadelného zážitku už asi chýbala len zdvíhajúca sa opona a potlesk divákov, ale to sú veci, ktoré som si dokázala hravo predstaviť. Hlavne ten potlesk, ktorý by si zaslúžili postavy za svoje výstupy.
Tie pripomínali niečo medzi klasickým stand-upom a situačnou komédiou, pričom všetko bolo okorenené ešte poriadnou dávkou absurdity. Vo výsledku vzniklo niečo vrcholne nepravdepodobné, ale na druhej strane také zábavné, že som prakticky po celý čas mala na tvári spokojný úškrn. Pričom niektoré situácie nebolo náročné si predstaviť, pretože boli zo života a o živote.
„Kedysi sa nazdával, že udalosti, ktoré menia svet, sú veci ako veľké bomby, šialení politici, obrovské zemetrasenia alebo monumentálne populačné pohyby, ale teraz si uvedomil, že takto sa na realitu pozerajú ľudia, ktorí vôbec nesledujú moderné myslenie. Podľa teórie chaosu svet v skutočnosti menili maličkosti. Mávnutie motýlieho krídla v amazonskej džungli, po ktorom búrka spustoší polovicu Európy."
Autorom sa totiž podarilo do diela vložiť aj istú kritika spoločnosti a obraz toho, ako vyzerá úplne bežný život. Na pozadí toho všetkého sa odohrával veľkolepý boj Dobra so Zlom, ktorý bol poňatý na jednej strane úplne klasicky, lebo čo je klasickejšie než démoni a anjeli, ale na tej druhej som mala pocit, akoby som nikdy nič podobné predtým nevidela – všetko vďaka absurdnej humornosti prítomnej v každej jednej vete.
Pričom súčasťou tohto boja boli asi úplne všetky oblasti života, ktoré si možno predstaviť, čiže nechýbali ani médiá, veľké korporácie, armáda a ďalšie iné frakcie. Tie všetky väčšinou museli čeliť klasický predstavám – ako keď sa niečo veľké stratí a niekto nadhodí, že však by to mali vyriešiť médiá, aj tak sa o to neustále snažia; alebo scéna, keď noviny vyhadzujú do koša overené informácie a idú radšej loviť klebety a ďalšie iné realistické momenty, ktorým som sa vplyvom humornej atmosféry len smiala.
Napriek tomu som občas mala pocit, že bez niektorých momentov by sa kniha pokojne zaobišla. Skrátka toho bolo v niektorých momentoch až príliš veľa, možno príliš veľa postáv alebo príliš veľa postrehov alebo len dej príliš dlho stál na mieste, ale výsledkom bolo, že čítanie začalo byť zdĺhavé. Ide však len o drobnú chybu krásy, ktorú dokážem odpustiť, pretože som si čítanie užívala aj v momentoch, keď ma dej vlastne ani nebavil. Čo je vlastne dôkaz toho, že túto knihu nemohla napísať lepšia dvojica.
Dobré znamenia sú vrcholne zábavnou knihou. Jej humornosť je založená nielen na absurdnosti a situačnej komike, ale aj na kritike spoločnosti a na prekvapivých postrehoch a čiernom humore takom horkom, že by občas potreboval pocukrovať. Na pozadí všetkého zábavného sa navyše odohráva odveký zápas Dobra so Zlom, ktorý je úplne klasický, no na druhej strane vďaka zábavnosti pôsobí ako niečo doteraz nevídané. Vo výsledku je z toho všetkého kniha, ktorá zo všetkého najviac pripomína divadelnú komédiu a jediné, čo jej chýba, je už len funkčná opona a potlesk divákov – a ten by si táto komédia hravo získala.

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Knihu si môžete kúpiť TU.



oficiálna anotácia:
Spoločný román dvoch majstrov literárnej fantastiky.
Koniec sveta sa nezadržateľne blíži. Zhromažďujú sa armády dobra a zla, z hlbín sa dvíha Atlantída, z neba padajú žaby, naplno horia vášne. Zdá sa, že všetko ide presne podľa Božieho plánu. Démon Crowley a anjel Azirafal už dlho žijú na zemi medzi smrteľníkmi a celkom si tu zvykli. Ak si chcú zachovať svoj pohodlný životný štýl, neostáva im nič iné, len odvrátiť hroziaci armagedon. Najprv však budú musieť nájsť nezvestného Antikrista.
Román Dobré zamenia prvý raz vyšiel v roku 1990 a v roku 2019 sa dočkal filmového spracovania v podobe rovnomenného seriálu.

2 komentáre:

  1. Najprv som videla seriál a potom som musela siahnuť aj po knihe. Je skutočne plná humoru a je to také to zábavné čítanie, pekne si to prirovnala k divadelnej komédii :) Tiež mi čítanie trvá dlho, ale to sa jednoducho na jeden hlt asi ani prečítať nedá, stratilo by to aj tú atmosféru a celkový efekt :)
    Pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som seriál ešte ani nevidela, celý čas som čakala, kým si prečítam knihu. :D Súhlasím s tým, že toto sa nedá čítať na posedenie, podľa mňa je to najlepšie čítať postupne, nejakých cca 50 strán denne, aby bol zážitok lepší. :)

      Odstrániť