pondelok 31. augusta 2020

Rozklad osobnosti | Na hraně temnoty

Autor: Nathaniel Wonderful & Theodora Stonewall
Názov: Na hraně temnoty
Séria: Ztracen v čase
Diel: prvý
Špecifikácia: temne ladená fantasy s prvkami umeleckého životopisu
Slovenské alebo české vydanie: samizdat
Hodnotenie na GR: 3.75


Na hraně temnoty je druhá kniha autorskej dvojice Wonderful & Stonewall, ktorá sa mi dostala do rúk. Nevyzpytatelné jsou cesty osudu, alebo prvá kniha, bola skôr dobrodružne a humorne ladená ľahšia fantasy. Táto druhá bola odlišná v mnohých aspektoch. Charakter bol úplne iný, žánrovo išlo skôr o temnú fantasy s niekoľkými takmer až hororovými prvkami, a takisto sa zmenil aj hlavný hrdina, ktorý v istých momentoch pôsobil ako záporák, než ako kladná postava.
V postate by sa dalo teda povedať, že táto kniha je vlastne ako rozsiahly umelecký životopis postavy menom Zakhar, ktorý je navyše obohatený o priamu reč. Zakhar svoj život opisuje bez príkras a spomína na to, ako vyrastal a aké nesmierne náročné je preňho niekam sa zaradiť, keďže je miešanec, takže pre obe časti svojej rodiny je príliš „tým druhým“ na to, aby mohol niekam patriť.
Jeho život ani v najmenšom nie je prechádzkou ružovou záhradou a zažíva naozaj krušné časy. Lenže na druhej strane, Zakhar je aj dobrý manipulátor a mnohé zážitky prikrášľuje, iné rovno zamlčiava a priznáva sa k nim až vtedy, keď sa mu to hodí. Napriek tomu mi bol sympatický, pretože napriek všetkému sa stále snažil pokračovať ďalej vo svojom živote, bez ohľadu na to, čo mu život hodil na hlavu.
A to niekedy doslova, pretože jeho zážitky často vyzerali ako najhoršie nočné mory a vplyvom toho všetkého som vlastne na stránkach sledovala, ako sa jeho osobnosť postupne rozpadá. Niečo ako rozklad osobnosti v priamom prenose, vďaka čomu text získal na hĺbke a tiež temnote. Čo rozhodne vnímam ako plus, keďže táto kniha mi pripadá ako pokračovateľ Lovecraftovej tradície – keďže v knihe sa niekoľkokrát spomína Necronomicon, fiktívny grimoár z Lovecraftovej tvorby, ktorý dokonca Zakhar začne hľadať.
Takže ma vlastne prítomnosť nechutných démonov a iných prastarých mocností asi ani nemala prekvapiť. Po dejovej stránke je kniha takisto pomerne bohatá, hoci je pravda, že záver prichádza tak nejako uprostred myšlienky. Predpokladám teda, že táto kniha mala slúžiť len ako nalákanie na ďalšie udalosti a hlavne ako vysvetlenie, ako sa Zakhar dostal k tomu, že je na cestách a hľadá Necronomicon. Ale predpokladám, že to sa dozviem v ďalšom pokračovaní, na ktoré som už teraz zvedavá.
Na hraně temnoty je charakterovo úplne odlišná kniha. Pomerne komické a dobrodružne ladné putovanie nepravdepodobných hrdinov vystriedali stránky plné krvi a hnusu, na ktorých sa mi predstavuje Zakhar, tak trochu záporák s vážnymi problémami a naozaj temnými zážitkami. Kniha je napísaná naozaj výborne, nakoľko som mala možnosť sledovať rozklad osobnosti v priamom prenose, okrem toho je tiež dôkazom, že autori dokážu písať v rôznych žánroch. Jediným nedostatok je tak možno len to, že táto kniha pôsobí len ako prológ budúcich udalostí, pričom ďalšie kapitoly sú momentálne v nedohľadne.

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem autorom.
Viac informácii o knihe nájdete TU.


oficiálna anotácia:
Drahý čtenáři,
zůstavuji Tě s událostmi, které se odehrály v jiném světě, jiné době, a především v životě jiného muže jménem Zakhar. Čaroděje, jenž nalezl svobodu a vykoupení na místě z nejbeznadějnějších. Na dně starého kalamáře a na hrotu ostrého pera.
Jsem povinen tě však předem varovat, neboť tento příběh je vskutku ohavný. Krev prosakuje jeho zápletkou a kane po listech knihy, již právě držíš ve svých rukou. Cítíš to horko, které z ní sálá? Slyšíš ten tichý tlukot srdce? Ještě není pozdě ji odložit… Neboť do morku kostí zkažené jsou postavy v ní. Postavy, jež skutečně žily a stále žijí v tom cizím a nepřátelském světě. A námět, můj drahý čtenáři, ten samotný je na výsost odporný a věř, že pro mnohé taktéž i děsivý.
Nerad bych ovšem, aby zde došlo ke zmýlení, neboť bez seznámení se s neřestí, nelze doceniti krásu ctnosti. Obojí skloubí se totiž v každém z nás a jen když nalezneme odvahu, prozkoumat pečlivě obě strany téže mince, můžeme teprve s jistotou říci co přesně se v dotyčném člověku skrývá a jaký skutečně je.
Pakliže jsi dočetl až sem, vyzývám tě – Obrať list, smrtelníku…


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára