nedeľa 30. augusta 2020

Stret starého a nového | Nadácia a Impérium

Autor: Isaac Asimov
Názov: Nadácia a Impérium (angl. Foundation and Empire)
Séria: Nadácia (angl. Foundation)
Diel: druhý
Špecifikácia: klasika sci-fi literatúry o boji starého a nového
Slovenské alebo české vydanie: Lindeni, 2020 (SR); Argo, 2009 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.22


„Koniec koncov, základným bodom rizika je fakt, že prináša zisk, ktorý ho opodstatňuje.“


Nadácia, vybudovaná na základoch rozpadajúceho sa Galaktického impéria, zdarne prežila svoje prvé turbulentné zrážky s krízami. Tie boli vyriešené relatívne rýchlo a za pomoci logiky. Avšak na obyvateľov Nadácie, nazývaných aj Nadačníci, čakajú ďalšie krízy, tentoraz omnoho väčšie a náročnejšie, ako tie predošlé. Pretože sa im do cesty stavia to, čo ostalo z veľkolepého Impéria.
Po Nadácii som sa tejto knihy tak trochu obávala – myslela som si totiž, že ma čakajú v podstate tie isté udalosti s inými postavami. Vlastne len tie isté krízy opakované dookola, kým nepríde prorokované nové Impérium. Lebo veď čo sa môže stať také nečakané, keď viem, ako to dopadne – čo v istom bode skonštatovali aj postavy.
Avšak, rovnako ako postavy, aj ja som sa mýlila. Pretože sú veci, ktoré sa nedajú vedecky predpovedať, ako napríklad určitý druh správania alebo niečo, čo v čase predpovede vlastne ani neexistovalo. Postavy potom na vlastnej koži zistili, ako to vyzerá, keď netušia, ako to s nimi bude pokračovať. Hoci, niečo sa dalo predpovedať – nevyhnutný stret Nadácie a Impéria.
Je vlastne logické, že starý porazený režim raz naberie dostatok odvahy, a hlavne získa na svoju stranu dostatočne charizmatického a odhodlaného človeka lipnúceho na minulosti, ktorý sa rozhodne zvrhnúť nový režim v prospech toho starého. Preto sa do toho všetkého muselo zamiešať Impérium, hlavne teraz, keď sa náhodne o existencii Nadácie opätovne dozvedelo.
Možno aj pre ukážku lekcie o tom, ako to vyzerá keď staré bojuje s novým, bol text rozdelený len na dve časti. Bol o čosi menej útržkovitý a viac celistvý, hoci za to autor zaplatil o niečo menej zaujímavou dynamikou. Nebudem klamať, hlavne druhá časť knihy mi v istých momentoch pripadala zbytočne zdĺhavá. Ale nedá sa povedať, že by som si čítanie aj napriek tomu neužívala, pretože ma v texte čakalo mnoho nového.
„Stará a veľká múdrosť ľudstva totiž hovorí, že najlepšie sa na veci sústreďuje z časového alebo fyzického odstupu. Mimochodom, neexistuje žiaden záznam o tom, že by si túto múdrosť ľudstvo vzalo k srdcu.“
Tam, kde prvá kniha ponúkala logické a pacifistické riešenia problémov, v tejto druhej prišlo aj na veľkolepé boje. Nadácia v oboch prípadoch stála proti oveľa väčšiemu súperovi s prevahou pravdepodobne na všetkých frontoch a dostáva sa do bezvýchodiskových situácií. Aj preto ma čítanie tak fascinovalo, pretože táto kniha bola úplne iné ako tá predošlá, viac temná, viac hlboká, viac zúfalá a ukázala mi, že autor je veľmi dobrý stratég, nielen znalec ľudskej povahy. (Hoci čo si budeme hovoriť, stále ťaží zo základnej myšlienky, že ľudstvo je odsúdené na neustále opakovanie tých istých chýb.)
Ďalšou priaznivou zmenou bolo objavenie ženskej postavy. Jedna sa síce objavila aj v predošlej knihe, ale len vo forme mocichtivej zmije, čo nevnieslo veľmi dobré svetlo na ženské pokolenie – ani na autorov názor na ženy. Preto som bola príjemne prekvapená tým, že ženská postava bola v tomto prípade nielen pozitívna, ale navyše bola ústrednou aktérkou druhej časti knihy a do určitej miery bola vlastne kľúčovým prvkom v deji. (Som si istá, že prítomnosť Bayty v deji poteší hlavne feministickejšie zmýšľajúcu časť publika, ktorá obviňovala autora zo sexizmu, pričom absolútne nebrali do úvahu dobu, v ktorej žil a písal.)
Postavy v tejto knihe vďaka všetkému prechádzali úplne inými skúškami, čelili aj problémom na domácom fronte, hrozbe občianskej vojny a celkovej nejednotnosti, možno aj preto boli ich nepriatelia v takej veľkej výhode. Okrem toho som tiež v texte našla ďalšie výstižné myšlienky hodné zamyslenia. Vo všeobecnosti sa ale dá tvrdiť, že som si fakt užívala dialógy postáv. Takže je úplne logické, že ma kniha nadchla, z iných dôvodov ako tá predošlá, a už teraz sa teším na pokračovanie.
Nadácia a Impérium sa v čomsi podobá prvej knihe série – pretože aj v tomto prípade ide o opis kríz na ceste k novému Galaktickému impériu, len s tým rozdielom, že autor zmenil podobu rozprávania. Namiesto kratších poviedok rozdelil text na dve novely, ktoré však na seba takmer priamo nadväzujú a podobajú sa v tom, že opisujú boj Nadácie s oveľa väčšími protivníkmi. Namiesto logických a pacifistických riešení problémov prichádza na rad hrubá sila a strategické plánovanie. Ďalšou, pre mnohých príjemnou, zmenou je aj výskyt ženskej hrdinky, ktorá je v istom ohľade kľúčová. Kniha je teda výborným pokračovaním Nadácie, ale je dostatočne iná, aby nepôsobila len ako cez kopirák ,a autor v nej rozvíja ďalšie zaujímavé úvahy, vďaka čomu si séria stále drží svoju nadčasovosť.

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros Media.
Knihu si môžete kúpiť TU.



oficiálna anotácia:
Nadácia dokázala ustáť dve storočia úpadku kedysi mocného Galaktického impéria do nekontrolovateľného chaosu. Posledné pozostatky imperiálnej flotily sa teraz pokúšajú vrátiť nadačníkov do područia bývalej moci. Hari Seldon tento konflikt predpovedal a budúcu galaxiu na to pripravil. Čo sa však stane, ak do jeho výpočtov vstúpi celkom nepredvídateľná veličina – napríklad mutant s nadľudskými schopnosťami?
Séria Nadácia je základným kameňom moderného sci-fi žánra a dnes je považovaná za klasiku svetovej literatúry. Predstavivosť Isaaca Asimova stvorila mimoriadny svet a pretransformovala sci-fi literatúru do podoby, ako ju poznáme dnes.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára