sobota 22. augusta 2020

InDaBoR #15: Medzinárodný deň majákov


Medzinárodný deň majákov (v UK známejší pod názvom International Lighthouse Heritage Weekend) je pohyblivý sviatok, ktorý pripadá na tretí (plný) augustový víkend a oslavuje sa vždy oba dni, takže ide v skutočnosti skôr o Medzinárodný víkend majákov. Hlavným zámerom tohto sviatku je zvýšiť povedomie o majákoch a ich histórii. V tento víkend sú teda pre verejnosť otvorené mnohé majáky, v ktorých sa ľudia dozvedia nielen o histórii, ale hlavne o význame majákov. Od roku 1998 je tento deň spojený aj s pamätným dňom rádioamatérov. Okrem tohto víkendu sa majáky oslavujú aj počas Dňa majákov (7. august) a Svetového dňa majákov (18. august).
Majáky sú veľmi dôležité pre bezpečnú plavbu na mori a kto potrebuje bezpečnosť lepšie ako piráti? Preto je najlepšie tento víkend osláviť práve pirátskymi dobrodružstvami.






To Kill a Kingdom od Alexandry Christo
Táto kniha je vlastne jedným z mnohých príkladov prerozprávania klasického príbehu O malej morskej panne. V tomto prípade a však autorka rozhodla, že originálna verzia od Andersena vlastne bola príliš málo krvavá, a tak strovila národ sirén, ktoré doslova kradnú princom srdcia z hrude, pričom čím viac sŕdc, tým väčšia prestíž. Hlavná hrdinka sa kvôli získaniu princovho srdca dostane až na palubu lode. Viac si už musíte prečítať, ale domnievam sa, že nudiť sa asi nebudete.

The Princess Bride od Williama Goldmana
Jedna z legendárnych klasík, či už hovoríme o svete literatúry alebo filmu. Takže som logicky knihu nikdy nečítala a nikdy som ani nevidela film. (Ja viem, hanba mi.) Kniha je vlastne opisom cesty jednej princeznej, ktorá sa z jedného problému dostáva do ďalšieho a dosť veľkú úlohu v jej príbehu hrajú aj piráti. Ale akú, to sa dozviete priamo v knihe – a ja asi s vami, keďže som to ešte nečítala.

Peter Pan od J.M. Barrieho
Peter Pan – alebo inými slovami príbeh o chlapcovi, ktorý nechcel dospieť. Filmové verzie sú veľmi dobre známe a rovnako aj rovnomenný animák od Disneyho. Knižná predloha je nemenej legendárna, no poviem vám, hoci je to detská klasika, asi by som to svojim deťom pred spaním nečítala. Hlavne keď zoberiem do úvahy, že decká pod vedením Petera vo voľnom čase tých pirátov radi naháňali a krvavým spôsobom zabíjali. Ale napriek tomu je to čarovná kniha.



séria Shades of Magic od V.E. Schwab
Táto séria je magická a už teraz legendárna – ako vlastne všetko, čo táto autorka napíše. Prvá kniha tejto trilógie však neohúri prítomnosťou pirátov, to až druhé pokračovanie A Gathering of Shadows, v ktorom sa jedna z hlavných postáv rozhodne cestovať a robí to práve prostredníctvom pirátskej lode. Séria však okrem toho ponúka aj naozaj výborne premyslený a pomerne originálne pôsobiaci svet, takže jej čítanie dokáže potešiť hneď v niekoľkých ohľadoch.

Na vlnách podivna od Tima Powersa
Pri názve tejto knihy si asi mnohí povedia „veď to som už niekde videl“ a nebudú ani ďaleko od pravdy. Hlavne ak vám niečo hovorí meno Jack Sparrow. Štvrtý film o pirátoch z Karibiku je do veľkej miery inšpirovaný práve knihou Tima Powersa, takže ak ste videli film, viete si predstaviť, o čom asi je kniha. Hoci bez Jacka Sparrowa, ale stále ide o dobrodružstvo na magickej lodi piráta Čierna brada. Edward Teach, alebo teda Čierna brada, je pritom známy a obľúbený pirát, ktorý sa objavil aj v iných knihách – možno aj preto, že ide o skutočnú historickú postavu.



Poznáte iné knihy o pirátoch, ktoré by ste mi chcel odporučiť?





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára