nedeľa 23. augusta 2020

Pátranie po vrahovi | Štyri mŕtve kráľovné

 
Autor: Astrid Scholte
Názov: Štyri mŕtve kráľovné (angl. Four Dead Queens)
Špecifikácia: fantasy detektívka s prvkami sci-fi, v ktorej je každý podozrivý
Slovenské alebo české vydanie: Slovart, 2020 (SR); Fragment, 2020 (ČR)
Hodnotenie na GR: 3.77


„Mať niečo a prísť o to je lepšie, ako nemať to vôbec.“


Život v krajine, ktorej vládnu štyri kráľovné, má síce svoje úskalia, ale kráľovstvo si napriek tomu užíva obdobie mieru. Preto je zistenie, že niekto zabil všetky štyri panovníčky, pre Keralie také veľké prekvapenie – hoci nikdy nepatril k ich fanúšičkám. Vďaka náhodnej krádeži sa však dostane k informáciám, ktoré si nemôže nechať len pre seba. S vidinou zisku sa vyberie na náročnú cestu, sprevádzaná poslom, ktorého okradla. Ich cesta však nie je tým, na čo sa Keralie pripravovala a čoskoro sa ukáže, že všetko je inak, než si myslí.
Nájsť vo fantastickom žánri niečo absolútne originálne je skutočne náročné. Preto ma teší, keď sa autori o to ani veľmi nesnažia (v zmysle, že nepredstierajú, že našli niečo, čo ešte nikto nikdy nevidel a pritom je to lož) a rozhodnú sa ozvláštniť svoj príbeh iným spôsobom – napríklad aj prvkami z iných žánrov, ako to urobila Astrid Scholte. Vytvorila svet so štyrmi kvadrantmi a štyrmi kráľovnami, ktoré im vládnu, pričom každej časti svojho sveta vštepila iné charakteristiky. Vďaka tomu som dostala kulisy klasickej fantasy podobné stredovekej predstave Anglicka, ale takisto futuristický svet ako vystrihnutý zo stránok kultových sci-fi.
Ale prostredím to vlastne len začína. Pretože okrem toho sa autorka aj rozhodla, že by bolo fajn, keby sa v tomto fantastickom sci-fi prostredí odohrávala detektívka, v ktorej je podozrivý úplne každý, pretože každá z postáv má vlastné dôvody, prečo by chcela zabiť tú-ktorú kráľovnú. Čo je už zmes prvkov, ktoré skutočne dokážu zaujať aj tých skeptických. Avšak tam to nekončí. Pretože tým najdôležitejším v tejto knihe sú postavy a dej.
Postavy ma nesmierne bavili. Pretože nikto z nich nebol dokonalý a viac ako vznešené ciele ich poháňali ich vlastné a niekedy aj sebecké túžby. Vďaka tomu pôsobili nesmierne realisticky a to lepšie som dokázala pochopiť ich motiváciu. Keralie a Varin teda neboli žiadni cnostní svätci a každý z nich mal svoje vlastné tajné úmysly, no okrem toho boli aj dokonalé protiklady, čo ma nesmierne bavilo.
„Ja si želám necítiť,“ povedal. „Želám si, aby som ju nemiloval.“
„Milovať niekoho znamená riskovať zlomené srdce,“ odvetila Corra. „Ale tie spoločné chvíle prevážia každé utrpenie.“
„Nie som si istý, či tomu verím. Teraz nie.“
„Za nejaký čas tomu uveríš.“
Vlastne celá táto kniha bola postavená na kontrastoch, či už v prostredí, správaní postáv alebo životných cieľoch obyvateľov kráľovstva. Najviac sa to, samozrejme, prejavilo v charakteristikách jednotlivých kvadrantov, kde som dostala ľudí žijúcich emóciami a oproti nim stáli rezervovaní a necítiaci, pre ktorých bola spontánnosť nadávkou, ale takisto tu bol svet podobný stredoveku a oproti kút plný najmodernejších vynálezov.
Toto všetko navyše spájal dej. Začiatok bol svižný, autorka ma hneď hodila do akcie, no vzápätí trochu spomalila a ukázala mi, že to všetko vlastne bol len úplný úvod a na to zaujímavejšie si musím počkať. Pričom sa jej darilo postupne zrýchľovať tempo, takže v čase, keď prišli odhalenia, som takmer už ani nedýchala – a vďaka striedaniu uhlu pohľadov a nejasným časovým líniám som bola aj príjemne zmätená.
Väčšina zvratov ma dosť prekvapila, vďaka čomu som infarktovala prakticky na každej druhej strane. Takže odhadnúť, kto je vrah, bolo nesmierne náročné – zakaždým, keď som si už myslela, že som odhalila, kto za tým všetkým stojí, prišli nejaké nové odhalenia a ja som bola opäť na začiatku. Takže táto kniha ma zaujala od úplne prvej strany a nepustila ma až po poslednú. Dokonale mi zamotala hlavu, získala si ma postavami a nakoniec mi ukázala, že je možné nakombinovať rôzne prvky tak, aby som mala pocit, že som nič podobné v rukách nikdy nedržala.
Kniha Štyri mŕtve kráľovné je veľmi vydareným knižným debutom. Autorka sa rozhodla zmiešať prvky rôznych žánrov, vďaka čomu vznikol svet postavený na kontrastoch. V deji som tak dostala množstvo podnetov, takže som nemala čas sa nudiť a pátranie po vrahovi bolo o to zaujímavejšie – pretože v momente, keď som si myslela, že som záhadu rozlúštila, prišlo odhalenie, ktoré ma vrátilo späť na začiatok. Okrem toho ma bavili aj sympatické postavy, ktoré boli ľudské a stopercentne uveriteľné v každej situácii. Osobne si len myslím, že samotný záver bol trošku príliš rozprávkový, ale až na túto drobnosť bolo čítanie veľmi príjemným zážitkom.

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Knihu si môžete kúpiť TU.



oficiálna anotácia:
Sedemnásťročná Keralie Corringtonová možno vyzerá neškodne, ale v skutočnosti je jednou z najšikovnejších zlodejok a klamárok v Kvadare. Mladý posol Varin je, naopak, čestný, bezúhonný občan Eónie, najosvietenejšieho regiónu krajiny. Ich cesty sa prepletú, keď Keralie okradne Varina o balíček a obaja sa tak ocitnú uprostred sprisahania proti všetkým štyrom kráľovnám Kvadary.
V bezvýchodiskovej situácii musia spojiť svoje sily, pokúsiť sa odhaliť strojcu vrážd kráľovien a zachrániť si vlastné životy. Ich vynútené spojenectvo sa postupne mení v nesmelú romancu, najprv však budú musieť prežiť a rozlúštiť záhadu štyroch mŕtvych kráľovien.


2 komentáre:

  1. Knižka ma už dávnejšie zaujala, ale neodvážila som sa na ňu. Ale vďaka tvojej recenzií viem, že to bude niečo, čo sa mi páčiť bude :) Ďakujem. :)

    OdpovedaťOdstrániť