pondelok 10. augusta 2020

Čarodejnícka melodráma | These Witches Don't Burn

Autor: Isabel Sterling
Názov: These Witches Don’t Burn
Séria: These Witches Don’t Burn
Diel: prvý
Špecifikácia: melodramatická ya romantika o salemských čarodejniciach
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 3.79


“But the real injuries won’t show up on their scans. I think they know that.”


Hannah je čarodejnica, ovláda elementy a navyše žije v Saleme, ktorý sa preslávil čarodejníckymi procesmi. Aj pre strach z opakovanie minulosti musí svoje schopnosti skrývať a nesmie ich ukázať pred nikým, ani svojou najlepšou priateľkou. Lenže jej takmer pokojný život sa zrazu obráti naruby, keď sa v meste začnú objavovať indície naznačujúce, že sa v ich blízkosti usídlila krvavá čarodejnica. Lenže okrem toho jej rodinu ohrozuje aj niekto oveľa hrozivejší – niekto, kto si predsavzal, že svet zbaví všetkých čarodejníc...
Táto kniha je dokonalým oddychovým čítaním. To som si uvedomovala už od začiatku. napomáha tomu hlavne autorkin štýl a fakt, že sa nezdržiava zbytočnými hlúposťami. Dej teda napreduje pomerne rýchlo a hoci je dejová línia veľmi jednoduchá, neznamená to, že by ma čítanie nebavilo. Práveže naopak. A pritom vo svojej podstate je táto kniha z veľkej časti hlavne pubertálnou melodrámou stredoškolákov, ktorí riešia vzťahy a všetko ostatné.
Navyše si autorka povedala, že ak už do knihy má vložiť diverzitu, potom to radšej urobí naozaj vo veľkom štýle, výsledkom čoho bolo, že jediní heterosexuáli tu boli asi len rodičia. Čiže v tomto smere kniha nebola veľmi realistická a viac ako len raz som nad tým faktom pretáčala oči. Lenže niekde medzi ďalšou bisexuálnou postavou a ďalšou melodramatickou scénou som si uvedomila, že ma čítanie vlastne baví.
Veľkú zásluhu na tom majú pritom postavy samotné, ktoré pre mňa boli vyslovene závanom čerstvého vzduchu. Na rozdiel od ich kolegovcov puberťákov z iných kníh, títo používali mozgy. Čo neznamenalo, že sa občas nesprávali nezodpovedne. Vybrali sa napríklad hľadať dôkazy, že je v meste krvavá čarodejnica, ale keď ich objavili, podelili sa o ne, čo bolo pre mňa ako svetlo na konci tunela všetkých zadubených puberťákov presvedčených o tom, že dospeláci im nedokážu nijako pomôcť a v podstate sú to len hlupáci, ktorí im bránia v rozlete.
“Because,” I say, my voice so soft it's nearly swallowed up by the trees, “I'm standing here, telling you how much you hurt me, and you can't hear it.” Tears fill my eyes. I've lost the strength to hide them. “You broke my heart, and you didn't even notice. How can I...” My throat closes up, I look away. “How could I ever trust you to put the pieces back together?”
Vďaka tomu som si veľmi obľúbila hlavnú hrdinku Hannah, ktorá bola navyše aj rozprávačkou celého príbehu. Nebudem tvrdiť, že nemala pár totálne skratových momentov, ale v daných situáciách pôsobili takmer až logicky. Okrem toho ma bavilo aj to, že bola vlastne úplne obyčajná a riešila problémy ako každý iný. Navyše mala za sebou škaredý rozchod zo svojou frajerkou a navyše niekdajšou najlepšou priateľkou, pričom postupne sa ukázalo, že išlo o vysoko toxický vzťah.
V súčasnej dobe, keď je podobných vzťahov viac, než by bolo zdravé, je dôležité ukazovať, že je úplne normálne aj takéto vzťahy ukončiť. Navyše sa Hannah ukázala byť nesmierne silná, keď sa bránila obnove takéhoto vzťahu, pretože to je jediné riešenie v momente, keď vás niekto, koho milujete, ovláda a navyše nerešpektuje. Pričom táto téma bola takou prirodzenou súčasťou deja, že nespomaľovala jeho priebeh.
To isté platí aj o všetkých zápletkách, ktoré sa v knihe objavili. Bolo ich síce pomenej a všetky boli navzájom tak trochu prepletené, ale vďaka nim autorka nasadila veľmi svižné tempo. Niektoré zvraty tak bolo jednoduché odhaliť, ale iné ma veľmi prekvapili. Hlavne samotný záver, čiže autorka má malé plus za to, že sa jej podarilo ma oklamať. Vo výsledku z toho bola naozaj vydarená kniha, ktorá ma síce neposadila na zadok, ale ako oddychové čítanie určite potešila.
These Witches Don’t Burn je vo svojej podstate príbehom o pubertálnych čarodejniciach. Vďaka tomu je v deji pomerne dosť vzťahovej melodrámy a priveľa diverzity, ale nakoniec som to autorke odpustila. Aj preto, že sa jej do knihy podarilo pretlačiť dôležité témy, ako napríklad ukončovanie toxických vzťahov alebo prekonávanie predsudkov. Po dejovej stránke mala kniha tiež čo ponúknuť a neustále sa niečo dialo, pričom aj napätie bolo krásne vygradované. Autorke sa dokonca podarilo niekoľkokrát ma prekvapiť a to najmä v závere. Kniha tak predstavuje zaujímavý moderný pohľad na odveký boj čarodejníc s tými, ktorí ich považujú za monštrá a chcú ich zabiť. Inými slovami, príjemné oddychové čítanie a už teraz si brúsim zuby na pokračovanie.


oficiálna anotácia:
Hannah’s a witch, but not the kind you’re thinking of. She’s the real deal, an Elemental with the power to control fire, earth, water, and air. But even though she lives in Salem, Massachusetts, her magic is a secret she has to keep to herself. If she’s ever caught using it in front of a Reg (read: non-witch), she could lose it. For good.
So, Hannah spends most of her time avoiding her ex-girlfriend (and fellow Elemental Witch) Veronica, hanging out with her best friend, and working at the Fly by Night Cauldron selling candles and crystals to tourists, goths, and local Wiccans.
But dealing with her ex is the least of Hannah’s concerns when a terrifying blood ritual interrupts the end-of-school-year bonfire. Evidence of dark magic begins to appear all over Salem, and Hannah’s sure it’s the work of a deadly Blood Witch. The issue is, her coven is less than convinced, forcing Hannah to team up with the last person she wants to see: Veronica.


2 komentáre:

  1. Uuu, táto kniha ma už dlhšie láka, a z tvojej recenzie to naozaj pôsobí, že by sa mi to mohlo páčiť :D Takže dúfam, že sa k nej raz dostanem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to fakt výborná jednohubka, čistokrvné oddychové čítanie. Dúfam, že sa ti bude páčiť, ak sa k nej raz dostaneš. :)

      Odstrániť