streda 12. augusta 2020

Láska v prekliatej záhrade | Wild Beauty

Autor: Anna-Marie McLemore
Názov: Wild Beauty
Špecifikácia: nádherne poetická kniha o sile rodiny v šate magického realizmu
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 3.63


“Even in its first faint traces, love could alter a landscape.”


Dievčatá z rodu Nomeolvide sa už celé generácie starajú o čarovnú záhradu. Toto miesto je ich domovom, no zároveň aj väzením, nakoľko nemôžu odísť – ak nechcú zomrieť strašnou a bolestivou smrťou. Záhrada ich však aj tak trestá, nakoľko im vždy ukradne tých, ktorých najviac milujú. Po dlhých rokoch však záhrada dá niečo im – zvláštneho chlapca, ktorý vyzerá ako vytrhnutý z minulosti a navyše si nepamätá kým je a ako sa tam dostal. Je jeho nečakaný príchod znamením, že prišiel čas urobiť niečo s rodinnou kliatbou?
V jednej z recenzií tejto knihy som si všimla, ako niekto naznačuje, že obsah knihy je rovnako nádherný ako tá kvetinová obálka. Nemôžem inak, než súhlasiť. Anna-Marie McLemore si ma získala svojim štýlom v úplne prvej knihe, ktorú som od nej prečítala. Jej nádherne poetické vety, metafory, ktoré majú metafory, snové obrazy i jemná citlivosť. To všetko si na jej štýle vážim a to všetko v jej knihách vždy nájdem. Tú absolútnu nádheru, ktorá ma núti knihu objímať ako strateného priateľa a nepustiť ju ani vtedy, keď ju dočítam.
Inak to samozrejme nebolo ani v prípade tejto knihy, ktorá sa od tých, ktoré som už od nej prečítala, líšila snáď len tým, že nebola prerozprávaním nejakej rozprávky alebo iného starého príbehu. Jej magickosť bola ešte umocnená schopnosťami ženských postáv – ktoré len dotykom rúk so zemou dokázali vytvárať rozsiahle kvetinové záhony a kedysi neúrodné a vyschnuté údolie premenili na čarokrásnu záhradu.
“There was no way to tell their mothers the truth and make them believe it, that hearts that loved both boys and girls were no more reckless or easily won than any other heart. They loved who they loved. They broke how they broke. And the way it happened depended less on what was under their lovers' clothes and more on what was wrapped inside their spirits.”
Napriek tej stále prítomnej kráse však v sebe táto kniha ukrývala aj krutosť, nakoľko čarovná záhrada oberala svoje obyvateľsky o to najdôležitejšie, o osoby, ktoré najviac milovali. Dej tejto knihy vlastne začína tým, že najmladšia generácia sa spojí a rozhodne sa záhrade obetovať niektoré zo svojich pokladov, aby tak ochránili dievča, ktoré všetky milujú. Možno aj preto sú ústrednými postavami asi všetky, hoci najväčší priestor dostane Estrella, ktorá aj nájde strateného chlapa, o ktorom je presvedčená, že je niekým, koho milovala niektoré z jej predchodkýň a záhrada sa rozhodla ho vrátiť.
Vďaka tomu všetkému som mala možnosť sledovať nielen neuveriteľne citlivý a magický príbeh, ale aj príbeh, ktorý bol clivý a miestami skôr horkosladký a bolestivý. Bolo to predovšetkým rozprávanie o rodine, o tej, do ktorej sa narodíme, ale aj o tej, ktorú si takpovediac adoptujeme alebo vytvoríme. O tom, aké je to v rodinách občas náročné, no ak jednotlivý členovia dokážu držať spolu, všetko sa dá zvládnuť.
Táto kniha bola ale predovšetkým magickým realizmom vo svojej najčistejšej podobe, takže o nejakom prehnane dynamickom deji nemôže byť ani reč. Napriek tomu som sa do tejto knihy ponárala s radosťou, pretože ma pohladila na duši, vytvorila mi úsmev na perách, no tiež ma prinútila občas slziť. A presne to očakávam od dobrej knihy – že ma chytí a nepustí ani dlho po tom, ako otočím poslednú stránku.
Wild Beauty je tým najlepším, čo ponúka magický realizmus. Citlivo a hlavne poeticky vyrozprávaný príbeh síce nie je ktovieako akčný alebo dynamický, no napriek tomu dokáže zaujať. Predovšetkým štýlom, akým ho autorka vyrozprávala. Pretože je plný emócií, je občas veselý, občas smutný a napriek očividnej magickosti pôsobí reálne. Z veľkej časti sa sústreďuje na rodinu, či už tú, do ktorej sa narodíme alebo tú, ktorú si sami vytvoríme, no a z tej menšej je aj o pomste a o tom, že dychtenie za odplatou a snaha potrestať vinníkov za sebou vždy zanechávajú nevinné obete.


oficiálna anotácia:
For nearly a century, the Nomeolvides women have tended the grounds of La Pradera, the lush estate gardens that enchant guests from around the world. They’ve also hidden a tragic legacy: if they fall in love too deeply, their lovers vanish. But then, after generations of vanishings, a strange boy appears in the gardens.
The boy is a mystery to Estrella, the Nomeolvides girl who finds him, and to her family, but he’s even more a mystery to himself; he knows nothing more about who he is or where he came from than his first name. As Estrella tries to help Fel piece together his unknown past, La Pradera leads them to secrets as dangerous as they are magical in this stunning exploration of love, loss, and family.

2 komentáre:

  1. Vypadá to moc hezky :) Zaujala mě nádherná obálka i příběh :) Skvělá recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Toto je príklad knihy, keď je krásny nielen obal, ale aj obsah. :)
      a ďakujem

      Odstrániť