pondelok 3. augusta 2015

Zamávať minulosti na rozlúčku | Fighting to Forgive



Autor: J. B. Salsbury  
Názov: Fighting to Forgive 
Séria: Fighting 
Diel: druhý 
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je 
Hodnotenie na GR: 4.40
Easy and predictable, just the way he likes it, Blake Daniels flies through life the way he burns through women: on his terms, no regrets.
Layla’s through with men. After a marriage that never should’ve happened, she hopes to reclaim the pieces of the woman she lost years ago.
Emotional abuse has left her insecure and terrified. A master at faking what she’s not feeling, she masks her self-doubt in false confidence.
She’ll never let another man hurt her. Not again.
Chased by shadows of the past, Blake and Layla know what they don’t want, but their hearts have a different plan. Is love enough to heal even the deepest wounds?

“Everyone needs someone fighting in their corner. You’re not alone.”
Túto knihu som vlastne nikdy nemala v pláne prečítať. Po tom, ako ma prvý diel tejto série v podstate poriadne sklamal, som si povedala, že nepotrebujem mať v „knihovničke“ ďalšiu rozčítanú sériu a proste som to zavesila na klinec. Avšak, nejakým divným riadením osudu som si do čítačky vložila prvé dva diely a tento zabudla vymazať. A potom som sa nudila a...


Postavy a prostredie
Rovnako ako pri prvej knihe, aj v tomto prípade mi hneď prológ zobral dych a okamžite som sa začítala. Síce som tušila, že mám pred sebou opäť typickú newadultku, ale to mi až tak neprekážalo. Pretože sa čítala úplne úžasne. A všetko to, čo som vyčítala prvému dielu, sa tu skutočne „nekonalo“.
Zahrabané kdesi v samotnej podstate tejto série je poriadna dávka klišé. Dievča uteká pred minulosťou a je odhodlané už nikdy nedovoliť chlapovi, aby sa jej dotkol (vážne, myslím, že v tejto sérii je výskyt týchto žien tak v priemere tri na jedno slovo stránkové).
Na druhej strane je chlap, ktorý strieda baby rýchlejšie ako ja knihy a ani pri jednej sa nezdrží (veľmi originálne, fakt). Už len podľa týchto dvoch záležitostí ľahko uhádnuteľných z popisu by som knihu proste mala zahodiť a nikdy sa k nej nevrátiť. Ale akosi som to nedokázala. Pretože aj napriek všetkým klišé ma niečo pri čítaní držalo.

Autorke sa nedá uprieť, že sa vie skvele hrať s emóciami a na tých mojich brnkala akoby cvičila na harfe. Raz dole, raz hore. Každé slovo niečo znamenalo a ja som sa občas chystala za hlavu z toho, čo sa tam dialo. Pretože na rozdiel od prvej knihy, táto mala nejaké to vyvrcholenie, ktoré mi stihlo vyraziť dych. Netušila som, k čomu to všetko smeruje a neodvažovala som sa hádať. Takže som bola veľmi prekvapená.
“Si vis pacem, para bellum - If you want peace, prepare for war.”
His expression is serious, and I wonder what his story is. “What does that mean?”
“It means you fight. Anything worth having in this life, you fight to get. And you don’t stop fighting until you get it.”
Myslím, že mi ešte teraz behá mráz po chrbte z toho, čo sa tam dialo. Nebol to len obyčajný príbeh o tom, ako „láska všetko prekoná“. Skutočný príbeh, pri ktorom by som miestami dokázala uveriť, že ho napísal sám život. Pretože niečo také doslova „živočíšne“ sa proste niekde muselo stať. Ten koncept bol až príliš uveriteľný. Pretože k podobným námetom je nutné pristupovať veľmi citlivo.
Ako fajn, nie je veľmi originálne
Ako fajn, nie je veľmi originálne stvoriť hrdinku, ktorá si zažila nejaké to týranie v manželstve, nech už ide o akýkoľvek druh. Občas mám pocit, že vo všeobecnosti ide v tomto žánri o až príliš obľúbené hrdinky. Ale Layla bola z nejakého dôvodu iná než tie, o ktorých som čítala doteraz.
Ani náhodou som nemala pocit, že by skočila Blakeovi hneď okolo krku a zahodila minulosť za hlavu. Títo dvaja skutočne bojovali o to, aby mohli byť spolu, hoci občas to vyzeralo ako prácička Pata a Mata. Vtedy som sa našla pri tom, že sa uškŕňam alebo rovno nadávam.
Čo však pre mňa bolo a vždy bude podstatné, je vývoj postáv. A títo dostali po hube toľkokrát, až sa čudujem, že to dávno nezabalili. Ale oni išli ďalej a nakoniec aj niečo dokázali, za čo som vďačná. Aspoň to nevyzeralo, že sa všetko na dobré obrátilo vďaka mávnutiu čarovného prútika.
Celkovo príbeh nebol ani zďaleka dokonalý, ale stále bol úžasný. Všetko zapadlo na svoje miesto a všade boli emócie. Všakovakého druhu. Zaujala ma akcia, ktorú vystriedala odľahčenosť a vtipkovanie, aby na ich miesto mohla nastúpiť opäť nejaká dráma.
“Anything worth having in this life, you fight to get. And you don’t stop fighting until you get it.”
Do všetkého sa ešte stihli zapliesť intrigy a perfektne vypracovaný plán, ktorý som ani náhodou nedokázala odhaliť. Iste, jeho časť áno, ale celkový obraz? Fuu, tak to bolo „brutálne“ (aby som citovala jednu kamarátku). Vyšperkované do detailu, za niečo takéto by sa nemuseli hanbiť ani tvorcovia detektívok.
Nakoniec som sa prevracala očami len nad maličkosťami a aj to len ojedinele. Nemala som na to príliš čas, pretože som bola očarená a ponorená v príbehu. Nič nie je dokonalé a táto kniha rozpráva príbeh o nedokonalostiach v ich najväčšej podstate.
Napriek všetkým vyhliadkam a skepticizmu, ktorý som si voči sérii vypestovala, ma táto kniha veľmi milo prekvapila. Až som sa čudovala ako veľmi. Bola perfektným dôkazom toho, že bez ohľadu na to, ako niektoré série začnú, neznamená to tak, že tak budú aj pokračovať.
To, čo som najskôr vnímala ako zápory, boli nakoniec tie najlepšie časti celého príbehu. Zbožňujem, keď autorka/autor dokáže naplno využiť potenciál príbehu, ktorý stvorila/stvoril. V tomto prípade išlo aj o emocionálny rozsah každej vety a udalosti.

Kam ďalej:
Fighting for Flight 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára