pondelok 27. júla 2015

Zromantizovaný gangster | The Viper



Autor: Kele Moon 
Názov: The Viper 
Séria: Untamed Hearts 
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je 
Hodnotenie na GR: 3.91
Marcos Rivera is a fighter. A gang member. Someone who has seen the dark side of humankind and survived. He has lost family and gained enemies. He has stolen cars and destroyed hearts, stripping one for money and the other for pleasure.
Katie Foster is a high school history teacher. Smart, strong, and sexy. She is a woman Marcos shouldn’t want. Shouldn’t touch. Shouldn’t love.
What happens when two different people from two very different walks of life risk it all by giving into the passion that threatens to consume both of them? Can a woman who only knows how to play it safe give her heart to a man who lives hard and loves harder?

Na túto knihu som narazila náhodou, keď som hľadala niečo celkom iné. Musím uznať, že ma najskôr navnadila obálka, ktorá je krásna. A keď som si prečítala obsah, vedela som, že skôr či neskôr si knihu proste musím prečítať. Mám veľmi rada tento druh príbehov, niekedy aj preto, že sú také predvídateľné. Pretože občas potrebujem vypnúť a prečítať si príbeh, o ktorom od začiatku presne viem, ako skončí.
Príbeh ako taký by sa dal rozdeliť na dve časti. Jedna je úžasná a opisuje život v gangu v jeho najhrubšej forme. Zabíjanie, krádeže a vernosť až za hrob. Je to skvelé hlavne v tom, že autorka si veľmi dala záležať na vierohodnosti, dokonca prevetrala aj španielčinu a niekde medzi kostlivcami vyhrabala aj taliansku mafiu. A verte mi, ak sa v príbehu vyskytuje mafia, má tendenciu skutočne ma zaujať. A toto dielko sa čítalo takmer samo.
Lenže potom tu bola tá druhá časť, ktorá bola trošku viac... problematickejšia. Tá romantická linka, ktorú si normálne užívam, no tu sa nejako nehodila. Tak trochu som mala problém postavám zožrať to, čo práve predvádzali. A na to, aký ťažký život obaja mali, všetko až príliš rýchlo hodili za hlavu.
Dej ako taký ma bavil, smiala som sa, občas som sa rozčuľovala. Rozplakať som sa nestihla, ale to možno aj preto, že bola kniha pomerne krátka. A to bol „kameň úrazu“. Obe časti boli úžasné a v niečom jedinečné. Ale neboli prepojené tak, aby pôsobili ako celok.
Autorka do príliš malého priestoru napchala až príliš veľa minulosti, súčasnosti a ešte aj budúcnosti. Vývoj postáv tak trochu mával na rozlúčku a hlavný hrdinka nakoniec prezentoval skôr tú ženskejšiu časť (takže som musela súhlasiť s jeho bratrancom, keď ho volal „žena“). O hlavnej hrdinke a jej rýchlo prekonaní vlastných problémov ani nehovoriac.
Čítanie som si veľmi užila a skutočne som nemusela rozmýšľať. Zaujal ma ten život v gangu, pretože v ňom nebolo nič prikrášlené. Aj keď k tomu koncu som mala trošku výhrady.
Romantika bola trošku príliš sladká, ale to dokážem prehliadnuť. Problém bol v tom, že sa toho na málo stranách odohralo príliš veľa a spracovať to bolo trošku ťažšie. Nakoniec som zodvihla obočie a povedala si, že by bolo skvelé, keby som dostala do rúk jeden príbeh miesto dvoch samostatných, ktorý by mal trošku pomalšie vyvrcholenie.
V tomto svetle tá časť s pouličnými gangmi a čiernou minulosťou pôsobí ako prepnutie kanálu v telke. Bohužiaľ, v programe mali k dispozícii len patetickú argentínsku telenovelu. Túlio sa akurát vopchal Gréte do postele a premenili sa na králikov.
Som zvedavá, ako sa autorka pohrá s druhou časťou. V prvom diele si vytvorila materiál na dosť epický príbeh. Ak sa jej podarí vytvoriť z toho jednotný dej a nie nepodarený seriál, kde každú časť napísal iný scenárista, tak ma to možno posadí na zadok.

2 komentáre:

  1. Ten názov článku vystihuje vlastne dosť veľa hrdinov a kníh...:D O tejto som doteraz nepočula a takéto príbehy ma veľmi nelákajú, no som rada, že som si prečítala recenziu, bola super, hlavne časť s telenovelou.:DD

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mňa zase väčšinou lákajú, som asi beznádejná romantička. Len tento nedopadol tak, ako som si predstavovala :D
    Ale som rada, že sa ti páčila recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť