nedeľa 14. februára 2016

Ďalšia upírska romanca | Čas čarodějnic


Autor: Deborah Harkness
Názov: Čas čarodějnic 
Séria: Čas čarodějnic (All Souls Trilogy) 
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: Knižní klub, 2011 (ČR); Ikar, 2011 (SR) 
Hodnotenie na GR: 3.98
Historička a čarodějnice Diana Bishopová celý svůj život odmítala své nadpřirozené nadání. Očarovaný alchymistický rukopis však do jejího života vnese nevítaný příval magie a najednou se o ni zajímají nejen čarodějnice, ale i démoni a upíři. Záhy se po Dianině boku objeví i záhadný Matthew Clairmont, vědec, válečník a upír. Přestože mezi bytostmi panuje staleté nepřátelství, Diana a Matthew se jen s obtížemi brání vzájemné mrazivé přitažlivosti.

„Co budeme dělat teď?“

„To, co vždycky. Mít na paměti minulost – a očekávat budoucnost.“
Keď Deborah Harkness začala písať túto knihu, mala asi jasnú predstavu. Nakoľko je sama historička, ktorá kedysi začala študovať divadlo a skončila pri dejinách vedy, má s hlavnou hrdinkou veľa spoločného.
Napokon, je vždy ľahšie písať o niečom, čo sami dôverne poznáme a stránky v knihe sú toho jasným dôkazom. Autorka sa nebojí zachádzať do detailov, siaha po mnohých známych i neznámych menách a jednotlivé súvislosti predkladá skutočne bravúrne, až je nemožné im neuveriť.
Hlavná hrdinka Diana, je, na rozdiel od autorky, aj čarodejnica, ktorá svoje schopnosti takmer celý život odmieta. Raz sa jej však podarí objaviť dávno stratenú knihu a všetci sa o ňu začnú zaujímať. Dokonca aj jeden veľmi starý upír. Ten po nej túži, ale opakovane sa od nej snaží odísť, pretože to pre ňu nie je bezpečné.
To pripomína hneď niekoľko podobne ladených kníh, čo prinúti nejedného čitateľa knihu zavrieť. Predsudky bokom, inšpirácia je pri písaní rovnako dôležitá ako talent, ale netreba to preháňať. Poslednou kvapkou by asi bolo to, keby dotyčný upír začal na slnku žiariť. Hoci k tomu vlastne nemal ďaleko.
Kniha má trošku pomalší rozjazd ale nakoľko ide o obsiahly príbeh a súčasť začínajúcej trilógie, dá sa to prepáčiť. Autorka sa snaží všetko podrobne vysvetliť, čo občas vytvára mierne zadrhávanie vo vývoji, ale snaží sa to vyrovnať všetkými tými akčnými scénami a celkovým napätím v spojitosti s tajomnosťou.
Diana je skvelá a osviežujúca postava, ktorá má občas tendenciu po hlave sa vrhať do nebezpečenstva, čo nie je ani trochu originálne. Hlavnú dvojicu potom dopĺňa ochranou posadnutý upír Matthew.
„Na počátku jest nepřítomnost a touha.

Na počátku jest krev a strach.

Na počátku jest objevení čarodějnic.“
Ich vzťah vôbec pripomína inú ústrednú dvojicu, ktorá prinútila polovicu ženskej populácie túžiť po vlastnom upírovi. Hoci v tomto prípade by bolo vhodnejšie, keby sa autorka nesnažila, aby pôsobil upír ako romantický hrdina. Keby to videl Drakula, nebol by z toho ani v najmenšom nadšený.
Epický rozmer príbehu spočíva v tom, že je do neho napchatých pomerne veľké množstvo detailov z mnohých odborov, ktorých prezentácia miestami kríva. Nakoniec sa však ukáže, že to všetko súvisí s dianím v knihe, takže je to ospravedlniteľné. Emocionálna stránka je však na tom horšie. Je tam niečo, čo sa snaží vyzerať ako dráma, znieť ako dráma, ale po emocionálnej stránke to pripomína skôr komédiu.
Takisto sa to tam hemží postavami, ktoré keď trávia príliš dlhý čas v jedinej scéne, odrazí sa to vo vzniku chaosu. Upír, démon, čarodejnica, šialená prvorodička... a k tomu začarovaný dom s vlastnou osobnosťou. Zaujímavé, ale tak trochu akoby sa to autorke vymklo spod kontroly. Rovnako ako niektoré riešenia alebo vysvetlenia, ktoré postavy ťahajú snáď niekde z diery v ponožke. Vzhľadom na obsah i štýl autorky to je tak trochu umelé.
Prvá kniha trilógie Čas čarodějnic ponúka pomerne nevšedný príbeh. Je vyrozprávaný skutočne detailne a pomaly, akoby informácie potrebovali dozrieť ako dobrá fľaša vína. Napriek pomalému rozjazdu sa číta veľmi rýchlo a dobre. Scény plné nových objavov a vysvetľovania striedajú akčne ladené situácie, boj o život i snaha o pochopenie, čo sa deje.
Ako to už býva obľúbené pri mnohých trilógiách, ich hnacím motorom je aj túžba po odpovediach. Romantická línia tiež nie je na zahodenie a okrem výhrad k romantickej predstave upírov, by sa dalo povedať, že je lepšie spracovaná ako je všeobecný priemer.
Zatiaľ to vyzerá rozhodne sľubne.


2 komentáre: