utorok 16. februára 2016

Šialená Krajina... ľudí? | Divotání


Autor: A. G. Howard 
Názov: Unhinged (Divotání) 
Séria: Splintered (Šepotání) 
Diel: druhý 
Slovenské alebo české vydanie: CooBoo, 2015 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 4.28
Alyssa Gardnerová propadla králičí dírou a postavila se pentlochňapovi. Zachránila život Zachovi, klukovi, kterého miluje, a unikla intrikám zvráceně svůdného Morfea i pomstychtivé Červené královny. Teď musí odmaturovat, přežít maturitní ples a pak může nastoupit na vysněnou prestižní uměleckou školu v Londýně.
Všechno by to bylo snazší, kdyby její matka, již právě propustili z ústavu pro duševně choré, nebyla tak přehnaně podezíravá a starostlivá. A mnohem snazší, kdyby se Morfeus jednoho dne neobjevil v její škole, aby ji nalákal na další nebezpečné dobrodružství v ponuré Říši divů...

“All I have to do is set the power free. Escape the chains of humanity, let madness be my guide. If I forget everything but Wonderland, I can become beautiful pandemonium.”
Príbeh malej Alice (Alenky) v ríši plnej zázrakov je starý viac ako stopäťdesiat rokov, no napriek tomu si aj dnes dokáže získať desiatky nových fanúšikov či už z rád dospelých alebo detí. Krajina, v ktorej je šialenstvo najlepší priateľ a obyčajnosť sa nosí ako najhoršia potupa, sa môže stať skutočne všetko.
Ponúka neprebádané bytosti, možnosti a niet sa čo čudovať, že mnohí autori to považujú za skvelý námet na vlastnú knihu. Rovnako na tom bola aj Anita Grace Howard, ktorá v prvej knihe svojej trilógie ponúkla ešte temnejší pohľad na čarovnú krajinu.
V druhom pokračovaní hlavná hrdinka Alyssa musí čeliť všetkému, čo sa stalo v Krajine zázrakov predtým, než sa vrátila do svojho útočiska vo svete ľudí. Jej, teraz už priateľ, Jeb (Zach) si z toho nič nepamätá, takže sa s ním ani poriadne nemôže porozprávať.
Svet ľudí však nie je dokonale bezpečným miestom a na vlastnej koži sa o tom má presvedčiť najmä Alyssa. Začne to zvláštnosťami v jej živote a vyvrcholí to až príchodom Morpehusa a iných magických (alebo skôr šialených) bytostí do sveta smrteľníkov. Táto kolízia mágie a obyčajnosti nemôže ostať bez trvalejších následkov. A takisto bez epického prísľubu v samotnom deji.
Prvá kniha ponúkla trošku odlišnejší príbeh, ktorý je nám, poväčšine, dobre známy. Mnohí ho kritizujú za jeho chaotickosť a fakt, že nie sú jasne stanovené pravidlá, ako je to pri iných knihách. Nuž, práve v tomto tkvie čaro tejto série. 
Seeing me surrounded by paper towels on the floor, Morpheus lifts his eyebrows.

"Building a nest?" he asks. "There's no need to start acting like a bird simply because you have a propensity for flying.”
Príbeh druhej knihy je na trochu inej úrovni, autorka dokazuje, že sa mnohému priučila a prepracovala vlastné zápletky. Jednotlivé detaily poskladala dokopy spôsobom, z ktorého miestami až mrazí. Dokázala, že postavy ani nemusia byť v čarovnej krajine, aby mohli všetko pretvárať na svoj obraz.
Postavy sú známe, avšak ponúkajú opäť nové problémy i iskru v príbehu. Alyssa bojuje sama so sebou a svojimi dvomi polovicami, z ktorých každá túži po niečom/niekom inom. Tento vnútorný zápas zvyšuje napätie rovnako ako akcia prítomná takmer v každej kapitole. Naivné dievčatko predstavené v prvej knihe stále častejšie upadá do zabudnutia a ostáva tvrdohlavá hrdinka, ktorá občas pochybuje o tom, po čom vlastne túži. 
 
Morpehus ostáva rovnako zložitý i jednoduchý zároveň a Jeb (Zach) je stále tým klišéovitým sladkým chlapčekom, nad ktorým slintá väčšina žien. Osvieženie v tomto smere poskytuje najmä Alyssina matka, ktorú možno úrady uznali za príčetnú, ale ona sama sa tak občas nespráva. Nové odhalenia, zápletky, otázky i odpovede v ich životoch a osudoch formujú dej.
Po knihe Splintered (Šepotání) som si naivne myslela, že nie je možné ponúknuť ešte niečo zložitejšie alebo temnejšie. Toto pokračovanie mi dokázalo, že som sa mýlila úplne vo všetkom. Na necelých štyristo stranách autorka rozohrala veľmi nebezpečnú hru, dokonale polapila čitateľa nielen vytvorenou atmosférou, ale aj stále sa gradujúcim napätím.
Surové emócie sú doplnené aj niekoľkými výletmi do minulosti, jednotlivé kusy skladačky zapadnú na miesto a vyvolajú ešte viac otázok. Po akčných scénach a celkovom šialenom vyvrcholení na posledných stranách je jasné, že fanúšikovia budú stáť v rade aj niekoľko hodín, aby si mohli prečítať, ako to celé skončí.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára