utorok 8. novembra 2016

Zase ďalšia apokalypsa | Vendeta

Autor: Larry Correia 
Názov: Vendeta 
Séria: Lovci monster 
Diel: druhý 
Slovenské alebo české vydanie: FANTOM Print, 2013 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 4.23
Život byl vážně skvělý.
Z ušlápnutého účetního jsem se stal Lovcem monster, zabránil jsem mimozemské invazi, zachránil svět a zasnoubil se s dívkou svých snů.
Pak mi ale fanatický vůdce Svaté církve dočasné smrti na dvorek vysypal dodávku plnou zombie, na slovíčko zaskočila má upíří tchýně a Úřad pro kontrolu monster mě informoval o menším nedorozumění, kvůli kterému si tříkilometrový mimozemský hlavonožec myslí, že jsem ho loni pošimral atomovkou, a chce se mi za to pomstít. A jako bonus mi UPKM přidělil celodenní ochranku v podobě zvláštního Frankse, který ze mě kdysi málem vymlátil duši a nemůže se dočkat, až se mě něco pokusí zabít.
A tak jsem se kvůli federální vládě změnil z Lovce monster v návnadu na monstra. Jenže tenhle červ na háčku je po zuby ozbrojený a neprodá svou kůži lacino.

„Když monstra mají noční můru, zdá se jim o nás.“
Larry Correia sa pre mňa asi nikdy nestane synonymom originality, ale na druhej strane si ho naveky zapamätám ako autora, ktorý ma dokáže niekoľkými vetami vtiahnuť do deja. Takisto sa radí k tým niektorým vyvoleným, ktorí dokážu sršiť vtipom aj keď okolo lietajú hlavy nepriateľov.
Lovci monster majú stále čo robiť a niečo také ako dovolenka pre nich neexistuje. Len čo dokončia jednu úlohu, už im na dvere klepe kopa oživených mŕtvol, s ktorými je asi taká rozumná reč ako s opitým šialencom. Lenže títo chlapíci, alebo niekedy aj ženy, sa nikdy nedajú zastaviť a riadia sa pravidlom, že to, čo nezomrie samovoľne po opakovanom zásahu guľkou, je vážny problém. Potom ešte ostáva pokúsiť sa tomu useknúť hlavu, za predpokladu, že nejakú má.
Táto kniha je taká naplnená akciou, že krv občas preteká aj za hranice väzby. A keď sa tam náhodou nič nedeje, napríklad keď všetci spia, zabavíme sa myšlienkovými pochodmi hlavného hrdinu, ktoré sú také nereálne, aké sú brilantne vtipné. Hoci je Owen niekedy len hrozne ufňukané decko, stále dokáže pobaviť.
„Ne. Ne, pane. Nesnažte se, opakuji, nesnažte se k nim přiblížit… Proč?“ Zakoulela očima, jako by se osoba na druhém konci linky zeptala na nějakou neuvěřitelnou blbost. „Protože by vás snědli… Ano. Snědli.“ Zarazila se, zakryla sluchátko a otočila se ke mě. „Co je to za lidi, co se chtějí domluvit s monstry? Pitomci.“

„Z toho viním Stmívaní.“ Ve skutečném životě vám upír zajiskří leda tak na hranici.
To samo osebe sa vymyká zaužívaným predstavám, nehovoriac o základných charakteristikách niektorých bytostí. K tejto knihe proste musíte pristupovať s otvorenou mysľou. Čo iné vám zostáva, keď váš šéf na porade pokrčí plecami a povie vám, že toho hnusáka musíte nejako zabiť, hoci väčšinu času ani nemá hmotné telo.
Výhodou toho, že lovíte monštrá je aj neuveriteľne preplnený šatník s kostlivcami. V prípade potreby vždy môžete nejakého vytiahnuť, to však len za predpokladu, že sa náhodou nudíte a mimozemská apokalypsa podporená čiernou mágiou je príliš malou hrozbou.
Hlboká filozofia nie je síce v popise týchto ľudí a rozhodne ani nijaké výrazné posuny v ich charakteroch, ale bez ohľadu na ich slovník im budete držať palce. Hlavným zámerom tejto knihy je pobaviť a podsunúť čitateľovi ďalšiu akčnú jazdu. Akokoľvek jednoduchá, aj tak vás prinúti aspoň raz si pomyslieť: „Zastreľte už konečne niekto toho šialenca!“
Vendeta ja rovnako nadupaným pokračovaním ako prvý diel. Všade lietajú guľky, krv a bez ohľadu na krízovosť situácie sa budete smiať buď z rozhovor postáv, alebo z myšlienkových pochodov hlavného hrdinu. Nenájdete tu možno originalitu, len ďalšiu fantasy o zle platených šialencoch, ktorí sa snažia živiť zabíjaním príšer, ale dobrá zábava je jednoznačne zaručená.
Keď už nič iné, budete vyvaľovať oči nad slovnou zásobou autora a nebude sa vedieť dopátrať toho, kam na to chodí. Možno vás medzitým prekvapí aj niečím iným. Určite vás však poslednými stranami navnadí na pokračovanie, o ktorom už teraz môžem zodpovedne prehlásiť, že to bude ďalšia zábavná jazda nabitá akciou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára