piatok 4. novembra 2016

Šialenstvo je nákazlivé | Figment



Autor: Cameron Jace 
Názov: Figment 
Séria: Insanity 
Diel: druhý 
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je 
Hodnotenie na GR: 4.18
After her encounter with the Cheshire Cat, Alice Wonder can hardly tell reality from imagination. But when kids have their head chopped off and stuffed in watermelons all over the city, it's clear that another Wonderland Monster has arrived, possibly scarier than the Cheshire. Alice, along with Professor Pillar, have to solve the killer's puzzles before a horrible event threatens the death of millions. Then Jack Diamonds appears again. This time, Alice must know who he really is.

“I can't go back to yesterday because I was someone else then.”
Cameron Jace už dokázal, že má obrovskú fantáziu a rád ju testuje. Tak, ako preniesol šialený svet Pod zemou do toho nášho, tak ho v tejto knihy ešte viac rozšíril. Neskončil len pri jednej knihe, ale každou ďalšou stránkou svojmu príbehu vdychuje viac života.
Postavy v tejto knihe sa opäť púšťajú do zaujímavého dobrodružstva. Alice je veľmi zaujímavá, stále som sa nevedela rozhodnúť, či je jediná skutočne šialená alebo jediná normálna v celej knihe. K uspokojivému rozhodnutiu som ale nedospela. Na druhej strane, s tým všetkým, čo sa v deji odohralo, sa ani nečudujem, prečo väčšinu času, keď nepátra po záhadných vrahoch, trávi v exkluzívnej cele v blázinci.
Na scéne sa objavila ďalšia postava z Krajiny zázrakov a určite nemá dobré úmysly. Výhodou tohto príbehu ostáva aj naďalej jeho dokonalá plynulosť. Ani jediná veta nespomaľuje niekedy až šialené tempo a hoci je možné predpovedať, čo sa udeje na ďalšej strane, stále to dokáže prekvapiť.

To je jedným z najväčších kladov tejto knihy. Takisto je to schopnosť autora zmiasť čitateľa najmä v momentoch, keď si už myslí, že prišiel na spôsob, akým je všetko vyskladané. Autor však má v rukáve ešte veľa tromfov. Jeho najsilnejšou schopnosťou je vytvorenie záhadnej zápletky.
Tentokrát sa do popredia dostane postava, ktorú si mnohí z Krajiny zázrakov ani nepamätajú. V spojení s autorovu brilantnou fantáziou a zaujímavými poznatkami pôsobí celé dianie až príliš reálne, čo môže byť niekedy skutočne desivé. Hlavne s ohľadom na to, že Alice opäť naháňa masového vraha.
“Everyone has their own belief, Alice," the Pillar says. "You believe you're mad, you're mad. If you believe you can walk on the moon, trust me, one day you will. If you believe you're going to hell in favor of helping the one you love, you'll help the one you love...and you will go to hell.”
Oproti prvej knihe série sa toho teda až tak nezmenilo. Ostáva nervydrásajúca hra o čas a obrovské množstvo informácií, z ktorých musí Alice spolu s profesorom Pillarom nájsť práve tu jedinú kľúčovú, ktorá im môže pomôcť zachrániť celý svet. Počas ich pátrania sa ukazuje, že nie všetko je tak, ako sa zdá na prvý pohľad a takisto sa odhaľuje, že v ľudskom s vete je stále viac z Krajiny zázrakov.
Hoci prvý diel bol veľmi dynamický a šialený v tom, ako rýchlo sa tam všetko dialo, toto pokračovanie v niečom zaostáva. Iste, opäť sa stretávame s rovnakým štýlom, rovnakými šialenosťami, ale samotné vyvrcholenie je trochu slabšie a menej veľkolepé, ako to bolo na konci jednotky.
Len táto „maličkosť“ nejakým spôsobom kazí dojem z prečítaného. Väčšina knihy však v ničom nezaostáva za svojim predchodcom. Postavy opäť získajú na ďalšom rozmere, rozpletie sa niekoľko tajomstiev, no ešte viac sa ich vynorí.
Celková tajomnosť sa ešte prehĺbi, až to začína vyzerať, že je istým špecifikom tejto série. Spolu so šialenstvom. Toho sa v deji nachádza niekedy až príliš, ale práve to robí z tejto knihy nezabudnuteľný zážitok. Nič, čo sa deje, sa nedá presne predvídať. A hoci niektoré udalosti pôsobia ako detské žartíky, vždy sa v nich skrýva nečakaný motív.
Figment je rovnako šialenou knihou, akou bola už Insanity. Autor pokračuje v nasadenom tempe a nikdy nedovolí čitateľovi skutočne si vydýchnuť. Prináša nové a nové záhady, hoci nezabúda aj na občasné odhaľovanie tých starých. Predstavuje svoj svet opäť z iného uhla a ešte ho rozširuje. Rovnakú pozornosť venuje aj svojím postavám. Nebojí sa ich preverovať v krízových situáciách, v ktorých si obhrýzame nechty nervozitou spolu s nimi.
Veľmi zaujímavým spôsobom dokáže previazať vlastnú fikciu so skutočnými poznatkami, až miestami zabúdame na fakt, že táto séria vznikla len ako prerozprávanie pôvodného príbehu o Alici. Hoci samotné vyvrcholenie v niečom zaostáva za prvou knihou, ostatné prvky ostávajú. Posledné strany knihy navnadia na ďalšie pokračovanie. Je ťažké určiť, o čom presne bude, ale už teraz je jasné aspoň jedno – určite to bude ďalšia šialená jazda plná fantázie.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára