utorok 9. februára 2021

Tajné predlohy filmov #5

Ďalší mesiac a s ním aj ďalších 5 filmov, ktoré majú svoje knižné alebo komiksové predlohy – aj tak by sa dal opísať tento článok. Vo svojej podstate ide o veľmi náhodný výber piatich filmov, ktoré mali to šťastie, že boli uložené v zložke s obrázkami za sebou. Dúfam, že sa vám zapáči aj táto doslova všehochuť...

 





FernGully: The Last Rainforest (1992)

(FernGully: Posledný dažďový prales / FernGully: Poslední deštný prales)

FernGully je väčšinu času zabudnutý animovaný muzikál rozprávajúci príbeh o magickom dažďovom pralese, v ktorom bývajú víly. Tie kedysi žili v harmónií s ľuďmi, ale teraz sú odtrhnuté od sveta a veria, že ľudia skrátka vymreli. Až kým sa do ich malého sveta nezačnú hrnúť drevorubači, aby ich prales vyrúbali. Pričom jeden z nich, mladý Zak, skončí zmenšený na víliu veľkosť. Film svoj námet čerpá z rovnomennej knihy, ktorú napísala Diana Young a bola vydaná v roku 1992 (už s filmovou obálkou). Film si získal prevažne pozitívne hodnotenia a je oceňovaný za výrazne environmentálne posolstvo, ktoré je silné bez toho, aby bolo príliš okaté. V roku 1998 vyšlo aj pokračovanie animáku s názvom FernGully2: The Magical Rescue, ktoré už nevychádza z pôvodnej knihy. Pokračovanie si získalo skôr vlažné hodnotenia (jedným z dôvodov má byť aj fakt, že na filme už nespolupracoval Robin Williams, ktorý pôvodne daboval postavu netopiera Battyho).

 

Nanny McPhee (2005)

(Kúzelná opatrovateľka / Kouzelná chůva Nanny McPhee)

Obľúbený rodinný film o záhadnej opatrovateľke, ktorá je nevzhľadná na prvý pohľad, no má veľké srdce. Aj tak by sa dal charakterizovať film s Emmou Thompson v úlohe opatrovateľky, ktorá prichádza vtedy, keď ju potrebujú a nechcú a odchádza vtedy, keď ju už nepotrebujú, ale chcú. Svoju predlohu má táto postava (spolu s príbehom) v sérii kníh s názvom Nurse Matilda, ktoré napísala Christianna Brand a ilustroval ich Edward Ardizzone. Knihy vychádzali v rokoch 1964 až 1974 a tvoria trilógiu. Matilda je pritom škaredá čarodejnica, ktorá prichádza do domu Brownovcov, aby prevychovala neposlušné deti. Na rozdiel od filmového pokračovania z roku 2010 Nanny McPhee and the Big Bang sú všetky tri knihy o Brownovcoch. Scenáre oboch filmov napísala práve Emma Thompson a hoci druhý film má zápletku i dej odlišné od knižných predlôh, objavili sa v ňom niektoré scény z tretej knihy (v ktorej sa deti dostanú do nemocnice).

 

Edge of Tomorrow (2014)

(Na hrane zajtrajška / Na hraně zítřka)

Sci-fi akčný film, v ktorom Tom Cruise, po boku s Emily Blunt, opäť ukazuje, že mu akčné filmy skrátka svedčia. V úlohe tak trochu zbabelého majora sa dostáva do prvej línie vojny s mimozemskými mechanickými nepriateľmi známymi ako Mimikovia. Vďaka divnej zhode okolností sa infikuje mimozemskou krvou a tá mu umožňuje neustále reštartovať deň osudnej bitky na pláži. A hoci by sa na prvý pohľad mohlo z dať, že podobne nadupaný film má svoju predlohu v komikse, v skutočnosti svoj námet našiel v japonskej „light novele“ (pojem označujúci kratšiu novelu určenú YA publiku) All You Need is Kill z roku 2004, ktorej autorom je Hiroši Sakurazaka. Na rozdiel od filmu je hlavnou postavou mladík Keidži, ktorý je v podstate len ďalším vojakom pripraveným zomrieť v mene víťazstva nad mimozemšťanmi. Ale takisto spojí svoje sily s vojačkou menom Rita. V roku 2014 (krátko po uvedení filmu do kín) bola publikovaná aj dvojzväzková manga adaptácia novely s rovnakým názvom (v češtine manga vyšla pod názvom Stačí jen zabíjet). Scenár napísal Rjósuke Takeuči a o ilustrácie sa postaral Takeši Obata.

 

Legend of the Guardians: The Owls of Ga’Hoole (2010)

(Ga’Hoole: Legenda o strážcoch / Legenda o sovích strážcích)

Animovaný debut Zacka Snydera sleduje príbeh niekoľkých mladých sovičiek. Tie sa stanú obeťou únosu, no podarí sa im utiecť a vydajú sa na dlhú a namáhavú cestu za strážcami Ga’Hoolu, ktorých Soren, hlavný soví hrdina, pozná z príbehov svojho otca. Výsledkom je na pohľad krásna rozpráva s pomerne ľahko predvídateľným dejom, ktorá však v zásade neurazí. Svoju predlohu má tento film v sérii kníh americkej autorky Kathryn Lasky s názvom Guardians of the Ga’Hoole, ktorá vychádzala v rokoch 2003 až 2013. Séria obsahuje 16 kníh, avšak v univerze, ktorý autorka stvorila, sa odohrávajú aj iné knihy a novely, čím sa vyšplhal celkových počet kníh na 31. Ilustrátorom celej série je Phil Swift. Scenár animáku vychádza z prvých troch kníh základnej série s názvami The Capture (zajatie), The Journey (cesta) a The Rescue (záchrana). Ešte v roku 2011 sa viedli debaty o možnom pokračovaní animáku, avšak odvtedy neexistujú žiadne bližšie informácie a predpokladá sa, že pokračovanie nebude.

 

Zathura: A Space Adventure / Zathura (2005)

(Zathura: Vesmírne dobrodružstvo / Zathura: Vesmírné dobrodružství)

V istom bode veľmi často uvádzaný v televízii, no v súčasnosti skôr zabudnutý film rozpráva príbeh o dvoch bratoch Walterovi a Dannym, ktorí jedného dňa nájdu záhadnú stolovú hru, prostredníctvom ktorej teleportujú nielen seba, ale aj svoj dom a sestru Lisu do vesmíru. Vo všeobecnosti je tento film označovaný za „vesmírne Jumanji“, čo vlastne nie je ani ďaleko od pravdy. Tento film je totiž označený za oficiálny spin-off pôvodného filmu Jumanji z roku 1995. Prečo to tak je? Aj v tomto prípade pripomeniem to, čo som písala už aj predtým – že Chris Van Alsburg je dôležitý človek a mali by sme si jeho meno zapamätať. Pretože nie je len autorom predlôh niekoľkých animákov, ale takisto autorom detskej knihy Jumanji. Zathura je pritom pokračovanie tejto detskej knižnej klasiky, ktorá vyšla po vyše dvadsiatich rokoch. Rovnako ako predchádzajúce knihy, aj túto Van Alsburg ilustroval sám. Na prvý pohľad sa môže zdať, že Jumanji a Zathura nemajú nič spoločné, ale opak je pravdou – kniha Jumanji končí scénou, keď sa Peter a Judy pozrú von oknom a vidia svojich susedov, Waltera a Dannyho, ako sa vracajú z prechádzky s hrou Jumanji pod pazuchou. Zathura potom pokračuje tým, ako bratia odchádzajú s rodičmi. V knihe sa hra, ktorú bratia hrajú, stále volá Jumanji. V súčasnosti sa šušká o tom, že jeden z pripravovaných filmov o Jumanji, by sa mohol odohrávať vo vesmíre.


 

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára