nedeľa 7. februára 2021

Nový deň, nové problémy | Hodnota krve

Autor: Lusy Adams
Názov: Hodnota krve
Séria: Odstíny života
Diel: druhý
Špecifikácia: prudko čitateľné dobrodružstvo v štýle čistokrvnej urban fantasy
Slovenské alebo české vydanie: E-knihy jedou, 2021 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.41

 

 

Alex zistila, že ani po smrti nikdy nebude mať pokoj. Po čase sa však zmierila so svojím poslaním, hoci stále nevie, aké to má mať celé zmysel. Ale okrem toho sa snaží skrátka pokračovať vo svojom druhom živote. A možno by sa jej to darilo, keby sa jej do cesty neustále nestavali ďalšie problémy, aby ju mohli udrieť do tváre. Ale Alex sa nedá len tak ľahko zastrašiť a s pomocou priateľov vyráža do akcie – hoci osoba, ktorú sa snaží zachrániť, nemusí nutne patriť k jej obľúbencom.

Táto séria je písaná v štýle najlepších urban fantasy – čo znamená, že hoci v knihách vystupujú tie isté postavy a celou sériou sa tiahne akási jednotná linka, dej jednotlivých kníh je skôr epizódny. Je to vlastne ako sledovať jeden diel seriálu, s tou výnimkou, že každý „dolapený zloduch“ je len ďalším krokom bližšie k záverečnému vyriešeniu celej série. Čiže ide o naozaj dobre známy koncept a autorka z neho vyťažila čo najviac. No a vďaka postavám, zápletke a celkovo svetu dokáže hravo konkurovať najobľúbenejším knihám v danom žánri.

Alex a jej priatelia sú zaujímavou bandou. Samozrejme, snažia sa bojovať za správnu vec, zachraňujú nevinných a zabíjajú (alebo inak zneškodňujú) zlosynov, no pomedzi to riešia aj svoje vlastné problémy. Či už ide o vzťahy, alebo skrátka to, že majú všetkého po krk a najradšej by sa na to už vykašlali. Alex sa navyše oproti predchádzajúcej knihe trošku zmenila, dalo by sa povedať, že dospela a k jej zmene rozhodne prispeli aj vzťahy s ostatnými postavami.

Stále platí, že ma bavili hlavne interakcie postáv – milujem sarkazmus a iróniu a najviac na svete milujem niekoho, kto ich dokáže využiť v dialógoch. To dokázala autorka a vďaka týmto dialógom som sa skvele bavila, ale zase nemôžem tvrdiť, že by bola kniha len zábavná. Postavy toho dosť zažili a ovplyvnilo ich to, rovnako to ovplyvnilo aj ich vzájomné vzťahy. Zmena v tom, ako sa kto ku komu správa, však bola taká prirodzená, až som sa nakoniec stala totálnym fanúšikom výsledného „produktu“ (k tomuto nedodám nič bližšie a jasnejšie, snáď len toľko, že si knihu musíme prečítať, aby ste pochopili, o kom presne píšem).

K prirodzenému vývoju postáv prispievala, samozrejme, aj samotná zápletka. V niektorých momentoch mi to pripadalo, že Alex je magnetom na problémy, ale snažila sa s nimi čo najlepšie popasovať. Vďaka tomu sa však dozvedela veľa nového o svete, v ktorom momentálne žije a takisto o svojom osude, pričom niektoré odhalenia ma poriadne prekvapili. Jednotlivé vysvetlenia boli navyše súčasťou dialógov a prirodzeného plynutia deja, takže vôbec nenarúšali výbornú dynamiku knihy. Takže som sa aj zabavila a aj som sa toho veľa dozvedela – pričom niektoré odpovede som stále nedostala, tak sa mám na čo tešiť aj do pokračovaní.

Zápletka ma tiež dosť zaujala. Autorka ju odhaľovala len postupne, čo jej pomáhalo gradovať dej, kapitoly boli plné napätia, postavy nevedeli, čo majú urobiť skôr a ja som stála nad tým všetkým a výborne som sa zabávala. Nemala som čas sa nudiť a ani som sa nenazdala, bol tu záver a s ním aj predstava ďalšieho čakania. Ale čakanie na novú knihu tejto autorky sa vyplatí.

Hodnota krve je výborným reprezentantom žánru urban fantasy. Autorka vytvorila príťažlivý svet, v ktorom má všetko svoje presne určené miesto a všetci sa riadia prísnymi pravidlami. Všakovaké príšery, obyčajní ľudia, ale aj tí, ktorí sa starajú o poriadok – a to je len začiatok tohto univerza. Navyše tu vystupujú zaujímavé postavy a ich vzájomné interakcie dokážu naozaj zabaviť. Pretože autorkine knihy vnímam v prvom rade ako oddychové čítanie, ale to neznamená, že sa v knihe neobjavili aj závažnejšie momenty. Tie sa podpisovali aj pod najväčšie zmeny v charakteroch postáv a v ich vzájomných vzťahoch. Skrátka, táto kniha (a s ňou aj celá séria) má všetko, čo v urban fantasy hľadám – zaujímavé postavy, magické príšery, boj o holý život, emócie, napätie a istý druh tajomna. Už teraz sa teším na pokračovanie.


 

oficiálna anotácia:

Některá pouta nelze ignorovat – o tom se Alexandra Goodwynová přesvědčila ve chvíli, kdy ji bohové přivedli zpět ze záhrobí, aby rozhodla odvěkou bitvu mezi dobrem a zlem. Od toho dne sice uběhl už nějaký pátek, ale Alex se k porážce svého osudového protivníka ani o krok nepřiblížila. Její pokračující neúspěch jí způsobuje problémy se spojenci i pořádnou bolest hlavy. Ta se ještě zhorší, když se ve městě objeví nový nepřítel a ohrozí vše, co je jí drahé. Jak má ale porazit nesmrtelnou příšeru z legend?

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára