štvrtok 19. augusta 2021

Je mier vôbec možný? | Rule of Wolves

Autor: Leigh Bardugo
Názov: Rule of Wolves (slov. Vláda vlčíc)
Séria: King of Scars (slov. Zjazvený kráľ)
Diel: druhý
Špecifikácia: vyvrcholenie epickej dilógie o osude Grišaverzu
Slovenské alebo české vydanie: v slovenčine Slovart, v češtine Fragment
Hodnotenie na GR: 4.42

 

“Maybe the gift of being human is that we do not give up – even when all hope is lost.”

 

Nad Ravkou sa zmráka. Zatiaľ čo hrozieb pribúda, spojencov nie je nazvyš. Okrem toho je vojna nákladná záležitosť a pokladňa je prázdna. Kráľ so svojimi najbližšími spolupracovníkmi urobí čokoľvek. Obetuje seba. Uzavrie spojenectvo s démonom. Zapredá dušu. No bude to stačiť? Dá sa vôbec vyhrať vojna proti fanatikom?

Bardugo je jedna z autoriek, ktoré sa každou knihou viditeľne zlepšujú. Dokázala sa popasovať so svojimi nedostatkami a nakoniec stvoriť veľkolepú knihu. Čo sa netýka len prostredia, ale aj postáv a zápletky. Vďaka protagonistom sa veci pohýnajú, preto bude najlepšie začať nimi.

Nikolai. Zoja. Nina. To sú len tri z dôležitých mien, ktoré sú v knihe skloňované. Každý je úplne iný, každý má svoju presne danú úlohu. Zaujímavé je, že hoci sa vo svetle udalostí ukazujú byť Zoja, Nina a iné postavy ženského pohlavia tými najdôležitejšími, všetky majú čosi spoločné. Nikolaia. On udržal Zoju po svojom boku, poslal Ninu do Fjerdy a je odhodlaný urobiť všetko preto, aby Ravku zachránil. Hoci sa mu nedarí.

Vďaka týmto a mnohým ďalším postavám autorka deju a hlavne vojne dopriala ľudskú tvár. Čo prehlbuje posolstvo a morálnu stránku príbehu. Dej však za postavami v ničom nezaostáva. Bardugo vytvorila veľmi dobrú dynamiku. Nie je to ale tak, že by od prvej strany až po poslednú opisovala boje. Výbuchy, napínavé súboje, tajné manévre – to všetko strieda s občasnými pomalšími okamihmi.

“This is what love does. In the stories, love healed your wounds, fixed what was broken, allowed you to go on. But love wasn’t a spell, some kind of benediction to be whispered, a balm or a cure-all. It was a single, fragile thread, which grew stronger through connection, through shared hardship and trust.”

 Akoby dovolila čitateľovi nadýchnuť sa pretým, než ich hodí spolu s postavami do vody. Pričom sa jej celý čas darí držať všetkých v napätí a neraz dokáže prekvapiť. V istých momentoch dokonca aj pobaviť, hoci humornosť pochádza z irónie, než zo skutočnej vtipnosti. (Hoci Nikolai so svojím poznámkami dokazuje pravý opak.)

Najsilnejším prvkom tejto knihy je však reálnosť. Bardugo neidealizuje vojnu. Skôr naopak. Ukazuje jej zverstvá. Dychtivosť mocných, ich intrigy a šarvátky, ako sa neštítia hrať so životmi ostatných bezcitnú hru. Nezabúda však ani na zdanlivú bezmocnosť bežných ľudí, ktorí dúfajú v koniec toho všetkého. Lebo sa chcú vrátiť k svojim životom – a možno predtým zazrieť čosi veľkolepé.

Autorka však zdôrazňuje skôr tie malé činy obyčajných osôb, ktoré mnohokrát dokážu zmeniť beh dejín. Lebo sú to práve tieto maličkosti, na ktorých stoja všetky zmeny. A pamätajúc na túto myšlienku Bardugo ponúka krásny ľudský príbeh, v ktorom má všetko svoje vopred určené miesto. Zároveň sa veľkolepo lúči s ďalšou sériou – no pritom si pripravuje pôdu na možné pokračovania.

Kniha Rule of Wolves predstavuje adekvátne ukončenie ďalšie dilógie odohrávajúcej sa v Grišaverze. Autorka čitateľa do poslednej chvíle dokáže držať v napätí. Výborne pracuje s dynamikou a v rukáve má nejedno prekvapenie. Veľkú pozornosť venuje postavám a darí sa jej realisticky vykresľovať nielen boje, ale aj pozadie vojny. Počas čítania sa čitateľ nikdy nenudí a navyše môže obdivovať, ako sa autorka od svojich spisovateľských začiatkov vypracovala.


  

oficiálna anotácia:

The Demon King. As Fjerda's massive army prepares to invade, Nikolai Lantsov will summon every bit of his ingenuity and charm—and even the monster within—to win this fight. But a dark threat looms that cannot be defeated by a young king's gift for the impossible.

The Stormwitch. Zoya Nazyalensky has lost too much to war. She saw her mentor die and her worst enemy resurrected, and she refuses to bury another friend. Now duty demands she embrace her powers to become the weapon her country needs. No matter the cost.

Queen of Mourning. Deep undercover, Nina Zenik risks discovery and death as she wages war on Fjerda from inside its capital. But her desire for revenge may cost her country its chance at freedom and Nina the chance to heal her grieving heart.

King. General. Spy. Together they must find a way to forge a future in the darkness. Or watch a nation fall.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára