utorok 24. augusta 2021

So štipkou mágie | Practical Magic

Autor: Alice Hoffman
Názov: Practical Magic
Séria: Practical Magic
Diel: prvý
Špecifikácia: magický realizmus o ženách z rodu Owensovcov
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 3.76

 

“Sometimes the right thing feels all wrong until it is over and done with.”

 

Sally a Gillian sa narodili do rodiny, ktorú po celé generácie zo všeličoho obviňujú. Pritom nemajú nadanie. Len sú čudácke. Chovajú čierne mačky. A tety, s ktorými žijú, to všetko podporujú. Nielen svojím správaním, ale aj činmi na poli zamilovaných čarov. Sally a Gillian s tým nechcú mať nič spoločné. No ako to už býva, minulosť a rodina človeka vždy raz dobehnú. Bez ohľadu na to, ako ďaleko sa rozhodnú utiecť.

Próza Alice Hoffman sa čitateľovi dokáže dostať pod kožu. Je podmanivá, nevtieravá a nikam sa neponáhľa. Miesto toho nabáda k spomaleniu. Slová sa nenáhlia a vety vytvárajú nádhernú hutnú atmosféru. To všetko v mene vyniknutia myšlienky a nálady samotnej knihy. Vďaka tempu a absencii výbušného deju ostáva väčší priestor na vychutnávanie prečítaného.

Rodina Owensovcov, teda vlastne ženy z tohto rodu, majú istú povesť. Sú krásne a tajomné, prenasledujú ich mačky a majú sklon konať samy za seba a bez ohľadu na to, čo si kto povie. Možno je to mágia. Alebo je to legenda, ktorú priživujú miestni svojimi predsudkami. Napriek tomu sú to práve Jet a Franny, dve staršie tety, ku ktorým ženy chodia kvôli láske.

Aj pre tie návštevy a ich následky sa Gillian a Sally rozhodnú z domu odísť. Hoci každá iným spôsobom a v inom čase – jedna najskôr manželstvom a druhá okamžitým útekom. Napriek tomu sú ich životy stále prepletené. Rovnako ich príbehy, ktoré sa nabaľujú ako klbká priadze. Hoffman pomaličky pridáva nové nitky. Naťahuje ich a opisuje. S citlivosťou a občas prekvapivou údernosťou. No v jej knihe má všetko svoj čas.

“It doesn't matter what people tell you. It doesn't matter what they might say. Sometimes you have to leave home. Sometimes, running away means you're headed in the exact right direction.”

Ubiehajú roky, staršia generácia dospieva, tá mladšia rastie. Do ich ciest sa priplietajú ďalšie postavy so svojimi príbehmi. Ich minulosť je vždy detailne opísaná. Neostane teda miesto pre pochyby, kým sú, čo ich poháňa a akým spôsobom dokážu ovplyvniť životy Owensových dievčat. Všetko na podporenie myšlienky, že nie je možné stále utekať. Lebo raz každý musí zastaviť a čeliť svojim problémom a démonom.

Takýchto odbočiek je niekoľko, no ani jedna nenarušuje príbehovú líniu. Skôr ju len umocňuje. V mene prehĺbenia emocionálneho zážitku. A navodenia atmosféry. Nikto sa nikam neponáhľa a autorka len kde-tu naznačí prítomnosť mágie. Prostredníctvom zvláštnych príchodov, podivných rozkvitnutých orgovánov, či strácajúcich sa vecí, po ktorých ostane len mrazivý pocit na zátylku.

Pri čítaní totiž nejde o dynamiku. O veľkolepé boje a striekajúcu krv. Ale o pomalé rozprávanie pri ohni, so všetkými pocitmi a dôrazom na detaily. Kde všetko so všetkým súvisí a osud jednej postavy ovplyvňuje ďalšie. Vo svete so štipkou mágie – lebo stačí len natiahnuť ruku a uveriť, že všetko je možné.

Knihu Practical Magic si čitateľ nezvolí pre jej dejovosť a zložitú zápletku. Ide totiž o ukážkový príklad spojenie veľmi pomalého a dôkladného rozprávania s neopakovateľnou magickou atmosférou. Pri ktorej čítaní je možné obdivovať autorkino spisovateľské umenie a jej zmysel pre detail. Vďaka tomu nesadne každému. No pre tých, čo podobný typ prózy preferujú, sú strany splneným snom. Kde je všetko možné a vlákna postáv vytvárajú prelínajúce sa klbko.


 

oficiálna anotácia:

For more than two hundred years, the Owens women have been blamed for everything that has gone wrong in their Massachusetts town. Gillian and Sally have endured that fate as well: as children, the sisters were forever outsiders, taunted, talked about, pointed at. Their elderly aunts almost seemed to encourage the whispers of witchery, with their musty house and their exotic concoctions and their crowd of black cats. But all Gillian and Sally wanted was to escape.

One will do so by marrying, the other by running away. But the bonds they share will bring them back—almost as if by magic...

 

2 komentáre:

  1. Moc pěkná recenze :) Vypadá to zajímavě, takové rodinné ságy moc nečtu, ale takhle okořeněné špetkou magie to může být dobré čtení :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. :)
      Hm, rodinné ságy vlastne ani je až tak často nečítam, len veľmi ojedinele. Táto ale bola dobrá, naozaj len so štipkou mágie a pomaličkým dejom. Ale malo to krásnu atmosféru.

      Odstrániť