nedeľa 29. augusta 2021

Tajné predlohy filmov #11


Aj tento mesiac som si pripravila ďalší článok o filmoch a ich niekedy menej známych knižných predlohách. Tentoraz jednotlivé kúsky nič špeciálne nespája, ale osobne by som ich asi všetky zaradila do kategórie detských a rodinných filmov...

 

 


Ella Enchanted (2004)

(Začarovaná Ella / Zakletá Ella)

Komediálne retellingová takmer klasika rozpráva príbeh o Elle, ktorej dala víla do vienka „dar“ poslušnosti. Ten Elle vždy komplikoval život, no stala sa z neho doslova nočná mora po tom, ako sa jej ovdovelý otec znovu oženil a Ella tak získala nielen nevlastnú matku, ale aj dve sestry. Ella sa preto rozhodne svoju vílu kmotričku nájsť, by ju poprosila o pomoc s neposlušným „darom“. Miestami úsmevný film je béčkovým klenotom rodinných filmov. Jeho rozprávková podstata je zjavná a možno aj preto nikoho neprekvapí, že svoj námet čerpá z rovnomennej predlohy. Tá bola knižne publikovaná v roku 1997 a napísala ju Gail Carson Levine. Ako to už býva, kniha sa veľmi líši od svojej filmovej verzie. A to až do takej miery, že väčšinu obľúbených filmových scén by ste len márne hľadali na stránkach knihy. Príbeh o vytrvalosti a sile ducha sa premenil na trochu akčnejšiu verziu s novými scénami a aj novými postavami. Rozdiel medzi knihou a filmom je taký priepastný, že sama autorka ich považuje za také odlišné, že sa ani len nedajú porovnávať. V roku 2006 napísala autorka knihu Fairest, retelling Snehulienky, ktorá sa odohráva v tom istom svete ako Ella Enchanted. V roku 2018 k dvojici kníh pribudla tretia s názvom Ogre Enchanted, ktorá predstavuje prequel prvej knihy.

 

Mary Poppins (1964)

Klasický klenot Disneyho tvorby majstrovsky spája hraný film a animácie. Muzikál pritom rozpráva príbeh o Mary Poppins, ktorá sa vďaka neposlušnosti východného vetra rozhodne pomôcť dysfunkčnej rodine žijúcej v Londýne, k čomu využíva nielen svoj šarm, ale aj osobitý spôsob života. Pre Julie Andrews, ktorá Mary Poppins stvárnila, ide o debut v celovečernom filme. Aj vďaka jej výkonu si film získal srdcia divákov a dodnes je naň možné nájsť popkultúrne odkazy nielen v iných filmoch, ale aj v knihách a iných médiách. Tí, ktorí videli film Saving Mr. Banks z roku 2013, už vedia, že Mary Poppins je literárnou postavou, ktorú vytvorila P. L. Travers. Medzi rokmi 1934 a 1988 o nej napísala osem kníh. Dcéry Walta Disneyho si zamilovali postavu Mary Poppins a vyžiadali si od otca sľub, že ich milovanú knihu premení na film. Už v roku 1938 prvýkrát oslovil autorku kníh s ponukou na odkúpenie filmových práv, avšak bez úspechu. Nasledujúcich viac ako dvadsať rokov sa P. L. Travers pravidelne pripomínal so svojou ponukou, no úspešný bol až v roku 1961. Napriek tomu, že sa na filme podieľala ako scenáristka, výsledný film v podstate nenávidela, vďaka čomu už žiadna z jej kníh nebola sfilmovaná. To, ako ju Disney presviedčal na spoluprácu, je spracované v už spomínanom filme Saving Mr. Banks. V roku 2018 malo premiéru pokračovanie s názvom Mary Poppins Returns, v ktorom Mary Poppins stvárnila Emily Blunt.

 

Aquamarine (2006)

(Panna Aquamarine / Mořská panna, Aquamarine)

Pomerne zabudnutá tínedžerská romantická komédia rozpráva príbeh dvoch kamarátok. Tie po silnej búrke v jednom z bazénov nájdu uväznenú morskú pannu Aquamarine. Tá ich poprosí o pomoc – ak jej pomôžu nájsť skutočnú lásku, splní im akékoľvek prianie. V hlavných úlohách sa predstavili Sara Paxton, Emma Roberts a speváčka JoJo. Svoj námet film čerpá z rovnomennej knihy, ktorá vyšla v roku 2001 a napísala ju Alice Hoffman (autorka knihy Practical Magic, o ktorej som písala v ôsmom článku). Tenučká predloha ponúka o niečo odlišný príbeh, v ktorom Aquamarine nehľadá lásku a kamarátky Hailey a Claire jej skrátka chcú pomôcť, pretože sa dočítali, že morské panny po týždni na súši zomierajú. Nikto nikomu nesplní nijaké želanie. Kniha a film možno nezdieľajú veľa v otázke udalostí, ale majú totožnú ústrednú tému orientovanú na priateľstvo. V roku 2002 vyšla kniha s názvom Indigo, ktorá sa síce odohráva v tom istom svete ako Aquamarine, no ponúka od nej nezávislý príbeh.

 

Lady and the Tramp (1955)

(Lady a Tramp)

V poradí pätnásty animovaný film spoločnosti Disney rozpráva príbeh o privilegovanej sučke Lady, ktorá sa náhodne stretne s pouličným trhanom bez domova menom Tramp. Táto milovaná rodinná klasika neopisuje len stret dvoch odlišných svetov, ale aj dobrodružstvo, ktoré Lady zažije s Trampom, keď súhrou nešťastných udalostí sama skončí na ulici. Napriek vtedajšej kritike je dnes film považovaný za jeden z najlepšie animovaných disneyovských filmov a tiež za jeden z najromantickejších (vďaka scéne so špagetami). Svoj námet čiastočne čerpá z krátkej poviedky Happy Dan, the Cynical Dog z roku 1945. Walt Disney mal o príbeh záujem, a tak požiadal Warda Greena, aby svoju poviedku prepracoval a rozšíril. Vďaka tomu vznikla kniha, ktorá v roku 1953 vyšla pod názvom Lady and the Tramp s podtitulom Story of Two Dogs. Knihu ilustroval Joe G. Rinaldi. Film samotný teda vychádza už z prepracovaného Grenovho príbehu. V roku 2001 vyšlo animované pokračovanie s názvom Lady and the Tramp II: Scamp’s Adventure. V roku 2019 na platforme Disney+ odpremiéroval CGI remake pôvodného animovaného filmu.

 

Mary and the Witch’s Flower (2017)

(Mary a čarodějná květina / Meari to madžo no hana)

V našich končinách nie príliš známy animovaný film japonskej produkcie rozpráva príbeh o dievčatku menom Mary, ktorá v lese nájde čarovnú kvetinu. Tá jej dovolí stať sa čarodejnicou, no len na jedinú noc. Okrem kvetiny však nájde aj čarovnú metlu a tá ju odnesie do magickej školy. To všetko je však len začiatok dobrodružstva malého dievčatka. Svoj námet film čerpá z knihy The Little Boomstick z roku 1971, ktorú napísala Mary Stewart. Autorka písala knihy pre deti a aj fantazijnú literatúru, avšak oveľa známejšia je pre svoje trilery s prvkami romantiky. Veľkú dávku zo svojho nadania pre napätie a tajomno vložila aj do svojich detských kníh, čo sa napríklad prejavilo v tom, aká temná je jej škola mágie. Film a kniha sú si v mnohom podobné, no zároveň sa v mnohom rozchádzajú. Základný rozdiel je, že film je omnoho akčnejší a živší, zatiaľ čo kniha ponúka skôr pomalšie a opisne výživné dobrodružstvo. Zaujímavosťou je, že filmovacie práva ku knihe krátko po jej vydaní odkúpilo štúdio Disney. Ďalšie roky však scenáristi strávili márnou snahou vymyslieť príbeh, ktorý by nebol podobný predchádzajúcim Disneyho animákom. Po neúspechu filmu Black Cauldron sa v štúdiu rozhodli ďalej s projektom nepokračovať a práva vrátili spoločnosti, ktorá ich spravovala. Znovu odlúpené boli až v roku 2016.

 


2 komentáre:

  1. Moc pěkné tipy :) Předlohy filmů mám taky ráda, vždycky si je přečtu:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Predlohy filmov sú fajn. Rada o nich píšem, ale väčšinou ich nečítam. Z tohto projektu mi totiž vyplýva, že potom by som vlastne nečítala nič iné, len predlohy filmov. :D :D (Nehovoriac o seriáloch.)

      Odstrániť