streda 22. septembra 2021

Putovanie za prežitím | Černí jestřábi

Autor: David Wragg
Názov: Černí jestřábi (orig. The Blackhawks)
Séria: Articles of Faith
Diel: prvý
Špecifikácia: epická fantasy o skupinke vyvrheľov bojujúcich o prežitie
Slovenské alebo české vydanie: Fobos, 2021 (ČR)
Hodnotenie na GR: 3.77

 

„Takže co je to velké tajemství? Když dostanu šípem, nemám umřít?“

„Jo. To je to tajemství: neumři.“

 

Ríša sa rozpadá pod náporom nájazdov. Otriasa sa pre politikárčenie a silnejúcu nadvládu cirkvi. Práve teraz sa rozhoduje o osude tisícok ľudí. No Čiernym jastrabom je to úplne jedno. Ich úlohou je totiž prepraviť jedného princa a jeho spoločníka Vendrena Chela z jedného konca krajiny na druhý. Čo je úloha, ktorá sa ukáže byť o niečo náročnejšia, než si pôvodne mysleli.

Kniha začína tým, ako Vendren beží – a tento fakt vlastne vystihuje celú knihu. Wragg sa rozhodol orientovať skôr na dej a odviedol vskutku dobrú prácu. Jeho príbeh nemá ani jediné hluché miesto a keďže postavy vo všeobecnosti stále len utekajú, tempo je pomerne vražedné. Pritom každá udalosť je verná zákonu, že každá akcia vyvolá adekvátnu reakciu. Krv tečie, končatiny sa lámu a postavy sa snažia prežiť.

Na pozadí toho všetkého sa však odohrávajú väčšie udalosti. Mocenské hry. Intrigy. Prevraty. Autor sa občas až priveľmi snaží predstierať, že sa to jeho skupinky vyvrheľov nijako netýka. Postupom strán sa však ukazuje, že opak je pravdou. Všetko so všetkým súvisí. A dokonca ani nájomní žoldnieri nie sú vynechaní z intrigánskej šachovej partie.

„Ten vysoký,“ řekl Chel. „S tím nosem. On je hlava tady toho všeho?“

„Hlava? Možná tak slezina, nebo odkud jde žluč.“

Napriek tomu kniha nemá ťaživú atmosféru. Je to hlavne zásluhou postáv. Wragg síce dovoľuje čitateľovi občas nahliadnuť do myslenia jednotlivých aktérov – no len do takej miery, aby bolo možné ich medzi sebou rozoznať. Zámerom textu nie je sledovať vývoj ich charakterov, hoci aj na to dôjde. Skôr ide len o sledovanie ich snahy o prežitie. Z prvého radu, aby to čitateľ dokázal náležite oceniť.

Celá kniha je vlastne vystavaná na chémii medzi postavami. Dialógy sú trefné, plné zapamätateľných hlášok a humoru miestami takého čierneho, že by mu nepomohlo ani kilo cukru. Ich vzájomné rozhovory sa často zvrhávajú na obscénne preteky v urážaní. No všetko to krásne funguje a strany plynú. Čitateľ sa zasmeje, uvoľní a zrelaxuje – čím sa napĺňa hlavný zámer celého textu.

Kniha Černí jestřábi je ukážkovým príkladom toho, že nie je nutné byť v žánri tým najinovatívnejším autorom. Wraggovi na zaujatie celkom stačí rýchle tempo a sympatické postavy. Aj vďaka tomu občas dej pripomína nevydarené cirkusové predstavenie. Zasmiať sa a uvoľniť občas pri čítaní naozaj stačí. Táto kniha je toho dôkazom.


  

oficiálna anotácia:

Takhle si Vedren Chel život rytíře nepředstavoval. Zaslíbil se lenivému nevlastnímu strýci do služby s nulovými výhledy a o slávě už nesní – sní o tom, že se vrátí domů.

Když ale nepřátelská invaze rozpoutá v království peklo, naskytne se Chelovi příležitost: pokud dostane do bezpečí ztraceného prince, bude zproštěn svého slibu.

Stačí toho spratka jen dostat z jednoho konce země na druhý skrz divočinu a válku, zatímco je celou dobu stíhají vrazi.

Když po vás jdou zabijáci, tak potřebujete zabijáky, aby vám hlídali záda. Potřebujete Kumpanii Černého jestřába – bandu žoldnéřů, válečníků, kterým není rovno, hašteřivých rváču a darebů.

Seznamte se s Černými jestřáby.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára