pondelok 13. septembra 2021

Vzťahy a kostlivci v skriniach | Spriaznené duše

Autor: John Marrs
Názov: Spriaznené duše (orig. The One)
Špecifikácia: psychotriler s prvkami sci-fi o hľadaní toho pravého – a o kostlivcoch v našich skriniach
Slovenské alebo české vydanie: Lindeni, 2018 (SR); XYZ, 2017 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.13

 

„Niekedy sa tráva nezelená viac na cudzom trávniku a my by sme mali zostať na tom, kam patríme.“

 

Ľudstvo oslávilo ďalší míľnik na poli výskumu DNA – niekto odhalil akýsi gén, ktorý dokáže určiť, ktorí ľudia sú spriaznené duše. Zo záležitosti známej skôr z reality show sa stala v blízkej budúcnosti skutočná možnosť. Obrovské množstvo ľudí tak našlo vytúžené vzťahy. Lenže všetko má svoje tienisté stránky. Niektoré vzťahy sa musia rozpadnúť, aby mohli vzniknúť nové. A mnohí ukrývajú nebezpečné tajomstvá.

Podobne ako kniha Pasažieri, aj táto zo všetkého najviac pripomína sociálny experiment. Tentoraz ale omnoho viac orientovaný práve na psychologickú stránku. Marrs sa dlhé roky ako novinár venoval rozhovorom s rôznymi osobnosťami, vďaka čomu sa prehĺbila jeho prirodzená vlastnosť rozumieť ľuďom. V knihe sa to prejavuje schopnosťou profilovať rôznorodé charaktery, z ktorých nie všetky majú byť sympatické.

V deji sa tak objavujú realisticky vykreslené osoby. Z rôznych vekových kategórií, z iného zázemia. Pričom ich poháňajú iné pohnútky. Od snahy ukončiť vlastnú samotu, cez úsilie nájsť pokoj pred otravným dobiedzaním, až po morbídnu zvedavosť a ďalšie iné. Spája ich vlastne len to, že svoju DNA poslali do spoločnosti, pričom sa dočkali výsledku – kontaktných údajov na osobu, ktorá je ich dokonalým náprotivkom.

Prvá polovica knihy je vlastne zameraná len na opis toho, ako nájdenie partnera ovplyvňuje životy postáv. Až na pár zakopnutí ide väčšinou o pozitíva. Čiže čítanie pôsobí takmer až idylicky. Marrs to však nepreháňa s romantickosťou a zameriava sa výhradne na psychológiu aktérov. Plynutie je teda pomalé a vychutnajú si ho čitatelia, ktorí radi pitvú charaktery postáv. Z tohto pohľadu je kniha výživná.

„Je niekoľko dôvodov, prečo som to urobil. Jedným z nich bolo ponížiť ťa. Ale takisto som chcel ukázať, akí sme my ľudia chamtiví. Ako ochotne sa vzdávame toho, čo nám je najdrahšie, len kvôli domnienke, že kdesi za rohom na nás možno čaká niečo lepšie.“

Autor však celý čas apeluje na čitateľovu schopnosť čítať medzi riadkami. Tiež zdôrazňuje nutnosť všímať si aj tie najmenšie detaily. To je teda účelom pomalého tempa prvej polovice knihy. V tej druhej sa totiž všetko rozbehne, pričom odhalenia sú postavené práve na tých občas nedôležitých maličkostiach a zatajených detailoch. Ponurá atmosféra doslova len čaká na to, aby sa mohla naplno prejaviť.

Kniha akoby bola metaforou vzťahu. Jej začiatok bezstarostný a plný krás začínajúcich sa vzťahov. Pričom druhá časť je už oveľa realistickejšia, v ktorej sú ľudia zobrazovaní bez príkras ružových okuliarov. Marrs rozoberá nielen vzťahy, ale najmä psychiku jednotlivcov i párov a na svojich postavách nenechá suchú doslova ani nitku. Vďaka čomu zdôrazňuje myšlienku, že bez ohľadu na povahu a minulosť sme všetci len ľudia. Pričom v našej prirodzenosti je aj ochota dopustiť sa v mene dosiahnutia cieľu nejednej príšernosti.

Podobne psychologicky výživný text v mnohých momentoch vyznieva pochmúrne a temne. Inokedy je zase idealisticky naivný, pretkaný snami a túžbami. Úmerne tomu, akú stránku tej-ktorej osobnosti Marrs práve skúma. Ponúka zaujímavé zamyslenia a prepína medzi optimizmom a pesimizmom. Jeho zámerom však nie zobraziť medziľudské vzťahy z pohľadu cynika. Miesto toho pripomína, že vzťahy sú nedokonalé a sú odrazom toho, v čo ľudia veria a čo sa snažia dosiahnuť. Aj keby to niečo bola chladnokrvná vražda alebo idealizované partnerstvo.

Kniha Spriaznené duše predstavuje ďalší z Marrsových sociálnych experimentov. Avšak v tomto prípade oveľa viac zameraný na psychológiu nielen jednotlivcov, ale aj skupín. V pomalšom úvode si pripravil pôdu a v druhej odhalil realistické tváre všetkých aktérov. To všetko popri tom, ako sa zamýšľal nad medziľudskými vzťahmi – aby tak mohol prísť s odhalením, že sú obrazom toho, čomu ľudia veria a čo všetko si dokážu nahovoriť.

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros Media.
Knihu si môžete kúpiť TU.

 

 

oficiálna anotácia:

Existuje niekde vaša spriaznená duša?

Predstavte si svet, v ktorom ju môžete nájsť vďaka novému vedeckému objavu. Stačí jednoduchá analýza DNA a hneď je jasné, pre koho ste boli stvorení. Databáza zahŕňa miliardu ľudí z celého sveta. No na „večnú lásku“ nie je stopercentná záruka. Pretože dokonca aj spriaznené duše majú svoje tajomstvá. A niektoré sú smrteľne šokujúce...


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára