streda 27. októbra 2021

Plavba za slávou | Půl světa

Autor: Joe Abercrombie
Názov: Půl světa (orig. Half the World)
Séria: Moře střepů (orig. Shattered Sea)
Diel: druhý
Špecifikácia: ya high fantasy o politikárčení a hľadaní svojho miesta vo svete
Slovenské alebo české vydanie: Laser, 2019 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.20

 

„Hlupáci se vychloubají, co udělají. Hrdinové to rovnou udělají.“

 

Od pamätných udalostí, po ktorých sa Jarvi nestal kráľom, ale ministrom, uplynul istý čas. Gettsko však stále čelí problémom a narastajúcej hrozbe. Je potrebné získavať spojencov a okrem schopnosti splietať zložité intrigy sú potrebné aj náhoda a kus šťastia. Takže je logické, že si Jarvi prizve na pomoc ďalších zúfalcov, ako je on sám...

Podobne ako pri predchádzajúcej knihe, aj začiatok tejto je pomerne svižný. Abercrombie si nepotrpí na siahodlhé úvody, oveľa radšej postavy a s nimi aj čitateľa hodí doprostred prebiehajúcej akcie. Čím udal tón nielen celého rozprávania, ale navyše aj vcelku obstojne predstavil nových aktérov, ktorým výborne sekundoval starý známy Jarvi.

Trnka aj Brand sú pritom úplne odlišní – doslova dve strany inej mince. Obaja však majú veľkolepé sny, no nedarí sa im ich splniť. Trnke je prekážkou jej vlastná divokosť, nedostatok trpezlivosti a tvrdohlavosť. Brand zase zakopáva o predsavzatie byť čestný a robiť to, čo je správne. Na základe tejto charakteristiky je viac ako jasné, prečo to vyzerá, akoby kniha bola predovšetkým o Trnke.

Pretože je skrátka hlasnejšia, niekedy až do takej miery, že je vlastne otravná. Na druhej strane, Brand je málovravný, trpezlivejší a premýšľavejší. No je to práve jeho línia, ktorá v sebe nesie hlbšie posolstvo. Trnka hovorí o dosahovaní cieľov, o plnení si snov a o vytrvalosti. Brand zase nabáda k premýšľaniu – pretože niekedy je cena za splnenie snov vlastná duša a každý by sa mal zamyslieť, či ju naozaj chce zaplatiť.

„Pomsta se točí v kruhu. Od krve ke krvi. Smrt čeká na všechny. Člověk k ní může jít shrbenej pod tíhou hněvu. Já to tak měl drahně let. Může to člověka otrávit jako jed. Nebo se na to může vykašlat.“

Osudy týchto dvoch, ale aj ostatných postáv, spája hlavne Jarvi. Ten sa v mene prežitia svojej krajiny neštíti intrigovať a využívať všetkých a všetko vo svoj prospech. V tejto knihe autor vlastne naplno využil potenciál, čo do jeho charakteru vložil v predchádzajúcom príbehu. Vďaka tomu sa vypracoval do najvyššej možnej úrovne manipulátora a je fascinujúce ho sledovať.

Abercrombie však túto knihu napísal trošku podľa šablóny. Aj teraz má čitateľ možnosť sledovať putovanie nesúrodej skupiny ľudí naprieč svetom – tentoraz ale priblíži tú druhú polovicu. Väčšinu času navyše ide o opis plavby, takže predsa len príde aj isté ozvláštnenie. Nakoľko za každých okolností pamätá hlavne na realistické vykreslenie. Keďže zachádza aj do tých menej príjemných podobností.

Na stránkach tiež bližšie predstavuje svoj svet a o slovo sa prihlási aj mágia. Príbeh je rozdelený do štyroch častí a možno aj preto pôsobí trochu epizódne. Takmer akoby čitateľ dostal do rúk zbierku poviedok, nie jednotný román. Dej však plynie svižne, postavy trúsia nielen hlboké myšlienky, ale aj zdarne hláškujú a medzi riadkami je ukryté nejedno posolstvo. Väčšinou ide o pripomienku, že všetko má svoju cenu.

V knihe Půl světa autor rozširuje svoj svet tým, že postavy vyšle na šialenú a takmer beznádejnú plavbu. Cieľom je získať spojencov, ale tiež nezabúda na osobné ciele všetkých zúčastnených. Charaktery postáv sa vyvíjajú a mnohí hľadajú svoje miesto vo svete. K čomu dopomáha svižný dej. Čitateľa okrem toho zabavia aj vtipné hlášky, napínavé momenty a podmanivá atmosféra. Pódium pre záverečný diel je teda pripravené – otázkou je, aký druh predstavenia na ňom Abercrombie zamýšľa predstaviť.

 

 

oficiálna anotácia:

Otec Jarvi dosáhl své pomsty.

Tedy tak nějak napůl. Stařena Wexen a velekrál stále tlačí celé Gettsko do kouta. Aby mohl Jarvi ochránit své blízké a postavit se jedné půlce světa, bude muset procestovat tu druhou a najít spojence. Nebo o ně alespoň připravit své protivníky.

Pomáhat mu bude pouze nesourodá posádka, které by veslo svěřil jen šílenec. A i mezi všemi těmi vyvrheli vyniká Trnka. Dcera válečného hrdiny. Dívka toužící stát se válečnicí. Odsouzená vražedkyně. V Jarviho službách bude její hlad po krvi a slávě naplněn. Na to si vsaďte.

Horší to bude mít mladík Brand, který chce jediné – stát ve světle a konat dobro. No, v Jarviho stínu může v obojí jen doufat. Jenže víte, jak je to s nadějí...

 

2 komentáre:

  1. Jaj, to je škoda, že je to spíše takové povídkové. Nedávno jsem takovou knihu měla v ruce a zjistila jsem, že mi to úplně nesedí. Buď ať jsou to tedy jednotlivé povídky a nebo ať se smysluplně vine nějaká hlavní linka od začátku do konce s plynulou gradací. No uvidím, rozmyslím se ještě, jestli do pokračování půjdu, první díl měl velmi příjemné zakončení, tak by možná stálo za to dozvědět se, jak se s osudem Jarvi popral dál :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie je to vyslovene poviedkové. Text sám osebe je plynulý a je len rozdelený do štyroch častí. Len mne to pripadalo, akoby mala každá časť svoju myšlienku alebo uzavreté posolstvo, ktoré sa ďalšej časti nedotklo. Zle sa to vysvetľuje, teda bez toho, aby som vyslovene niečo prezradila, ale kniha je klasický román. A myslím, že dobrý román a Jarvi je ešte lepší ako v jednotke, takže už len kvôli nemu sa to oplatí čítať. :)

      Odstrániť