streda 6. októbra 2021

Boj o nechcený trón | Půl krále

Autor: Joe Abercrombie
Názov: Půl krále (orig. Half a King)
Séria: Moře střepů (orig. Shattered Sea)
Diel: prvý
Špecifikácia: ya high fantasy o životnej ceste jedného princa, ktorý sa nikdy nemal stať kráľom
Slovenské alebo české vydanie: Laser, 2018 (ČR)
Hodnotenie na GR: 3.95

 

„Člověk možná potřebuje dvě ruce, aby mohl s někým bojovat, ale stačí mu jedna, aby ho bodl do zad.“

 

Jarvi je vyvrheľ rodiny. Nikto ho nikdy nebral vážne a vo všeobecnosti si vyslúžil skôr výsmech, než obdiv alebo úctu. So svojim životom sa napriek tomu snažil niečo urobiť – zbaviť sa bremena svojej minulosti, aby mohol byť užitočný. No tesne predtým, než to konečne dosiahne, sa jeho život ešte viac zamotá. Zrazu sa z neho stane následník a má kraľovať, no ostatní na to majú iný názor. A tak sa začína jeho cesta...

Abercrombie sa ničím nezdržiava a jeho príbeh začne zhurta – Jarvi sa dozvedá, že sa z neho stal kráľ. A toto charakterizuje celú knihu. Autor sa nezaoberá dlhými úvahami, nepotrebuje zaťažovať svoj text siahodlhými opismi alebo hlbokými filozofickými úvahami. Miesto toho sa rozhodol spoľahnúť na svižnosť tempa a dynamickosť deja. Čo knihe rozhodne prospieva.

Text nezaťažený zbytočnosťami rýchlo napreduje. Objavuje sa niekoľko bojových sekvencií, rýchle úteky, tesné úniky, ale aj demoralizujúce putovanie. To všetko v pomerne rýchlom slede za sebou, takže postavy, rovnako ako čitateľ, nemajú dostatok času na poriadne nadýchnutie. Aj vďaka tomu sa kniha vyznačuje istou nástojčivosťou – postavy totiž tlačí čas, aby svoj cieľ dosiahli čím skôr. Najlepšie ešte predtým, ako sa ich niekto opäť pokúsi zabiť.

„Nikdo se tu ale nevyzná tak jako já. Strávil jsem ve stínech půl dětství. Schovával jsem se před otcem a před bratrem. Plížil jsem se z jednoho osamělého místa na druhé. Viděl jsem, zůstával ve skrytu a předstíral, že jsem součástí toho, na co se dívám. Vymýšlel jsem si život, kde jsem nebyl vyvržencem.“

Ďalším dôležitým prvkom knihy sú postavy samotné. Jarvi si od prvej strany dokáže získať a hlavne udržať čitateľskú priazeň. Je svojský, no má zdravú dávku sebareflexie – ktorá sa hlavne v dialógoch prejavuje sklonmi k sebaironizácii. No aj ostatné Abercrombieho postavy sú vytvorené rovnako detailne. Ich motivácia je väčšinou jasná, ich konanie teda dáva zmysel a hoci všetko, čo robia, má mať vplyv hlavne na Jarviho, je zaujímavé čítať o nich.

Konečný výsledok je aj vďaka tomuto viac ako príjemný. Po dejovej stránke kniha nie je prehnane originálna. Vlastne ponúka takmer až tuctový príbeh o hľadaní svojho miesta vo svete. Tiež sa neštíti tém akými sú pomsta alebo moc a ďalšími inými. Tie sú však podriadené jedinému cieľu – sledovať Jarviho životnú cestu a jeho dospievanie. A tento zámer autor aj splnil.

Kniha Půl krále ponúka hlavne svižné dobrodružstvo a dej, ktorý sa nikde príliš nezdržiava. Abercrombieho postavy sú trojrozmerné a nedokonalé, je zaujímavé o nich čítať. Autor sa snaží prezentovať skôr ľahší príbeh. Vytvoril mu však pochmúrnu realistickú atmosféru a tiež položil veľmi jasne stanovené základy svojho sveta. Čo prispieva k atraktívnosti knihy a zvyšuje záujem o pokračovanie.


 

oficiálna anotácia:

Vlastní rodina ho zradila a nechala napospas smrti, ale princ Jarvi, nedobrovolný dědic rozděleného království, přísahal, že trůn, o který nikdy nestál, získá zpět.

Nejprve však musí přežít kruté zacházeni, okovy a hořké vody samotného Roztříštěného moře – to vše jen s jednou zdravou rukou. Do tvrdého, neúprosného světa se narodil jako nedochůdče, neumí držet štít ani se ohánět sekerou – jako smrtíci ostří mu tedy slouží vybroušená mysl. Shromáždí zvláštní společenství štvanců a zjistí, že mu mohou pomoci víc, než by dokázal kdokoli z urozených.

Přesto může Jarviho cesta skončit stejně, jako začala – ve zvratech, léčkách a neštěstí...

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára