pondelok 18. októbra 2021

Točenie v kruhu | Nasterea

Autor: Petra Stehlíková
Názov: Nasterea
Séria: Naslouchač
Diel: tretí
Špecifikácia: dystopický svet plný záhadnej mágie, v ktorom tajomstvá majú tajomstvá
Slovenské alebo české vydanie: Host, 2021 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.23

 

„Ve sklenařském světě není nic jednoznačné a všechno se vším souvisí, náhody neexistují.“

 

Ilan sa podarilo rozlúštiť jednu zo starých hádaniek. Vďaka tomu sa dostala na miesto, o ktorého existencii takmer nikto nepočul. V temnote sa snaží pochopiť zmysel všetkého, čo zažíva, avšak bezúspešne. A medzitým sa nepriatelia i priatelia pohýnajú vo svojich zámeroch a čas pomaly ale isto dochádza. Stačí jediný nesprávny krok a všetko môže skončiť tragicky...

Podobne ako predchádzajúce dve knihy, aj táto zažína skôr pozvoľna. Dejovo síce plynulo nadväzuje na to, čo sa stalo, avšak stále ide o úvod. V ňom má čitateľ možnosť sledovať Ilan a jej klesanie do temnoty – v niektorých ohľadoch doslovné, v iných metaforické. Nakoľko vzhľadom ne bezvýchodiskovú šlamastiku, v ktorej sa ocitla, má jej charakter skôr tendenciu rozkladať sa.

Z psychologického hľadiska je vcelku fascinujúce sledovať striedavé poddávanie sa beznádeji a následné zatínanie zubov úsilím prežiť. Z dejového ide o nie príliš záživné strany, ktoré čitatelia obľubujúci strhujúci dej skôr pretrpia. Stehlíkovej sa napriek tomu viac-menej darí udržiavať pozornosť a záujem. Čiastočne aj tým, že opäť rozširuje svoj svet. Hoci väčšie vysvetlenia si žiarlivo stráži ako drak svoj poklad.

Odhaľuje teda skôr detaily, ale aj tie sú nesmierne dôležité pre fungovanie celého príbehu. Niet pochýb o tom, že autorka má všetko pevne v rukách. A aj to, že jej svet má silné základy a všetko so všetkým súvisí. Povedané slovami jednej z postáv, náhody v ich svete skrátka neexistujú. Toto opatrné vysvetľovanie je však aj zdrojom frustrácie. Po niekoľkoročnom čakaní na pokračovanie čitatelia skôr dúfali vo veľké odhalenia, tiež v to, že to všetko začne dávať zmysel. Ukázalo sa, že v prípade tejto knihy je pravdou skôr opak. Všetko sa komplikuje.

„Vaším největším darem je uvědomění, že jste. Ale vaším největším prokletím je uvědomění, že jednou budete. Myšlenkou na smrt se zabýváte celý svůj život. Celý život umíráte. Odpoutej se od smrti a budeš žít.“

K tomu určite prispieva aj samotná Ilan. Ako rozprávačka najviac ovplyvňuje nielen dej, ale aj čitateľský zážitok. Stehlíková jej prostredníctvom ukazuje, že nestačí mať len informácie. Je potrebné ich aj pochopiť a nájsť v nich zmysel. Ilan ako postava to nedokáže a čitateľ sa za zvuku jej občas otravných úvah doslova točí v kruhu. A medzitým veselo plynú strany.

Istota plynie len z toho, že sa v príbehu čosi deje, čosi sa mení, avšak väčší obraz ostáva záhadou. Autorka drží všetkých v napätí, dokonca sa jej ho darí ku koncu knihy aj gradovať. Dokáže zasiahnuť silou emócií, ale aj prekvapiť niektorými odhaleniami. Hlavne sa jej darí naznačiť, aký smerom by sa mohli uberať zvyšné dve knihy série. Obraz je to pomerne veľkolepý a pripraviť ho trvá dlho – čím sa takisto vysvetľuje to rozvláčne tempo. Nakoniec však prídu aj vybuchujúce ohňostroje, no až v záverečných kapitolách.

Nasterea je pokračovaním v štýle predchádzajúcich dvoch kníh. Čo znamená rozvláčny úvod, pomalé napredovanie, tajomstvá, ktoré majú tajomstvá a v strede všetkého nechápavá a občas príliš tvrdohlavá Ilan. Vďaka nej v úlohe rozprávača sa čitateľ neustále točí v kruhu. Táto tretia kniha aj vďaka tomu zo všetkého najviac pripomína spojovací článok. Autorka v nej predstavuje víziu toho, čo pre svoj svet chystá. Ostáva nám len dúfať, že v ďalších knihách naplno využije ten potenciál.



oficiálna anotácia:

Omstakland byl napaden. Člověk, kterému Ilan zachránila život, rozpoutal peklo. Ilan se na poslední chvíli podařilo rozluštit dávnou větu i její smysl. Objevila cestu. A také místo, které hledaly celé generace. Místo, kde není život, ale jen jedovatá šedá mračna — průchod na druhou stranu retey.

Je to ale také místo, kde žijí nasterey, největší hrozba v Duvalském pohoří. Jenomže kým tito obávaní tvorové doopravdy jsou? Proč začali častěji a tvrději útočit? A co se skutečně nachází na druhé straně?

V Ilanině světě neexistuje nikdo, kdo by na tyto otázky dokázal odpovědět. Ti, kteří kdysi něco věděli, jsou už dávno mrtví. A ti, kteří se na druhou stranu vydali, se nikdy nevrátili. Ilan ví, že jí nikdo nepomůže. Ocitla se sama a bez ochrany bojovníků. Je sice sklenař, kterým nasterey neubližují… bude to však stačit k přežití?

 

2 komentáre:

  1. Ja, ktorá predávam prvú časť bez toho, aby som si ju prečítala, teraz dosť váham, že či robím dobre. V zmysle, že najskôr prečítať až potom predať, ak vôbec :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V tomto ti veľmi neviem poradiť. Ja osobne si myslím, že Naslouchač patrí k tomu najlepšiemu, čo súčasná fantastika (či už česká alebo tá svetová) ponúka. Ale na druhej je to dosť pomalé, detailné, občas sa to vlečie a tajomstvá tu majú tajomstvá a je dosť pravdepodobné, že ti Ilan v určitom bode začne liezť na nervy. Ak ten výpočet spĺňa kritéria toho, čo vo fantastike vyhľadávaš, možno si to šancu predsa len zaslúži. :)

      Odstrániť