nedeľa 24. októbra 2021

Prebudenie do krutej reality | Křehká krása

Autor: Petra Durst-Benning
Názov: Křehká krása (orig. Die Glasbläserin)
Séria: Skleněná sága (orig. Glasbläser-Saga)
Diel: prvý
Špecifikácia: historický román o troch sestrách, ktoré sa musia naučiť prebiť
Slovenské alebo české vydanie: Cosmopolis, 2021 (ČR)
Hodnotenie na GR: 3.93

 

„Člověk často kvůli vědomí povinnosti přistupuje na věci, které ani trochu neodpovídají jeho vlastnímu poslání.“

 

Život v nemeckej dedinke Lauscha už celé generácie plynie takmer rovnako. Malá komunita sklenárov sa venuje remeslu, obchodujú a lopotia sa životom. V srdci tohto sveta vyrástli aj sestry Steinmannové, ktoré otec chráni pred tvrdou realitou skutočného života a dúfa, že sa budú mať lepšie ako on sám. Lenže potom náhle zomiera a necháva svoje tri ratolesti, aby sa životom prebili samy. Avšak svet je väčší a krutejší, než im ukázal...

Johanna, Ruth a Marie viedli pokojný život. Nie úplne v blahobyte, ale mali dosť na to, aby si mohli pravidelne dopriať dúšok skutočnej kávy. Ich otec ich štítil proti nepriazni sveta tam vonku. Chránil ich pred nechcenou pozornosťou chlapcov a neskôr mužov a vždy sa o ne postaral. Ich jedinou starosťou bolo dohliadať na domácnosť – no a najstaršia Johanna s jeho sklenenými výrobkami vždy išla do mesta, kde ich predala.

(Čo mne osobne trochu odporuje jeho snahe chrániť svoje dcéry, od ktorých odháňal všetkých nápadníkov, ale zároveň posielal najstaršiu z trojice na nebezpečnú a dlhú cestu do mesta, kde striehli horšie nástrahy.) V istom zmysle by sa teda dalo tvrdiť, že svoje dcéry rozmaznal a absolútne sa ich nesnažil pripraviť na skutočný život. Čo sa ukázalo byť pravdivé v deň, keď ho našli mŕtveho v jeho vlastnej posteli.

Dovtedy pokojný život museli vymeniť za ťažkú prácu, nedostatočne platenú a neperspektívnu. Ich svet je pomerne malý a zviazaný zaužívanými pravidlami. Tie hovoria, že ženino miesto je v sklenárskej dielni len v prípade, ak chce nakresliť kvetinové vzory na dokončené mužské výrobky. No nemala by túžiť po ničom väčšom. Iba ak o výhodnom manželstve a výchove ďalšej generácie sklenárov.

„Ono to zase není tak těžké, věř mi. Musíš si jenom počkat na vhodnou příležitost, a pak popadnou štěstí oběma rukama za pačesy a už ho nepustit!“

Autorka strávila skutočne veľa času opisovaním týchto spoločenských pravidiel – či už písaných, alebo tých nepísaných. Vďaka tomu bola hlavne prvá polovica textu o čosi pomalšia a rozvláčnejšia a tieto opisy boli často na úkor dynamiky. Navyše tiež čoskoro vyšlo najavo, že historické pozadie, akokoľvek zaujímavé a nevšedné, slúži len na dotvorenie atmosféry. Pretože táto kniha je románom o tom, ako tri sestry dospievajú vplyvom nie vždy prívetivých okolností.

V tomto smere je kniha vskutku výživná. Bohatá na silné a emotívne momenty. Dej plynie vcelku dobre (po prekonaní úvodného vysvetľovania), text je ľahko čitateľný a celková ľahkosť prispieva k tomu, že kniha je skôr oddychová. Iste, tematicky ponúka pomerne širokú škálu, od dospievania, cez hľadanie vlastného miesta vo svete, až po plnenie si snov a nachádzanie odvahy. Všetky témy sú však podriadené aj pomerne romantickému tónu. Čo z knihy robí príjemné románové dobrodružstvo vhodné na voľné nedeľné popoludnia.

Kniha Křehká krása nie je podrobnou historickou kronikou o sklenárskom svete na konci 19. storočia. Ide skôr o rodinnú kroniku a príbeh dospievania troch sestier, ktoré si náhle uvedomujú, že svet je oveľa krutejšie miesto, než predpokladali. Ich osudy sú občas ako jazda na kolotoči a spolu so silným apelom na emócie zabezpečujú, že čítanie je zážitkom. Vo výsledku teda ide o vcelku zaujímavý románový počin, ktorý poteší nejedno romantické srdiečko.

 

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem online kníhkupectvu KNIHCENTRUM.SK.
Knihu si môžete kúpiť TU.

 

 

oficiálna anotácia:

V durynské vesnici Lauscha běžel život po staletí stále stejně. Zdejší skláři byli vyhlášení svým uměním, které předávali z otce na syna. Joost Steinmann vedl úspěšnou rodinnou dílnu, přestože měl jen tři dcery. Když ale nečekaně zemřel, zůstaly Johanna, Ruth a Marie bez peněz. Jak mají tři osamělé ženy přežít v mužském světě? Podle tradice bylo foukání skla vyhrazeno pouze mužům, ženy mohly jen pomáhat se zdobením.

Nezbylo jim nic jiného než přijmout práci u konkurence. Ani celodenní dřina jim ale nezajistila dost prostředků k přežití. Nejstarší Johanna se proto vydala do města, kde se stala asistentkou jednoho ze zdejších obchodníků, který prodával sklo do celého světa. Ruth se rozhodla získat bohatého manžela a nejmladší Marii, stále zasněnou a tichou, natolik uchvátilo jiskřivé kouzlo skla, že porušila všechna pravidla a tajně usedla ke kahanu svého otce.

Všechny tři ale budou muset ještě zdolat mnoho překážek a spojit síly, aby si splnily svůj sen o nezávislosti a svobodě.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára