nedeľa 27. marca 2022

Tajné predlohy filmov #18

Nadišiel posledný víkend marca a aj dnes som si pre vás pripravila ďalší článok o filmoch a ich trochu tajných knižných predlohách. Rovnako ako kedykoľvek predtým, aj teraz je výber náhodný...

 


Sahara (2005)

Tento béčkový (a možno miestami pre niekoho aj céčkový) film ponúka tradičnú pátračku po poklade. Na scénu prichádza ukážkový dobrodruh a milovník záhad so svojím trochu podivínskym a väčšinou vtipný pomocníkom. A aby v tom neboli sami, pridá sa k nim aj krásna doktorka. Zdalo by sa teda, že tento film má všetky predpoklady na to stať sa klasickým filmom o love pokladov. Keby sa s týmto filmom nespájali rôzne problémy, škandály a okrem toho aj prevažne kritické recenzie a celkový neúspech. Svoj námet film čerpá z oveľa úspešnejšej rovnomennej knihy z roku 1992. Tú napísal Clive Cussler a ide o jedenásty diel knižnej série o Dirkovi Pittovi, lovcovi pokladov. Séria vychádzala od roku 1972 a posledná dvadsiata šiesta kniha vyšla minulý rok. Na posledných minimálne deviatich knihách autor spolupracoval so svojím synom Dirkom Cusslerom. Film sa v mnohom odlišuje od knihy, čo sa stalo tŕňom v oku samotného autora a filmové štúdio zažaloval. Neskôr však súd prehral, pretože sám porušil zmluvu, ktorú s nimi podpísal a musel zaplatiť pomerne veľkú pokutu. O niekoľko rokov neskôr priznal, že chápe, prečo museli byť mnohé scény z filmu vynechané.

 

Stormbreaker (2006)

Trochu trhlý tínedžerský špionážky film približuje život Alexa Ridera. Ten bol úplne obyčajný, až kým ho jedného dňa nekontaktovala anglická MI6 s tým, že ho chce najať. Jeho strýko, ktorého nedávno zabili, bol špiónom a Alex má dokončiť jeho poslednú úlohu. Má sa vybrať do Cornwallu, aby tu získal tajné informácie o superpočítači s názvom Stormbreaker. Film mal byť prvým dielom novej série filmov, avšak stroskotal na deji, ktorí diváci nedokázali brať vážne a tiež na malých zárobkoch. Svoj námet film čerpal z rovnomennej knihy, ktorá je zároveň prvým dielom série Alex Rider od Anthonyho Horowitza. Prvýkrát vyšiel v roku 2000 a už rok na to sa stal bestsellerom. V sérii zatiaľ vyšlo dvanásť kníh a niekoľko noviel. Autor sa podieľal na tvorbe scenára k filmu. V roku 2013 v jednom z interview však priznal, že tento film je preňho veľkým sklamaním a hoci nie je pravda, že by ho nenávidel, zároveň však dodal, že mal byť prvým zo série desiatich filmov a tým skrátka nebol.

 

Night at the Museum (2006)

(Noc v múzeu / Noc v muzeu)

Béčková rodinná komédia diváka privedie do Prírodovedného múzea v New Yorku. Múzeum je však trochu zabudnuté a ľudia ho ani väčšinou nenavštevujú. A práve doň nastupuje Larry – ako nový nočný strážnik. Larry však čoskoro pochopí, že v múzeu sa čosi deje. Vždy v noci, keď je zatvorené. Všetky exponáty tu totiž vďaka záhadnej egyptskej doske ožívajú. Bojujú medzi sebou, naháňajú sa, ale aj zažívajú rôzne dobrodružstvá. Larry sa k nim musí nedobrovoľne pridať. Svoj námet tento film čerpá z rovnomennej detskej knihy, ktorú napísal a ilustroval chorvátsky autor Milan Trenc a prvýkrát vyšla v roku 1993. V tejto knihe sa však nočný strážca volá Hector a v noci ožívajú len kostry dinosaurov. V neskoršom vydaní, ktoré vyšlo po uvedení filmu do kín, bol hlavný hrdina premenovaný na Larryho. Meno Larry zaznieva aj v novelizácii a rozšírení tohto detského príbehu, ktorý napísala Leslie Goldman a vyšlo v roku 2006. V tomto románe ožívajú všetky expozície, rovnako ako vo filme. Film sa dočkal dvoch pokračovaní, a to Night at the Museum: Battle of the Smithsonian (2009) a Night at the Museum: Secret of the Tomb (2014). V tomto roku by sa na platforme Disney+ mal objaviť animovaný remake.

 

Wag the Dog (1997)

(Vrtieť psom / Vrtěti psem)

Oceňovaná čierna komédia, v ktorej vedľa seba skvelo zahviezdili Dustin Hoffman a Robert De Niro, približuje síce vymyslený, no realisticky pôsobiaci príbeh. V ňom má americký prezident na krku sexuálny škandál a aby sa zmiernili škody, rozhodne sa jeho tím, že je nutné obrátiť pozornosť obyvateľstva iným smerom. S pomocou filmového režiséra sa im podarí nafingovať falošnú vojnu kdesi v Albánsku – všetko preto, aby pred voľbami neklesla prezidentova popularita. Tvorcovia filmu sa pritom inšpirovali knihou z roku 1993 American Hero, ktorú napísal Larry Beinhart. Kniha je pomerne kontroverzná a je označovaná ako konšpiračná, nakoľko v nej autor prezentuje scenár, podľa ktorého bola vytvorená vojenská hrozba len preto, aby sa George W. Bush stal po druhýkrát prezidentom. Kniha vyšla v reedície v roku 2004, už pod rovnakým názvom ako film. Zaujímavosťou je, že tento film odpremiéroval zhruba mesiac predtým, ako sa prevalil škandál medzi Clintonom a Lewinskou. Mnohí v tom videli spojitosť, rovnako aj s neskoršou správou o bombardovaní v Iraku, ktorá sa objavila v čase, keď Clinton čelil možnému odvolávaniu práve pre tento škandál.

 

Winter’s Tale (2014)

(Zimný príbeh / Zimní příběh)

Tento pomerne zabudnutý romantický film s fantazijnými prvkami zavedie diváka do New Yorku na začiatku 20. storočia. Tu sa odohráva strhujúci príbeh lásky chudobného zlodeja, ktorý navyše pracuje pre démona, a chorej mladej dámy z vyššej spoločnosti. Objavujú sa tu rôzne magické stvorenia a mýtické bytosti, príbeh samotný sa navyše odohráva v časovom rozmedzí viac ako sto rokov. Možno aj vďaka tomuto veľkému mišmašu si film vyslúžil skôr rozpačité a negatívne hodnotenia a navyše bol aj finančný prepadák. Naproti tomu knižná predloha filmu, rovnomenná kniha napísaná v roku 1983 Markom Helprinom, je oveľa oceňovanejšia. Dokonca je považovaná za jedno z najvýznamnejších diel americkej literatúry posledných rokov. Žánrovo je radená k magickému realizmu. Pre svoju dĺžku (prvé vydanie má bezmála 700 strán) však muselo byť veľa scén a postáv vynechaných, čo mnohí kritici považujú za to, čo filmu najviac uškodilo. Práva na sfilomovanie knihy údajne ako prvý kúpil režisér Martin Scorsese. Ten však neskôr odmietol prácu na filme, pretože námet považoval za nesfilmovateľný.

 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára