štvrtok 28. júla 2022

Hon na odpovede | The Inheritance Games

Autor: Jennifer Lynn Barnes
Názov: The Inheritance Games (čes. Hra o dědictví)
Séria: The Inheritance Games (čes. Hra o dědictví)
Diel: prvý
Špecifikácia: príbeh o nečakanom dedičstve a hľadaní odpovedí
Slovenské alebo české vydanie: Yoli, 2022 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.24

 

“Sometimes things that appear very different on the surface are actually exactly the same at their core.”

 

Avery je na prvý pohľad úplne obyčajná tínedžerka – chodí do školy, chodí do práce a prespáva vo svojom aute, nakoľko žije na hranici chudoby. Jej dlhodobým plánom je zmaturovať a získať štipendium na vysokú. Jedného dňa sa však jej život náhle postaví na hlavu. Pretože sa stane univerzálnou dedičkou miliardového majetku niekoho, koho nikdy v živote nestretla. Pátranie po odpovediach sa tak môže začať...

Jennifer Lynn Barnes vytvorila vcelku jednoduchý príbeh, no rozhodla sa nechať ho plynúť trochu iným smerom. Po prečítaní anotácie by sa mohlo zdať, že hlavným zámerom bude akási lovecká sezóna vyhlásená na Avery. Na votrelkyňu, ktorá zhrabla majetok rodiny, ktorej členovia nikdy nepoznali nedostatok. Pričom všetci príbuzní vlastne boli vydedení v prospech Avery.

Miesto toho je však celá kniha koncipovaná skôr ako hľadanie „pokladu“. Hoci v skutočnosti nejde o hľadanie umeleckého diela nevídanej hodnoty. V tomto prípade ide o odpovede. Tobias Hawthorne, miliardár, ktorý odkázal Avery svoje peniaze, bol pritom za života posadnutý hlavolamami a hádankami, dokonca svojim štyrom vnukom pravidelne dával tajné úlohy a simuloval pre nich honby za pokladmi. Preto dáva zmysel, že práve na toto sa autorka najviac zamerala.

Hnacím motorom celého príbehu je pritom nevedomosť. Čitateľ a rovnako ani postavy netušia, čo sa vlastne deje. Áno, Avery získala dedičstvo, ale od začiatku je jasné, že nie je víťazom, ale skôr obeťou. Ďalšou figúrkou na šachovnici, ktorou Tobias Hawthorne pohybuje dokonca aj po svojej smrti. Postavy teda postupne odhaľujú jednotlivé tajomstvá, len aby narazili na ďalšie. Takže čítanie je občas frustrujúce, nakoľko čitateľ túži po odpovediach, no stále ich nenachádza.

“The more complicated a person’s strategy seemed, the less likely an opponent was to look for simple answers. If you could keep someone looking at your knight, you could take them with a pawn. Look past the details. Past the complications.”

Do toho všetkého sa miešajú aj vzťahy nielen v rodine Hawthornovcov, ale aj medzi nimi a Avery. Všetky postavy sú totiž vykreslené ako nedokonalí ľudia, ktorí majú svoje ciele, no zároveň majú aj nedostatky a robia chyby, vďaka čomu je jednoduché vžiť sa do nich a pochopiť ich konanie. Ale stále je vrcholne zábavné sledovať ich interakcie – a hlavne ich občas vynútené spojenectvo. Postavy takisto majú parádnu chémiu, čo sa odzrkadľuje vo výborne napísaných dialógoch.

Navyše je napätie na stránkach aj dobre gradované, v deji prakticky neexistujú hluché miesta. Iste, objavujú sa tu rôzne klišé a niektoré scény by v inom prostredí boli minimálne pritiahnuté za vlasy. V prípade tohto príbehu ale dávajú zmysel a všetky prvky, akokoľvek výstredné alebo otrepané sa môžu na prvý pohľad zdať, sa tu skvele dopĺňajú. Má to teda nápad, má to realistické spracovanie, má to výbornú atmosféru, tiež emóciu a sympatické postavy. Nie je div, že si kniha získala takú veľkú popularitu. V tomto prípade naozaj zaslúžene.

Kniha The Inheritance Games mohla byť vystavaná ako opis loveckej sezóny na votrelkyňu v rodinnom klane. Miesto toho sa autorka rozhodla kráčať inou cestou. Postavy uzatvárajú nepohodlné spojenectvá, aby získali odpovede. Sledujú sériu nápovedí, nachádzajú slepé uličky a od jednej teórie prechádzajú k ďalšej. Navyše rovnako ako čitateľ netušia, čo viedlo Tobiasa Hawthorna k tomu, aby celý majetok odkázal úplne neznámemu dievčaťu. Je to napínavé, tajomné, výborne napísané a ani na chvíľu to nestráca dych. Navyše to celý čas pôsobí uveriteľným dojmom. Bohužiaľ to však končí uprostred dejového zvratu a bez riadnych odpovedí.


 

oficiálna anotácia:

Avery Grambs has a plan for a better future: survive high school, win a scholarship, and get out. But her fortunes change in an instant when billionaire Tobias Hawthorne dies and leaves Avery virtually his entire fortune. The catch? Avery has no idea why — or even who Tobias Hawthorne is.

To receive her inheritance, Avery must move into sprawling, secret passage-filled Hawthorne House, where every room bears the old man's touch — and his love of puzzles, riddles, and codes. Unfortunately for Avery, Hawthorne House is also occupied by the family that Tobias Hawthorne just dispossessed. This includes the four Hawthorne grandsons: dangerous, magnetic, brilliant boys who grew up with every expectation that one day, they would inherit billions.

Heir apparent Grayson Hawthorne is convinced that Avery must be a conwoman, and he's determined to take her down. His brother, Jameson, views her as their grandfather's last hurrah: a twisted riddle, a puzzle to be solved. Caught in a world of wealth and privilege, with danger around every turn, Avery will have to play the game herself just to survive.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára