nedeľa 31. júla 2022

Tajné predlohy filmov #22

Ďalší mesiac sa končí, a teda nadišiel deň na ďalší diel seriálu o filmoch a ich knižných predlohách. Rovnako ako predtým, aj teraz je výber náhodný a výsledok je teda všehochuť žánrov...

 

 


On drakon (2015)

(Dračia nevesta / Dračí princ)

Dej tohto fantazijného filmu sa odohráva v zabudnutom kraji, kde kedysi ľudí trápili draky. Aby si zabezpečili ich zhovievavosť, pravidelne im obetovávali nevesty. Lenže to už je len dávna minulosť a po nej ostali príbehy o odvážnom hrdinovi, čo draka zabil a jedna pieseň. Miroslava si má práve zobrať za manžela potomka tohto hrdinu – a aby mu ľudia preukázali česť, spievajú dračiu pesničku. Čím privolajú draka a Miroslava zrazu nebude potrebovať manžela, ale hrdinu, čo by ju zachránil. Film svoj námet veľmi voľne čerpá z knihy Ritual z roku 1996, ktorú napísala dvojica Marina a Sergej Djačenko. Samotná kniha je oproti filmu oveľa viac rozprávkovejšia, takisto dej je odlišný, čo sa vzťahuje aj na samotný záver. Až na mená hlavných hrdinov vlastne ide o úplne nový príbeh. Čiastočne sú za to zodpovední samotní autori predlohy – nakoľko sa podieľali aj na príprave scenára a v konečno dôsledku z pôvodnej rozprávky urobili romanticko-fantazijné prerozprávanie Krásky a Zvieraťa. Film si vyslúžil prevažne kladné hodnotenia a zaznamenal pomerne veľký úspech aj vďaka tomu, že s distribúciou pomáhal Netflix. Krátko po premiére a následnom úspechu sa objavili informácii o chystanom pokračovaní. Okrem mena režiséra (toho istého ako v prípade tohto filmu) však o ňom nie je nič známe. V súčasnosti to pôsobí tak, že práce na prípadnom pokračovaní doslova zamrzli.

 

A Wrinkle in Time (2003)

(Útěk ze čtvrtého rozměru)

Tento málo známy a väčšinu času zabudnutý film približuje osud jednej rodiny. Otec Jack je vynikajúci astrofyzik, no jedného dňa bez stopy zmizne. Nikto o ňom nemá žiadne správy, no jeho deti sa snažia ísť skrátka ďalej. Rovnako aj jeho manželka, hoci sa v susedstve začínajú šíriť nepríjemné klebety. Súrodenci Charlie a Meg však vedia, že ich otec nezmizol len tak – bol uväznený a oni ho chcú nájsť. S čím im pomáha chlapec zo susedstva Calvin. Svoj námet film čerpá z rovnomennej knihy z roku 1962, ktorú napísala Madeleine L’Engle. Kniha samotná je vďaka spracovaným témam nadčasová, pretože na rozdiel od iných detských kníh neponúka len pohľad na boj dobra so zlom. Tiež sa zaoberá spiritualitou, teologickými otázkami a má mnohé presahy nielen do vedy, ale aj do filozofie, navyše ale ponúka miestami možno až príliš metaforický jazyk. Kniha má okrem toho ešte štyri ďalšie pokračovanie, konkrétne A Wind in the Door z roku 1973, A Swiftly Tilting Planet z roku 1978, Many Waters z roku 1986 a An Acceptable Time z roku 1989. Pričom postavy z tejto série sa zároveň objavujú v iných autorkiných knihách a sériách. Okrem adaptácie z roku 2003 existuje ešte jedna, rovnomenná, z roku 2018. Okrem štúdia, ktoré ich produkovalo (Disney) majú obe adaptácie spoločné aj prevažne kritické ohlasy – postavené na fakte, že tvorcom sa ani v jednom prípade nepodarilo zachovať posolstvo knihy.

 

How to Be Single (2016)

(Ako byť single / Jak přežít single)

Úsmevný romantický film približuje osudy niekoľkých ľudí, ktorí sú spojení cez rodinné alebo priateľské väzby, alebo sa spolu zapletú romanticky. Okrem toho, že sú všetci momentálne v New Yorku, majú spoločné ešte niečo – nedokážu byť single a ich neustále vzťahové trampoty im akurát tak ešte viac znepríjemňujú a komplikujú život. Pritom by to mali jednoduchšie, ak by prijali myšlienku, že môžu byť aj nezadaní a svet sa preto nepostaví na hlavu. Film svoj námet čerpá z rovnomennej knihy z roku 2008, ktorú napísala Liz Tuccillo. Samotné príbehy sa však v mnohom líšia a dá sa hovoriť skôr o veľmi letnej inšpirácii. Mená hlavných postáv sú úplne iné a zatiaľ čo dej filmu sa odohráva prevažne na jednom mieste, v knihe hlavná hrdinka cestuje po svete, aby zistila, ako sa ľudia v rôznych kútoch sveta vyrovnávajú s tým, že sú nezadaní. Za čo si autorka knižnej predlohy vyslúžila veľkú vlnu kritiky, pretože sa pri opise odlišných kultúr uchyľovala k tým najkomerčnejším klišé, ktoré sa v mnohých prípadoch skutočnosti ani nepribližujú. Film v otázke hodnotení dopadol oveľa lepšie, dokonca si vyslúžil aj niekoľko nominácií na prestížne ocenenia, hoci vo výsledku ani jednu z nich nepremenil.

 

Minority Report (2002)

Oceneniami ovenčený sci-fi film v réžii Stevena Spielberga približuje budúcnosť v Amerike. Vďaka trom výnimočným súrodencom tu funguje program PreCrime, ktorého úlohou je chytať vrahov predtým, než niekoho zabijú. Súrodenci totiž dokážu predpovedať kto, kde, kedy a ako zomrie. Po zrušení programu dostávajú šancu na nový život, avšak jeden z nich sa s tým nevie zmieriť. Pretože zo všetkého najviac túži po tom, aby mohol zachraňovať životy. No sám toho zmôže len málo, nakoľko namiesto jasných vízií zachytáva budúcnosť len v útržkoch. Svoj námet film čerpá z rovnomennej kratšej novely od Philipa K. Dicka, ktorá prvýkrát vyšla časopisecky v roku 1956. Oproti pôvodnému textu sa vo filme objavilo veľa zmien. Samotný príbeh bol rozšírený a boli doň pridané mnohé dejové odbočky. Aj samotný záver sa líši, v podstate by sa dalo povedať, že vo filme sa stane opak toho, čo v pôvodnej novele. Dokonca sa odohráva v úplne inom meste. Zachované však bolo spracovanie tém ako slobodná vôľa a predurčenie. Tematika rozbitej rodiny bola pridaná vďaka Spielbergovi. Slovo „pre-crime“, odvodené od názvu organizácie, ktorej cieľom bolo predchádzať zločinu, sa neskôr udomácnilo najmä v odborných kruhoch. Používa sa na opis javu, keď sa súdny systém zaoberá činmi, ktoré ešte neboli spáchané – a udeľuje na ich základe tresty.

 

The Boxtrolls (2014)

(Škatuliaci / Škatuláci)

Zaujímavý fantazijný film s unikátnym vizuálom, ktorý bol krátko po premiére prakticky zabudnutý. Pritom príbeh je pomerne chytľavý, rovnako aj hudba a postavičky vystupujúce na obrazovke. V jednom mestečku sa ľudia boja vychádzať von v noci – pretože v noci vonku vychádzajú aj trolovia-škatuliaci, malé plaché stvorenia, ktoré namiesto oblečenia nosia papierové škatule. Pod rúškom tmy kradnú väčšinou kovové súčiastky, aby mohli postaviť všakovaké prístroje a nástroje, čo používajú k životu. No podľa krutých klebiet kedysi dávno ukradli aj chlapca a ten teraz s nimi žije ako veľmi čudný trol. Film svoj námet veľmi voľne čerpá z detskej knihy Here Be Monsters!, ktorú napísal a ilustroval Alan Snow. Prvýkrát vyšla v roku 2005 v Anglicku a o rok neskôr aj v Amerike. Príbeh v knihe a vo filme sa v mnohom líšia, vlastne by sa dalo povedať, že vo filme ide o samostatný príbeh, ktorý sa odohráva vo svete inšpirovanom práve touto knihou. Samotná kniha, hoci je určená primárne detskému čitateľovi, má mnohé presahy a ponúka zábavu aj starším čitateľom. Ide o prvý diel dvojdielnej série. Pokračovanie vyšlo v roku 2010 pod názvom Worse Things Happen at Sea!. Zároveň obe knihy vyšli aj ako tri samostatné knihy.

 


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára