utorok 8. novembra 2022

O domove, rodine a smrti | Gallant


Autor: V. E. Schwab
Názov: Gallant
Špecifikácia: temná fantasy plná tieňov o hľadaní domova a rodine
Slovenské alebo české vydanie: Slovart, 2022 (SR aj ČR)
Hodnotenie na GR: 3.80

 

„Domov si človek vyberá.“

 

Olivia vyrástla opustená. Bez matky a bez otca, navyše bez schopnosti rozprávať. Odsúvaná a zabudnutá sníva o dobrodružnom živote. Pretože chce nájsť domov. Miesto, kde by sa cítila bezpečne. Jedného dňa do dievčenskej školy, kde žije, príde tajomný list od jej strýka. Pozýva ju, aby prišla žiť do Gallantu. Do sídla, v ktorom vždy žili Priorovci. Lenže matka ju v denníku, ktorý Olivii zanechala, varuje práve pred návratom do toho domu...

V. E. Schwab už dokázala, že dokáže svoj štýl prispôsobiť typu príbehu, ktorý rozpráva. No aj napriek tomu si zakaždým potrpí na jedno – na špecifickú atmosféru. V prípade tejto knihy zvolila o niečo melancholickejšiu a pochmúrnejšiu náladu. Na jednej strane opisuje Oliviu a jej smutný život nemej a nevypočutej siroty. Na tej druhej jej osud rozpráva najskôr na pozadí bezútešnej dievčenskej školy, kde nikoho nečaká šťastie. A neskôr prechádza do tajomného rozľahlého a viac-menej opusteného sídla.

Oba Oliviine domovy majú zároveň niečo spoločné. Preháňajú sa v nich tiene, pozostatky zomrelých. Akési temné esencie. Duchovia ich predchádzajúcich osobností. Vďaka tomuto získava príbeh nádych gotického románu. Kde je clivo a pochmúrne, možno svojim spôsob aj temne. No o to viac tu môžu vyniknúť emócie a celková myšlienka rozprávania.

„Arthur hovorí, že za múrom čaká smrť. Ale pravdou je, že smrť je všade. Prichádza si po ruže a po jablká, berie si myšky a vtáčiky. Aj po nás si príde. Prečo by nám smrť mala brániť žiť?“

Dej je vďaka tomu všetkému o niečo pomalší. Základná príbehová línia je vlastne jednoduchá. Olivia odchádza z dievčenskej školy, aby prišla bývať do Gallantu. Aby sa tu viac dozvedela o svojej matke a zároveň aj o sebe. Autorka však chcela, aby čitateľ všetko prežíval spolu s ňou, teda jednotlivé udalosti pôsobia len ako nutné pozadie. Čítanie sa tak stalo zážitkom plným obrazov, k čomu určite napomáhajú aj ilustrácie a celkový vizuál.

Kniha navyše nie je jednoznačná. Je mnohovrstvová a nič v nej nie je dopodrobna vysvetlené a naservírované na podnose. Schwab tak umožňuje čitateľovi, aby sa sám rozhodol, o čom číta a čo si chce z tejto skúsenosti odniesť. Hoci základom ostáva príbeh malej siroty, taký známy a videný v desiatkach iných kníh. Milovaný v mnohých dnes už klasických knihách. Olivia je ako Anna novej generácie. V tomto smere bude teda príbeh sympatický mladším generáciám.

V druhej rovine ide ale o rozprávanie na hrane metafory. Kde môžu mať každá udalosť a každý obraz iný význam. V závislosti od toho, ako to vidí ten-ktorý čitateľ. A pomedzi to všetko ešte autorka stíha stupňovať napätie a zvýrazňovať tematiku domova. Lebo domov nie je niečo, čo vám niekto musí dať. Domov je miesto, ktoré si môžete vytvoriť aj vy sami.

Kniha Gallant je pochmúrnym melancholickým rozprávaním o jednej sirote. Schwab zvolila jednoduchší dej, aby mohla naplno rozvinúť atmosféru. Čo sa jej podarilo. Zároveň sa však nesnažila čitateľovi nič naservírovať na podnose. Takže je na každom, čo si z čítania odnesie. Takéto spracovanie však predpokladá skôr trpezlivejšieho čitateľa. Ktorému nebude prekážať, že číta niečo mnohovrstvové, navyše nejednoznačné a na hrane metafory.

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Knihu si môžete kúpiť TU.

 

 

 

oficiálna anotácia:

Olivia Priorová je nemá sirota, ktorá vyrastala v dievčenskej škole a všetko, čo vie o svojej minulosti, pochádza z matkinho denníka - ktorý, ako sa zdá, sa končí šialenstvom. A potom príde list, čo ju volá domov – do Gallantu. No keď tam dorazí, nikto ju neočakáva. Ona však nemieni odísť zo sídla, v ktorom má prvý raz v živote pocit domova, a to aj napriek tomu, že jeho chodby sú plné nezreteľných prízrakov a bratranec Matthew sa k nej správa odmietavo.

Olivia vie, že Gallant skrýva tajomstvá, a je odhodlaná ich odhaliť. Keď v správnu chvíľu prekročí rozpadajúci sa múr, nájde za ním miesto, ktoré je Gallantom – a súčasne ním nie je. Dom upadá, prízraky sú tu hmotné a všetkému vládne záhadný pán. Olivii sa ponúka možnosť pochopiť, čo zničilo celé generácie jej rodiny a odkiaľ možno pochádzal jej otec.

Vždy chcela niekam patriť, teraz sa však musí rozhodnúť, či sa pridá k odkazu Priorovcov, ktorí chránili náš svet pred pánom domu, alebo zaujme svoje miesto po jeho boku.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára