pondelok 28. novembra 2022

Tragédia jedného manželstva? | Kámen, nůžky, papír

Autor: Alice Feeney
Názov: Kámen, nůžky, papír (orig. Rock Paper Scissors)
Špecifikácia: triler o manželskom páre a divnej dovolenke v Škótsku
Slovenské alebo české vydanie: Grada – Cosmopolis, 2022 (ČR)
Hodnotenie na GR: 3.97

 

„Důvod, proč člověk lže, je skoro vždycky zajímavější než lež samotná.“

 

Manželia Adam a Amelie sa vybrali na neplánovanú dovolenku do Škótska. Dúfajú, že im predĺžený víkend pomôže zistiť, prečo ich manželstvo upadá. Vďaka náhodnej výhre tak získali možnosť pokúsiť sa to všetko ešte napraviť. Lenže výhra nebola až taká náhodná. A dôvody, pre ktoré sa mali vybrať na cestu, sú oveľa zložitejšie a tajomnejšie...

Alice Feeney stvorila zaujímavú ústrednú dvojicu. Na prvý pohľad môžu pôsobiť trošku nevšedne, hlavne s ohľadom na tvárovú slepotu hlavného hrdinu. V skutočnosti sú to však bežní ľudia. Takí, akých každodenne stretneme desiatky a akí na nás pozerajú každý deň zo zrkadla. Je to pár, ktorý síce má svoje problémy, ale dokáže ich riešiť a pracovať na nich.

V tomto smere sú teda ako väčšina a to bol zámer, s ktorým ich autorka vytvorila. Aby boli bežní a každodenní, aby bolo o to jednoduchšie sa vžiť do ich situácie. Ich výlet je úplným opakom. Najskôr to síce pôsobí ako nevinná dovolenka, ktorú Amelie vyhrala v tombole, ale neostane to tak dlho.

Lenže postupom strán sa začína ukazovať, že pravda je úplne iná. Dom je plný starých prízrakov, je temný a pochmúrny a navyše sa v tam dejú skutočne až neuveriteľné náhody. Vypadáva prúd, presúvajú sa predmety, za oknami sa objavujú neznáme tváre. Nakoniec dokonca zmizne aj ich milovaný pes Bob. Napätie sa stupňuje, rovnako sa prehlbujú aj tajomstvá medzi manželmi a ukazuje sa, že priepasť medzi nimi je oveľa hlbšia, než si predstavovali.

„Kdyby měl každý příběh šťastný konec, neměli bychom důvod začínat znovu. Život je především o volbách a o tom, jak se dát znovu dohromady, když se vám všechno hroutí pod rukama. Což se stává nám všem. Dokonce i lidem, kteří předstírají, že ne.“

V niektorých momentoch ide takmer až o znepokojivé čítanie. Umocnené tragédiou jedného rozpadajúceho sa manželstva. Nakoľko kapitoly z prítomnosti sú pretkané listami z minulosti. Tie každý rok v deň výročia píše svojmu manželovi manželka. Aby zhodnotila ich spoločný rok – nielen tie dobré dni, ale aj tie horšie a náročnejšie, ktoré by ich mali ešte viac spojiť. No nie vždy do tak je.

Toto všetko umocňuje zaujímavú atmosféru. Čitateľ navyše celý čas tápe, čo sa vlastne deje. Nie je jasné, či ide o manželské spolunažívanie ústrednej dvojice, alebo nejakú starú krivdu, ktorú sa niekto rozhodol potrestať. Alebo o niečo úplne iné. Jasné je len to, že odpovede sa ukrývajú v samotnom texte a je potrebné ich hľadať a spájať.

Tí pozornejší všeličo uhádnu už počas čítania. Najväčšie prekvapenia sa však objavia v samotnom závere a sú viac ako len šokujúce. Sú znepokojivé, temné a možno aj trošku nevšedné. Kdekoľvek inde by asi pôsobili trošku neuveriteľne, ale v prostredí, ako ho autorka vytvorila, všetko dáva zmysel. Jediná skutočná škoda je, že príbeh nemal klasické vyvrcholenie. Vďaka nemu by sa kniha stala možno až nezabudnuteľnou.

Kniha Kámen, nůžky, papír pôsobí od prvej strany pomerne neškodne. Ako spoločenský román o rozpadajúcom sa manželstve. V skutočnosti je to vcelku dobre rozvrhnutý napínavý triler. S mnohými tajomným a znepokojivými prvkami. Dokáže polapiť čitateľa a nepustí ho až do poslednej stránky, kým nezaznejú všetky šokujúce odhalenia. Škoda len toho záveru, ten pôsobí, akoby ho Feeney trochu ledabolo odbila.

 

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem online kníhkupectvu KNIHCENTRUM.SK.
Knihu si môžete kúpiť TU.

 

 

oficiálna anotácia:

Máte za to, že znáte člověka, kterého jste si vzali? Zamyslete se ještě jednou…

Scenárista Adam trpí celý život obličejovou slepotou. Nepoznává přátele, rodinu, dokonce ani vlastní ženu. Jeho manželství s Amélií už dlouho nefunguje tak, jak by mělo. Když vyhrají prodloužený víkend ve Skotsku, může to být přesně to, co jejich vztah potřebuje. Oba dobře vědí, že tenhle výlet bude pro jejich manželství rozhodující. Buď je rozdělí, nebo spojí. Nevyhráli však náhodou.

Jeden z nich lže a někdo si nepřeje, aby žili šťastně až do smrti.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára