pondelok 20. marca 2023

Minirecenzie #28: 2x dočítané série (Robin Hobb a Luanne G. Smith)

Som si istá, že som to spomínala toľkokrát, že to až zľudovelo, ale čo sa týka dočítavania sérií, som vyslovene príšerná. Pritom to nie je tak, že by ma tá kniha nebavila, že by som nebola zvedavá, ako to s postavami dopadne. Len mám problém to pokračovanie otvoriť a začať ho vôbec čítať. Takže keď sa mi podarí prečítať nejakú sériu, považujem to za veľký úspech, o ktorý by som sa mala podeliť...

 

 


Robin Hobb – City of Dragons (The Rain Wild Chronicles #3)

Robin Hobb – Blood of Dragons (The Rain Wild Chronicles #4)

Kľúčové slová: Draci. Nový život. Mocenské hry a intrigy.

Robin Hobb je pomerne známa autorka a minimálne fanúšikom fantastiky ju nemusím predstavovať. Lebo ak od nej nič nečítali, aspoň ste zazreli jej meno napísané na knihách iných autorov – v podobe citátu z niektorej jej recenzie. Jej dielo sa skladá prevažne z rozsiahlej ságy o Elderlingoch. Súčasťou ságy je aj séria o Dažďovej divočine (prvá kniha tejto tetralógie je, ak si dobre spomínam, zároveň deviatym pokračovaním uvedenej ságy, ale je možné čítať to aj samostatne) a ide o rozprávanie o putovaní nedovyvinutých drakoch, ich opatrovníkov a ďalších osôb proti prúdu rieky až do miest, kde by malo stáť legendárne dračie mesto Kelsingra. Alebo teda skôr to, čo z toho mesta ostalo.

Séria sa ku mne dostala vďaka českému prekladu niekedy v roku 2018. Dostať sa už k druhému dielu mi trvalo fakt dlho, nakoľko som ho „zhltla“ až na jar roku 2022. A za posledný mesiac som sa konečne dopracovala až k záverečným dvom dielom. Pritom aj pri tejto sérii platí, že ide o niečo, čo ma baví. Je to pomerne rozvláčne a príbehové. Autorka sa rozpisuje v rozsiahlych odsekoch, kde rieši to, čo postavy vidia a prežívajú. Áno, je to zamerané na postavy a tie si ma získali tak dokonale, že som bola ochotná čítať aj zbytočne dlhé a občas aj repetitívne okamihy z ich životov. Séria samotná občas smrdí zbytočnou naivitou, ale nie je to vyslovene na škodu. Lebo celé je to postavené na nádeji. Nádeji, že keď budú postavy dostatočne usilovné a budú pokračovať v ceste, tak nájdu domov. Nájdu miesto, kde ich prijmú, lebo sú poznačení Divočinou (obrastení šupinami s pazúrmi, ale aj s inými znetvoreniami).

Pre mňa je táto séria príbehom s posolstvom. Vlastne s niekoľkými posolstvami. Je to o priateľstve, o hľadaní svojho miesta na slnku, o odhodlaní, sebazaprení, sebaobetovaní a vytrvalosti. Je tu mnoho paralel s literatúrou pre mladých, ale inak je to prístupné širokému publiku. Hoci niekoľko scén je drsnejších. Navyše autorka otvore píše aj o takých témach ako sú znásilnenie, otroctvo alebo týranie. V tomto smere je to občas až drsne realistické čítanie. Je to aj dobrodružné, aj romantické, aj veľkolepo akčné. Hoci tá najväčšia akcia prichádza až v závere poslednej knihy. Povedané jednoducho, toto je presne môj typ epickej fantasy. O postavách, o svete, o tých nevšedne všedných maličkostiach. A áno, aj o nádeji, lebo ako hovorí moja kamarátka, zo súčasnej fantastiky sa nádej občas vytráca a je to škoda.

5/5

 


Luanne G. Smith – The Glamourist (The Vine Witch #2)

Luanne G. Smith – The Conjurer (The Vine Witch #3)

Kľúčové slová: Mágia. Priateľstvo. Spojené osudom.

Oproti tomu som túto sériu zhltla ako malinu v priebehu tohto roka. Hoci prvý diel mi v čítačke strašil už dlhé roky a k jeho prečítaniu ma nakoniec motivoval až fakt, že vyšiel v českom aj slovenskom preklade. Príbeh si ma získal mnohými maličkosťami. Napríklad nezameniteľnou čarovnou atmosférou francúzskych viníc. Alebo nevšednou magickou iskrou, nakoľko tu žijú čarodejnice so zaujímavými špecializáciami. Vínne čarodejnice. Pivné čarodejnice. Voňavkové čarodejnice. A mnohé iné, ktoré tomu dodávajú šmrnc a závan sviežosti.

Séria sa sústreďuje na osudy trojice čarodejníc, ktorých životy sa pretnú úplnou náhodou a nie za úplne ideálnych okolností. Elena, Yvette a Sidra. Každá z nich oplýva iným nadaním, no majú spoločné aspoň to, že sa dokážu veľmi rýchlo dostať do problémov. Prvá kniha je venovaná práve Elene a ponúka aj najsilnejšiu romantickú linku. Pokračovania sú však oveľa menej ladené romanticky. Iste, objaví sa tam aj láska, ale autorka sa zaoberá hlavne priateľstvom nielen ústrednej trojice. Je to priateľstvo, ktoré čarodejnice spojí, ale aj vernosť jedna k druhej, ktorá im našepkáva, aby si pomáhali a nebojovali proti sebe. Vo svete plnom cynizmu a zrád je osviežujúce čítať o postavách, ktoré majú nielen silný morálny kompas, ale priateľstvo je pre nich niečo, čo nedokážu zradiť.

Vo svojej podstate ide o pokračujúcu dejovú líniu. V nej sa vysvetľuje, prečo sa Elena, Yvette a Sidra vôbec stretli a že vlastne nešlo o náhodu. Ich cesty sa neustále prepletajú, pomáhajú si a vďaka tomu dokážu čeliť úplne všetkému, čo si pre nich nepriatelia pripravia. Sympatické na sérii je aj to, že každá kniha sa bližšie venuje jednej z čarodejníc a tomu je prispôsobená aj atmosféra a celkové vyznenie príbehu. Prvý je čarovne nenápadný, plný vína a mágie a takej rustikálnej vidieckej nálady. Druhý je svižný a výstredný, podobne ako Yvette, ktorá je divoká a nespútaná. No a záver série je tajomný a rozvážny, plný ohňa, podobne ako Sidra. Je to skrátka krásna séria. Možno z pohľadu zložitosti dejovej línie skôr oddychovejšia, ale kompenzuje to posolstvom o sile skutočného priateľstva.

4/5

 

 

Čítali ste niektorú z týchto kníh?
Alebo sa na ich čítanie ešte len chystáte?

 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára