štvrtok 30. marca 2023

S čokoládou v snehu | Chata vo Švajčiarsku

Autor: Julie Caplin
Názov: Chata vo Švajčiarsku (orig. The Little Swiss Ski Chalet)
Séria: Romantické úteky (orig. Romantic Escapes)
Diel: siedmy
Špecifikácia: romantika s vôňou pečenia o hľadaní svojho miesta vo svete
Slovenské alebo české vydanie: Grada – Cosmopolis, 2021 a 2023 (ČR a SR)
Hodnotenie na GR: 4.08

 

„Niekedy je to jediné, čo človek potrebuje, čokoláda.“

 

Mína je ako tornádo. Energická, iniciatívna a verí, že čakanie je vec taká zbytočná, že ju vlastne ani nemá v slovníku. Lenže nie každý jej správanie dokáže pochopiť alebo zniesť. Po poslednom výstrelku si to zavarí ešte aj v práci, tak si zoberie dovolenku a zamieri k svojej krstnej mame do Švajčiarska. Aby tu porozmýšľala o sebe a pokúsila sa zmeniť. Miesto toho však nájde niečo iné...

Spisovateľka Julie Caplin už po siedmy raz berie čitateľa na zaujímavý nielen kulinársky výlet. Tieto dobrodružstvá však nie sú určené len kuchárom alebo cukrárom, ale najmä romantickým dušiam, ktoré veria v pravú lásku a osud. Pretože sú to práve tieto témy, ktoré autorka do svojich kníh vkladá a ktoré jej príbehy, možno občas až tuctové, dokážu pôsobiť exoticky a inako.

Tentoraz sa inakosť prejavuje aj vďaka postavám. Mína je doslova prírodný živel. Nespútaná a divoká, je to ten typ osoby, ktorú mnohí kritizujú za nepremyslené rozhodnutia. Zároveň však po nej kritika veľakrát proste stečie a ona sa len oklepe a ide ďalej. V prípade jej posledného „dobrodružstva“ to nie je až také jednoduché, lebo ide o lásku.

Mína prišla o priateľa, perspektívu a začína si myslieť, že kritika ostatných je vlastne na mieste. Možno je skutočne až príliš divoká, príliš nespútaná a nie je materiálom na dlhodobú priateľku alebo manželku. Je niekto, s kým si človek užije zábavu, ale tým to končí. Podobné pocity určite vyvolá aj v mnohých čitateľoch a jej excentrizmus nesadne úplne každému.

„Pred nimi bol celý autobus japonských turistov, ktorí kupovali čokoládu, akoby sa mala prestať vyrábať, a pritom sa žiarivo usmievali na všetky strany. Rozhodne v tom neboli sami, každému nákupný košík doslova pretekal. Akoby sem vtrhol roj sarančí a toto bola posledná čokoláda na celej planéte. Mínu však zaujala iná vec. Všetci sa totiž usmievali. (...) Bola to jednoduchá rovnica. Čokoláda rovná sa šťastie.“

Napriek tomu však Caplin nemožno uprieť jedno – napriek tomu, že je Mína taká iná, dokáže prinútiť čitateľa, aby s ňou minimálne súcitil. Pretože bez ohľadu na to, či si za svoje trampoty môže sama, alebo nie, nie je fér, že im musí čeliť. Veď chcela len to, čo mnoho iných žien. No a keď potom vo vlaku stretne Lukea, ktorý akoby bol pre ňu vyslovene stvorený, ide o zázrak, v ktorý ani nechce uveriť.

Príbeh sám osebe je teda pomerne predvídateľný a nielen ten, kto už má skúsenosti s autorkinými predchádzajúcimi knihami, vie, ako by to všetko mohlo dopadnúť. Nie je to však o tom, že majú udalosti šokovať, ide o prežitie zaujímavého dobrodružstva a precítenie nejakej tej emócie.

A tých emócií je tam hneď niekoľko, ale nad to všetko vystupuje príjemná hrejivosť. Ako keď sa zabalíte do huňatej deky a pripravíte horúcu čokoládu. Tej v tejto knihe postavy vypijú doslova na litre, takže ak pre ňu máte slabosť, určite si ju nachystajte ešte pred začatím čítania. No o a potom sú tu tie ostatné koláče a torty a jedlá a ďalšia čokoláda a k tomu výhľady na švajčiarske Alpy.

V niektorých momentoch akoby sa vo vzduchu doslova vznášala omamná vôňa toho, čo postavy varia a pečú. Inokedy sa zdá, akoby sa stačilo len trošku prižmúriť oči a naozaj je vidno tú za sneženú panorámu. Možno aj preto je strategickou súčasťou knihy recept. Lebo autorka vie, že jej knihy v čitateľovi vyvolajú hlad – nielen po dobrodružstve, ale aj po jedle.

Kniha Chata vo Švajčiarsku ponúka opäť ďalší kulinársko-romantický výlet. Autorka už tradične ponúka ľahšie oddychové čítanie o živote a zo života. Hlavná hrdinka síce možno nesadne úplne každému čitateľovi, ale jej príbeh dokáže chytiť za srdce. Aj napriek tomu, že je pomerne prvoplánový a predvídateľný. Ale to je len malé mínus inak príjemného zážitku.

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem online kníhkupectvu KNIHCENTRUM.SK.
Knihu si môžete kúpiť TU.

 

 

oficiálna anotácia:

Pohodlne sa usaďte do svojho obľúbeného kresla, zababušte sa do deky a pri šálke lahodnej horúcej čokolády sa začítajte do romantického príbehu o zasnežených vrcholkoch švajčiarskych Álp a jednej mimoriadnej láske, ktorá svojou vrúcnosťou dokáže roztopiť ľady a zahriať srdce.

Mína je trošku ako neriadená strela, no práve preto ju majú jej priatelia tak radi. O to viac je pre ňu šokujúce, keď ju muž, ktorého miluje, opustí práve pre jej nespútanú povahu. V hĺbke svojej duše však Mína verí, že šálka horúcej čokolády dokáže vyriešiť všetky problémy.

A tak sa jedného dňa zbalí a vyrazí za dobrodružstvom do Švajčiarska, pod zasnežené vrcholky Álp. Je odhodlaná dať svojmu životu novú šancu a znova v sebe zapáliť stratenú iskru. V útulnej horskej chate sa rozhodne riadiť jasnými pravidlami: litre horúcej čokolády sú povolené, muži sú zakázaní. Lenže hlava srdcu nerozkáže... Hlavne keď sa na scéne objaví príťažlivý Luke, pri ktorom sa Míne podlamujú kolená...

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára