štvrtok 28. septembra 2023

O tichej sile v nás | A Study in Drowning

Autor: Ava Reid
Názov: A Study in Drowning
Špecifikácia: dark academia o príšere z príbehu a tichej sile ukrytej v každom z nás
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.25

 

“That was the cruelest irony: the more you did to save yourself, the less you became a person worth saving.”

 

Effy je mladučká študentka, ktorá snívala o štúdiu literatúry, aby sa dozvedela všetko o postave z knihy, ktorá ju celý život prenasleduje. Namiesto toho sa však ako dievča mohla stať len študentkou architektúry. Napriek tomu sa jej naskytne príležitosť dostať sa do domu autora, ktorý napísal rozprávku, čo ju celý život straší. Lenže línia medzi realitou a výmyslom je niekedy povážlivo tenká...

Americká autorka Ava Reid sa doteraz venovala písaniu temnejšie ladených fantasy pre dospelých. Aj vo svojej tretej knihe je verná pochmúrnosti. Len prechádza na vysokoškolskú pôdu. Akademické prostredie poskytuje zaujímavé kulisy a tie boli v knihe veľmi vhodne využité. Stredobodom záujmu však ostala Effy. Tá je ako hlavná hrdinka pomerne sympatická.

Celý život žila s problémami – vída prízraky postavy z knihy, o ktorej ale každý verí, že je vymyslená. Čo jej zabezpečilo, že sa na ňu rodina díva cez prsty. Napriek tomu však odmieta skloniť hlavu a hoci je neistá, zároveň je odhodlaná. Sú to bezpochyby sympatické kvality. Effy navyše prejavuje silu ducha, takže o to jednoduchšie je držať jej palce. Navyše je tiež študentkou s mnohými starosťami.

Akademické kulisy sú teda využité veľmi funkčne. Lebo Effy sa dostáva na sídlo Hiraeth vďaka výhre v súťaži architektov. Práve jej projekt je vybraný, aby ho realizovala a jeho cieľom sa stane práve rekonštrukcia tajomného sídla po nedávno zosnulom spisovateľovi. Od začiatku je tak dej prestúpený zaujímavou zmesou prvkov.

“I wish I had fought.” Effy surprised herself by saying it. The words had leaped out of her throat, unbidden. “I know I beat him in the end, but for so many years all I could do was run and hide. I just sat there and let the water pour in around me. I didn’t know that I could fight back. I didn’t know how to do anything but wait to drown.”

“Oh no, Effy. That’s not what I meant at all. You don’t have to take up a sword. Survival is bravery, too.” 

Na jednej strane je ročníková práca študentky, na tej druhej sú zase záhadné a tajomné zákutia trochu strašidelného sídla. Prítomnosť vílieho kráľa je potom len ako čerešnička na torte celej atmosféry. Tiež tu vznikol zaujímavý kontrast medzi svetom logiky a svetom mágie. Rozum a celkovo vedecký prístup k čomukoľvek záhadnému pritom zastupuje druhý prítomný študent.

Preston je skeptik a teda úplný opak Effy, ktorá o existencii mágie ani nemôže pochybovať. Lebo vie, že je skutočná, keďže to videla na vlastné oči. Ich interakcie sú preto veľakrát vyostrené, ale nedá sa hovoriť o vyslovenej nenávisti. Skôr o frustrácii medzi dvomi osobami, ktoré sú presvedčené o svojej pravde a ich oponent o tom pochybuje.

Z toho vyplýva, že kniha má aj romantickú linku. Nie je až taká výrazná, aby bola na úkor atmosféry a deja. Skôr všetko dotvára. Najmä tematickú základňu, ktorá je obohatená aj o témy ako postavenie ženy nielen v akademickom prostredí. Niekto by teda mohol tvrdiť, že kniha má silný feministický podtón, ale nie je to celkom pravda. Reid sa sústredila na iný uhol pohľadu a hovorí skôr o tom, ako mocní využívajú tých, ktorých považujú za slabších.

K hlbšiemu skúmaniu sa však úplne neprepracuje. Skôr tieto témy naznačuje a necháva čitateľa, aby sa rozhodol, čo si bude myslieť. Miesto toho zamerala pozornosť smerom na dej a vysvetľovanie. Aby všetko dávalo zmysel, hoci je to tesne prepletené so svetom príbehov a mágie. Záver teda pôsobí v istom ohľade uspokojivo. Zároveň je ale pomerne otvorený a trošku nedokončený.

Kniha A Study in Drowning ponúka pomalé čítanie podfarbené pochmúrnou, miestami až gotickou, atmosférou. Je jednoduché obľúbiť si postavy a plusom je aj to, že akademické prostredie predstavuje funkčnú súčasť rozprávania a nie len nutnú kulisu. Autorka čitateľa tiež zabáva rôznymi témami spojenými s mocou a využívaním. Posledné strany však až príliš pôsobia ako úvod ďalšieho príbehu, nie aj záver už toho prečítaného.


 

oficiálna anotácia:

Effy Sayre has always believed in fairy tales. She’s had no choice. Since childhood, she’s been haunted by visions of the Fairy King. She’s found solace only in the pages of Angharad - author Emrys Myrddin’s beloved epic about a mortal girl who falls in love with the Fairy King, and then destroys him.

Effy’s tattered, dog-eared copy is all that’s keeping her afloat through her stifling first term at Llyr’s prestigious architecture college. So when Myrddin’s family announces a contest to design the late author’s house, Effy feels certain this is her destiny.

But Hiraeth Manor is an impossible task: a musty, decrepit estate on the brink of crumbling into a hungry sea. And when Effy arrives, she finds she isn’t the only one who’s made a temporary home there. Preston Héloury, a stodgy young literature scholar, is studying Myrddin’s papers and is determined to prove her favorite author is a fraud.

As the two rival students investigate the reclusive author’s legacy, piecing together clues through his letters, books, and diaries, they discover that the house’s foundation isn’t the only thing that can’t be trusted. There are dark forces, both mortal and magical, conspiring against them - and the truth may bring them both to ruin.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára