utorok 26. septembra 2023

Tajné predlohy filmov #36

Ďalší mesiac sa opäť pomaly končí, a teda prišiel čas na ďalší diel pravidelného seriálu o filmoch a ich predlohách. Podobne ako kedykoľvek predtým, aj teraz je výber čisto náhodný...

 

 


Treasure Planet (2002)

(Planéta pokladov / Planeta pokladů)

Jeden z ďalších zabudnutých disneyovských animákov. Tento pomerne akčný, odohrávajúci sa v rozsiahlom vesmíre, kde na jeden z planét žije aj problémový mladík Jim. Ten jedného dňa nájde akúsi zlatú guľu a neskôr zistí, že ide o mapu k pokladu, ktorý hľadajú aj piráti. Piráti, poklad a planéta, na ktorej je ukrytý. Asi nikoho neprekvapí, že tento film našiel svoju predlohu v klasickej knihe Treasure Island od Roberta Lousia Stevensona z roku 1883. Pritom Disney ešte pred týmto animákom klasickú dobrodružnú knihu adaptoval dvakrát, prvý raz v roku 1950 (ako Treasure Island) a neskôr v roku 1996 (ako Muppet Treasure Island). Podobne ako iné animované filmy, aj v prípade tohto sa dá hovoriť o trochu voľnejšom pracovaní. Objavujú sa tu postavy s rovnakými menami a rovnakými profesiami a zo zhruba rovnakého prostredia. Keďže bol dej presunutý do vesmíru, objavujú sa tu humanoidní aj mechanickí aktéri, či dokonca kyborgovia a všakovaké nohaté i beznohaté príšerky. S pôvodným materiálom teda tvorcovia pracovali pomerne kreatívne a vytvorili akčný a dobre fungujúci príbeh, v ktorom však nezabudli ani na tematiku priateľstva a rodiny. Napriek diváckej obľúbenosti a vcelku pozitívnych kritikách sa však film stal finančným prepadákom. Čo je aj dôvod, prečo sa film nikdy nedočkal svojho pokračovania, hoci na ňom tvorcovia začali pracovať krátko po premiére tohto animovaného filmu. Ten sa stal nakoniec predlohou pre niekoľko videohier, ktoré sa neskôr stali terčom pomerne veľkej kritiky.

 

The Arrival (2016)

(Prvý kontakt / Příchozí)

Cenami ovenčený a zároveň hviezdne obsadený sci-fi film rozpráva príbeh o lingvističke Louise, ktorá dostala poverenie od armády. Má nájsť spôsob, ako komunikovať s mimozemšťanmi a najlepšie predtým, než sa napätie vystupňuje do takej miery, že vypukne vojna. Film svoju predlohu našiel v poviedke Story of Your Life z roku 1998, ktorú napísal americký autor Ted Chiang. Poviedka vyšla v roku 2002 ako súčasť zbierky Stories of Your Life and Others. Pôvodná poviedka je pomerne krátka, takže je logické, že pri adaptovaní muselo dôjsť k určitým zmenám. Tematická základňa ostáva zhruba rovnaká a ostali aj motívy a postavy. Poviedka je ale viac zameraná na postavy, čo však vo filme nie je možné do tej istej miery, takže musí prísť obohatenie v podobe deja. Ten je o niečo bohatší a niektoré zápletky sú spracované inak – väčšinou o niečo obšírnejšie. Film tiež napríklad ponúka vysvetlenia, ktoré v pôvodnej poviedke nevyplývajú až tak jasne, prípadne vôbec. Scenáristom sa teda podarilo spracovať pôvodný námet pomerne verne a rozšíriť ho do tej miery, že si ho dokáže užiť aj divák a odmenou mu je podobný zážitok, aký si odnesie čitateľ. Pravdepodobne aj vďaka tomu sa film stal nielen finančným trhákom, no taktiež si získal kritikov.

 

Parker (2013)

(Nelítostný Parker)

Ďalší akčný film, v ktorom sa v doslova typovej úlohe predstavil Jason Statham. Aj týmito slovami by sa dal opísať dej príbehu, v ktorom divák spoznáva nadaného zlodeja Parkera. Ten funguje podľa prísnych zásad a vyžaduje, aby ich rešpektovali aj tí, s ktorými pracuje. Lenže jeho posledná prácička nedopadla úplne ideálne a on skončil postrelený kdesi uprostred poľa. Rozhodne sa pomstiť – pretože ide o princíp a pretože zásady sa musia dodržiavať. Film voľne adaptuje knihy Flashfire, ktorú pod pseudonymom Richard Stark napísal Donald E Westlake. Kniha vyšla v roku 2000 a ide o devätnáste pokračovanie série, ktorej hlavným hrdinom je Parker, prvotriedny zlodej. Pritom nejde o prvú adaptáciu kníh zo série o Parkerovi. K tejto sérii sa viažu aj filmy Point Blank z roku 1967 a Payback z roku 1999. V oboch prípadoch ide o adaptáciu knihy The Hunter, čo je úplne prvá kniha o Parkerovi. Autor série však nedovolil, aby sa hlavný hrdina v týchto filmoch volal Parker (vo filme z roku 1967 sa volá Walter a vo filme z roku 1999 sa zase volá Porter). Argumentoval tým, že to dovolí vtedy, ak sa niekto zaviaže, že adaptuje postupne všetky knihy zo série (tá mala nakoniec dvadsaťštyri dielov a každý predstavoval plnohodnotný román s vlastnou zápletkou). Adaptácia s hlavným hrdinom, ktorý by sa volal Parker, bola možná až po autorovej smrti, keď sa štúdio dohodlo s Westlakeovou vdovou. Film však nakoniec získal skôr vlažné hodnotenia, ktoré ho označili za ďalší generický akčný film, ktorý sa neodlišuje od zástupu podobne koncipovaných príbehov. Obdobne vlažne obstál aj na poli financií a stal sa takmer prepadákom. Prvé dve adaptácie dopadli v oboch sférach omnoho lepšie.

 

Mrs. Harris Goes to Paris (2022)

(Pani Harrisová ide do Paríža / Paní Harrisová jede do Paříže)

Pomerne nenápadná a pomerne málo známa historická komediálna dráma. Aj tými slovami by sa dal opísať komorný film, ktorý opisuje jednu životnú etapu staršej panej Ady Harrisovej. Tá je upratovačka a jedného dňa sa jej zapáčia šaty od Diora, ktoré má oblečené jej zamestnávateľka. Keď ale nečakane dostane vdovský plat, rozhodne sa vybrať do Paríža, aby si také šaty od Diora tiež kúpila. Svoj námet film čerpá z knihy Mrs. ‘Arris Goes to Paris od amerického spisovateľa Paula Gallica z roku 1958. Samotná adaptácia je pomerne verná originálu. Divákovi ponúka totožný príbeh, len s niekoľkými úpravami. Tie sa týkajú predovšetkým postáv, z ktorých niektoré dostali „novú tvár“, no zároveň tak, aby korešpondovali s históriou Anglicka z konca päťdesiatych rokov. Okrem toho boli niektoré postavy aj pridané a podobne aj niektoré okamihy. Tie však neboli úplne vymyslené, len vychádzajú z jednej z ďalších kníh, ktoré tiež sledujú životné osudy Ady Harrisovej. Kniha má totiž ešte tri ďalšie pokračovania, konkrétne Mrs. ‘Arris Goes to New York z roku 1960, Mrs. ‘Arris Goes to Parliament z roku 1965 a Mrs. ‘Arris Goes to Moscow z roku 1974 (zaujímavosťou je, že v Anglicku knihy vyšli v podobe „Mrs. Harris“ a v podobe „Mrs.‘Arris“ vyšli len v Amerike). Film zaznamenal divácky aj finančný úspech. Kniha bola prvý raz adaptovaná do filmovej podoby už v roku 1992 pod názvom Mrs. ‘Arris Goes to Paris. V hlavnej úlohe sa predstavila Angela Lansbury, ktorá film aj produkovala a jej syn ho režíroval.

 

The Prestige (2006)

(Dokonalý trik)

Hviezdne obsadený a majstrovsky zrežírovaný psychologický triler. Aj tým je príbeh o dvoch kúzelníkoch-iluzionistoch, ktorí proti sebe bojujú. Snažia sa jeden druhého tromfnúť a v ich hre nie je nikto v bezpečí. Do tejto nebezpečnej hry sa navyše v úlohe návnady i figúrky objaví pôvabná asistentka. Film svoj námet čerpá z rovnomennej knihy z roku 1995, ktorej autorom je britský spisovateľ Christopher Priest. Samotná adaptácia je pritom pomerne verná svojej predlohe, hoci určité úpravy boli nutné. Pôvodná kniha ponúka rôzne štýly a je vlastne zmesou denníkových zápiskov oboch iluzionistov a kapitol rozprávaných z pohľadu ich potomkov (konkrétne vnuk a vnučka. V knihe tieto postavy majú pomerne veľkú úlohu, keďže vlastne rekonštruujú, prečo medzi iluzionistami panovala taká veľká rivalita a či by sa tento rozkol nedal nejako vyriešiť. Tieto časti boli vo filme z pochopiteľných dôvodov vynechané, takže sa dej odohráva vo viktoriánskom Anglicku a nie v prítomnosti. Film bol takisto o niečo zjednodušený a niektoré dejové linky skrátka museli byť vynechané. Napriek tomu v oboch prípadoch ide o pomerne náročný príbeh a hoci vo filme je očividná snaha zjednodušiť ho a dovysvetliť tie časti, ktoré by mohli vyvolať zmätok, stále ide o pomerne pochmúrny a náročný kúsok. V prípade filmu však oveľa emotívnejší a s výraznejšími ženskými postavami.

 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára