pondelok 11. septembra 2023

Zloduch a jeho sekretárka | Assistant to the Villain

Autor: Hannah Nicole Maehrer
Názov: Assistant to the Villain
Séria: Assistant to the Villain
Diel: prvý
Špecifikácia: romantická komédia o jednej sekretárke a jej šéfovi-zloduchovi 
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je 
Hodnotenie na GR: 4.18

 

“There is so much that can be fixed by honesty, if you're brave enough to use it.”

 

Evie je väčšinu času dobre naladená mladá žena, ktorá sa snaží postarať o mladšiu sestru a otca. Nájsť si zamestnanie je preto vyslovene životne dôležité. Po čase začne byť zúfalá a je ochotná prijať akúkoľvek pracovnú ponuku. Aj keby to znamenalo, že sa z nej stane osobná asistentka slávneho Zloducha. A teraz fungovanie celej jeho organizácie závisí od toho, či Evie príde do práce...

Autorka Hannah Nicole Maehrer si inšpiráciu pre napísanie tejto série vytvorila sama. Na začiatku stála séria krátkych videí, v ktorých divákov zabávala trampotami dobre naladenej Evie a jej šéfa, Zloducha, ktorý pripomína búrkový mrak. Práve na tomto kontraste je sčasti vystavaná komediálnosť románu. Na konflikte životných postojov.

K tomu prispieva aj samotná zločinecká organizácia, plná príjemných ľudí a nie zločinných zlosynov. Navyše sa tu objavujú aj všakovaké magické stvorenia, napríklad nešikovný takmer zbabelý drak alebo zelená žaba s korunkou na hlave, ktorá komunikuje prostredníctvom tabuliek. Mnoho úsmevných momentov tak vzniká skôr situačne. Nedá sa povedať, že by text dokázal vyvolať vyslovene nezadržateľný smiech, ale minimálne úsmev z čitateľa vydoluje.

To ale súvisí aj s charakterom knihy. Žánrovo nejde o paródiu a je sympatické, že sa autorka niečo podobné ani nesnažila napísať. Pri dĺžke knihy (vyše štyristo strán) by sa musela veľmi snažiť, aby to nikdy nestrácalo dych. Miesto toho ponúkla takmer klasickú romantickú komédiu, v ktorej vzťahové napätie pramení z faktu, že postavy okolo seba len opatrne tancujú.

“Their short-lived relationship had been a youthful mistake born of loneliness that Evie had had trouble escaping since losing her mother and brother. It was a hard lesson to learn that sometimes it was better to remain lonely than to waste companionship and energy on someone undeserving.”

Aktéri sú pritom skôr typoví predstavitelia, než originálne zaujímavé osoby. Evie je teda slniečko a Zloduch (alebo Trystan, ako sa neskôr ukáže) je búrkový mrak. Takéto rozdelenie by sa dalo ale aplikovať na takmer všetky vedľajšie postavy. Tie sú od seba neskôr rozlíšené tým, že majú ďalšie pridružené (a opäť typové) charakteristiky. Napríklad sa tu objaví nešikovný plyšový medveď, uštekaná prísna kobra, dobromyseľná intrigánka, ale aj uštipačný realista.

Výhodou knihy je to, že Maehrer dokáže písať o viacerých postavách naraz tak, aby boli situácie prehľadné. Navyše nepôsobia repetitívne. Za čo je zodpovedný fakt, že kniha má aj nejakú zápletku. Nejde len o opis humorne ladených situácií. Hlavní hrdinovia totiž  hľadajú zradcu v zločineckej organizácii a podozrivý je asi naozaj každý.

Čo pridáva na napätí a dovoľuje autorke pracovať s postavami a ich charaktermi. Veľa času tak trávi objasňovaním ich motivácie, čo je minimálne sympatické. Nesnaží sa však ospravedlňovať konanie svojich postáv, skôr len ukazuje, čo ich k tomu konkrétnemu činu doviedlo. Nenahovára čitateľovi, že zloduch je len nepochopený dobrák. Ale zároveň nikoho nedémonizuje a netvrdí, že zloduch musí byť zároveň záporná postava plná nenávisti. Vďaka tomu kniha pôsobí realisticky.

Kniha Assisatnt to the Villain ponúka humorne ladené romantické dobrodružstvo. V hlavných úlohách sa trošku netradične predstavia Zloduch a jeho asistentka. Ich diametrálna odlišnosť je však  zdrojom  mnohých komických situácií. Plusom knihy je, že má obstojne vystavanú zápletku a tiež napätie. Mínusom je, že napriek tomu asi nikoho vyslovene neposadí na zadok. Takže ostáva v kategórii kníh, ktoré čitateľ číta, aby si oddýchol. Na tom ale nie je nič zlé.   



oficiálna anotácia:

With ailing family to support, Evie Sage's employment status isn't just important, it's vital. So when a mishap with Rennedawn’s most infamous Villain results in a job offer—naturally, she says yes. No job is perfect, of course, but even less so when you develop a teeny crush on your terrifying, temperamental, and undeniably hot boss. Don’t find evil so attractive, Evie .

But just when she’s getting used to severed heads suspended from the ceiling and the odd squish of an errant eyeball beneath her heel, Evie suspects this dungeon has a huge rat…and not just the literal kind. Because something rotten is growing in the kingdom of Rennedawn, and someone wants to take the Villain—and his entire nefarious empire—out.

Now Evie must not only resist drooling over her boss but also figure out exactly who is sabotaging his work…and ensure he makes them pay.

After all, a good job is hard to find.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára