utorok 30. apríla 2024

Je v knihách mágia? | The Book of Doors

Autor: Gareth Brown
Názov: The Book of Doors
Špecifikácia: fantasy o knihách, zármutku a nutnosti pohýnať sa vpred
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.04

 

“It's not the number of books that matters, is it? It's what one does with them.”

 

Cassie žije úplne obyčajným životom. Chodí do práce a voľný čas trávi s kamarátkou. Jedného dňa však po jednom mŕtvom zákazníkovi zdedí prazvláštnu knihu. Knihu dvier. Podľa písaného odkazu to nie je len tak obyčajná kniha, ale istým spôsobom portál, ktorý otvára ktoréhokoľvek dvere v ktoromkoľvek čase. Cassie sa veľmi rýchlo zapáči možnosť cestovať po svete. Lenže mocné magické knihy priťahujú pozornosť. Väčšinou tú nesprávnu...

Britský spisovateľ Gareth Brown debutoval v pomerne veľkom štýle. Vytvoril svet plný magický kníh. Nikto nevie, kto tieto zväzky vytvoril a ani prečo. Nikto nevie ani ako a prečo vôbec fungujú. To však nemení nič na fakte, že v sebe tieto stránky nosia mágiu a tá sľubuje používateľovi rôzne kúzla. Kniha dvier otvára portály na rôzne miesta. Jednotlivé „triky“ odlišuje len názov samotnej knihy.

Ide o vcelku jednoduchý koncept, na ktorý je možné naraziť aj v iných knihách či sériách, ale je bezpochyby lákavý. Pretože vychádza z predpokladu, že knihy v sebe ukrývajú mágiu a na to, aby sme ju našli, ich stačí otvoriť. Presne tak to robia aj postavy v tomto príbehu. Cassie sa vďaka nečkanému dedičstvu ocitne uprostred sveta, na ktorý vôbec nie je pripravená. No zvyká si pomerne rýchlo.

Ako hrdinka je určite sympatická, pretože ju nemotivuje túžba po moci, ale jej vlastný žiaľ. Rada by totiž využila mágiu kníh, aby sa stretla so starým otcom a aby neskôr mohla splniť plány, ktoré si urobili pred jeho smrťou. Chce teda hlavne cestovať. Jej ciele sú minimálne sympatické a jej osobnosť dostatočne príjemná. Čitateľ vďaka nej prežije nejeden silne emotívny moment. Pretože jej príbehová línia je plná zármutku a ochoty urobiť čokoľvek, aby sme ešte raz mohli vidieť svojich milovaných.

“Happiness is not something you sit and wait for. You have to choose it and pursue it in spite of everything else. It’s not going to be given to you.”

O niečo menej výrazný je jej mužský náprotivok Drummond, ktorý je v podstate celý život na úteku. Napriek tomu nepôsobí ako zbabelec, skôr ako niekto, kto má silne vyvinutý pud sebazáchovy. Ale na druhej strane sa typovo hodí do scén, ktorých posolstvom je, že nie je možné donekonečna utekať. Lebo problémom by sa malo čeliť.

Ostatné postavy sú ešte menej výrazné a väčšinou pôsobia skôr epizódne. Ako figúrky na šachovnici, ktoré majú svoju presne určenú úlohu. Keď ju vykonajú, je ľahké na ne zabudnúť. Ich motivácia je opísaná skôr jednoslovne a minimálne pri jednom z príbehových zlosynov je samoúčelná. Akoby autor skrátka potreboval dať postavám nepriateľa, tak ho nejako vytiahol z klobúka.

Ale vo výsledku to všetko zapadlo na svoje miesto a fungovalo to. Jediným výrazným problémom je gradácia a spracovanie zápletky. Postavy sa väčšinu času skôr potácali z jedného miesta na druhé a potkýnali sa o vlastné nohy. Síce vďaka tomu vynikli niektoré silnejšie momenty, ale nie vždy nutne prispeli k budovaniu zápletky. Pritom Brown už niekde v úvode prezradí, proti komu majú aktéri bojovať. Hoc dej už neprezrádza motiváciu zlosynov a čitateľ je tak viac-menej odkázaný na vlastnú predstavivosť.

Gradovanie napätia tiež nie je také výrazné, aby vyslovene niekoho prinútilo zúrivo otáčať stránky. Dôvodom môže byť aj to, že podstatou napätie je čakanie. Čitateľ vie, čo sa stane a kedy sa to stane, musí len počkať, kým ten okamih nadíde. Toto všetko prispelo k tomu, že vyvrcholenie nebolo ani spolovice také veľkolepé, ako by si príbeh zaslúžil. Ale odhliadnuc od toho ide stále o vcelku zaujímavo a pekne napísaný text.

Kniha The Book of Doors ponúka zaujímavé spracovanie tvrdenia, že knihy v sebe ukrývajú mágiu. Nápad určite priláka nejedného knihomoľa. No odradiť by ho mohla autorova nevypísanosť a to, ako o tento fakt sem-tam zakopne. Tieto slabšie miesta kompenzujú silne emotívne pasáže. Napriek tomu však zápletke a viacerým motívom chýba dostatočné spracovanie. Takže vo výsledku ide skôr o oddychové čítanie než niečo, čo by čitateľa na dlhší čas zasiahlo.


 

oficiálna anotácia:

In New York City, bookseller Cassie Andrews is living an unassuming life when she is given a gift by a favourite customer. It's a book – an unusual book, full of strange writing and mysterious drawings. And at the very front there is a handwritten message to Cassie, telling her that this is the Book of Doors, and that any door is every door.

What Cassie is about to discover is that the Book of Doors is a special book that bestows an extraordinary powers on whoever possesses it, and soon she and her best friend Izzy are exploring all that the Book of Doors can do, swept away from their quiet lives by the possibilities of travelling to anywhere they want.

But the Book of Doors is not the only magical book in the world. There are other books that can do wondrous and dreadful things when wielded by dangerous and ruthless individuals – individuals who crave what Cassie now possesses...


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára