nedeľa 28. apríla 2024

Tajné predlohy filmov #43

 

Nastala posledná aprílová nedeľa a s ňou ďalší príspevok do tejto pravidelnej rubriky. Rovnako ako kedykoľvek predtým, aj teraz je výber čisto náhodný...

 



First Blood (1982)

(Rambo: První krev)

Dnes už v podstate legendárny akčný film o tom, čo sa stane, keď dráždite vojnového veterána. A že bez ohľadu na to, koľko ľudí do boja proti tomuto človeku nasadíte, on bude aj tak o krok pred vami. Svoj námet film čerpá z rovnomennej knihy z roku 1972, ktorú napísal David Morrell. Práva na sfilmovanie boli pritom predané už krátko po vydaní knihy, ale cesta k výslednému filmu bola zdĺhavá a hlavne tŕnistá. Kým sa diváci dočkali dnes už klasického filmu, „prešiel“ cez tri rôzne štúdia a osemnástich scenáristov, pritom jednotlivé scenáre sa v rôznej miere odkláňali od predlohy, alebo jej, naopak, boli v i stom zmysle až príliš verné. Výsledný scenár sa od knihy v mnohom odkláňa. Postavy tu vystupujú trochu inak. Napríklad taký plukovník Trautman je vo filme predstavený ako Rambov veliaci dôstojník. V pôvodnej knihe to bol vyučujúci na vojenskej škole, na ktorého Rambo v podstate úplne zabudol. Úloha Trautmana vo filme je teda iná. Dôvodom je aj fakt, že film končí inak ako kniha, kvôli čomu z filmového projektu odstúpil Kirk Douglas, ktorý mal Trautmana pôvodne stvárniť. Kniha totiž končí tým, že Trautman Ramba zabije, čo sa vo filme neodohrá. Keďže scenáristi odmietli urobiť takúto rozsiahlu zmenu a trvali na tom, že Rambo prežije, Douglas z projektu odstúpil. Boli to práve zmeny v scenári, ktoré neskôr umožnili vytvorenie celého „Ramboverza“ s niekoľkými filmami a videohrami. Všetko umožnil najmä finančný úspech prvého filmu a kritikov si získal svojou autenticitou. K čomu prispeli mnohé faktory, napríklad ako komparz vo filme vystupujú skutoční vojaci, súčasť kanadskej armády, ktorá strážila nakrúcanie po tom, ako im niekto ukradol zbrane.

 

Heaven is for Real (2014)

(Nebo nie je výmysel / Nebe existuje)

Životopisný film o viere a nezabudnuteľnom zážitku. Aj týmito slovami by sa dal opísať príbeh, v ktorom otec hovorí o skúsenosti svojho syna. Ten sa dostal smrti tak blízko, až videl nebo a táto udalosť ho nenávratne poznačila. A nielen jeho. Svoj námet film čerpá z knihy Heaven is for Real: A Little Boy’s Astounding Story of Hist Trip to Heaven and Back, ktorá vyšla z roku 2010 a napísal ju Todd Burpo s pomocou Lynn Vincent (spoluatorka mnohých autobiografických kníh). Kniha okolo seba strhla miernu vlnu kontroverzie, keďže mnohé cirkevné organizácie popierajú, že by takýto príbeh mohol byť skutočný. Todd Burpo, naopak, tvrdí, že niet pochýb o pravdivosti slov jeho syna, ktorý po operácii začal rozprávať nielen o tom, ako stretol Ježiša jazdiaceho na dúhovom koni, ale aj o ľuďoch a udalostiach, o ktorých nemal ako vedieť. Napríklad o prastarom otcovi, ktorý zomrel tridsať rokov predtým, ako sa malý Colton vôbec narodil. Autenticitu príbehu poprel aj chlapec, ktorý tvrdil, že prežil niečo podobné a takisto o tom vyšla kniha. Tiež priznal, že v jeho prípade išlo fikciu, takže inak to nebude ani v prípade Coltona Burpa. Možno aj vďaka takejto kontroverzii sa kniha stala populárnou a dobre sa predávala. Vďaka čomu sa dostala aj do povedomia filmárov. Film bol finančne výnosný a dobre zarábal nielen v kinách, ale aj neskôr pri predaji. Aj napriek tomu, že si získal skôr vlažné kritiky plné skepticizmu a pochybností o tom, či niečo podobné mohlo byť skutočné.

 

Poor Things (2023)

(Chudiatko / Chudáčci)

Film, ktorý sa preslávil aj vďaka triumfu pri nedávnom odovzdávaní rôznych cien. Okrem toho je to však príbeh o ceste mladej ženy, ktorej jeden nekonvenčný vedec navrátil život. Ona však túži po poznaní a v sprievode zhýralého právnika vyráža do sveta. Svoj námet film preberá z knihy Poor Things: Episodes form the Early Life of Archibald McCandless M.D., Scottish Public Health Officer z roku 1992, ktorú napísal aj ilustroval Alasdair Gray. Ako názov naznačuje, ide o svojho druhu autobiografiu o Archibalodovi McCandlessovi, ktorý spomína na svoj život a najmä píše o živote svojej manželky Belly, ktorá v podstate vstala z mŕtvych. Film sa trochu líši od svojej predlohy. Napríklad Archibald sa vo filme volá Max a zatiaľ čo kniha sa sústreďuje predovšetkým na Bellu, film ponúka príbehy viacerých aktérov. Čo je možno aj dôvod, prečo niektoré postavy z knihy boli vynechané, zatiaľ čo ďalšie nové pribudli. Takisto sa mení motivácia hlavných hrdinov a film je celkovo oproti knihe omnoho traumatickejší, aby si dokázal udržať divácku pozornosť. Všetky tieto zmeny spôsobil, že aj záver filmu a o trochu líši. Okrem toho sa v knihe ešte objavuje list od Belly adresovaný jej budúcim deťom, v ktorom vysvetľuje momenty, keď sa ich otec (ktorý napísal knihu o nej) odklonil od skutočnosti. Film si získal pozornosť kritikov a takisto divákov. Teda získal mnohé ocenenia a takisto je finančne úspešný.

 

The Secret of Moonacre (2008)

(Kliatba Mesačného údolia / Kletba Měsíčního údolí)

Pomerne zabudnutá a nenápadná fantasy rozprávka. Príbeh pritom opisuje cestu mladého dievčaťa, ktoré zisťuje pravdu o dvoch rodinách obývajúcich záhadné údolie. Pritom sa dozvedá, že je kľúčom k porazeniu starej kliatby, ktorá sa má čoskoro naplniť. Film svoj námet veľmi voľne čerpá z klasickej detskej knihy The Little White Horse z roku 1946, ktorú napísala Elizabeth Goudge a ilustrovali ju C. Walter HodgesAnne Yvonne. Film sa v mnohom rozchádza s predlohou. Základným rozdielom je, že scenáristi sa ju snažili adaptovať pre moderného a hlavne staršieho diváka. Takže postavy sa tu správajú omnoho viac cynicky alebo zákerne. Tiež tu boli pridané mnohé fantazijné prvky, ktoré majú podobu nových fantastických bytostí alebo celých krajín. Pôvodná kniha je pritom skôr všedne fantazijná, pretože autorka pracuje s predpokladom, že aj tie obyčajné veci v sebe môžu skrývať mágiu, ak máme odvahu hľadať ju. Najväčším rozdielom je však samotná zápletka. Zatiaľ čo hlavná hrdinka vo filme má zlomiť prastarú kliatbu, tá v knihe musí nájsť niečo, čo jedna rodina ukradla druhej. Film viac ako na odklon od predlohy doplatil aj na iné nedostatky. Kritici ho nešetrili a dalo by sa povedať, že na ňom neostala nitka suchá. Prekážalo im prakticky všetko od kostýmov, cez výkony hercov, až po samotný príbeh a špeciálne efekty. Film bol takisto finančným prepadákom.

 

Seven Years in Tibet (1997)

(Sedem rokov v Tibete / Sedm let v Tibetu)

Dnes už pomerne klasický príbeh o tom, ako sa jeden horolezec ocitne na zlom mieste v zlom čase, čo odštartuje sériu dramatických udalostí, s útekom z väzenia na čele. Nakoniec skončí práve v Tibete, kde prežije mnohé zaujímavé okamihy a nadviaže nejedno priateľstvo. Svoj námet film čerpá z nemeckej autobiografickej knihy Sieben Jahre in Tibet. Mein Leben am Hofe des Dalai Lama z roku 1952, ktorú napísal rakúsky horolezec a vojak Heinrich Harrer. Na stránkach opisuje svoje skúsenosti z Tibetu medzi rokmi 1944 a 1951. Hoci ide o autobiografiu, film sa v niektorých momentoch dosť líši oproti svojej predlohe. Vo filme hrajú Harrerova manželka a ich syn pomerne významnú úlohu, zatiaľ čo v knihe ich Harrer nespomína takmer vôbec a až po návrate domov zisťuje, čo sa s nimi stalo. Do filmu preniklo tiež niekoľko detailov, ktoré nie sú historicky presné a vo filme sa tiež zatajuje fakt, že Harrer bol verným vojakom, ktorý nešiel na výpravu do Himalájí, pretože chcel svoj voľný čas tráviť aktívne. Isté rozdiely sú potom aj v zobrazení čínskej invázie do Tibetu a v úlohe Dalajlámu v týchto udalostiach. Film bol aj napriek tomu finančne úspešný, hoci si ním tvorcovia vyrobili niekoľko problémov. Hlavným z nich je zákaz premietania filmov štúdia Sony v Číne. Kritici voči filmu ostali tiež trochu vlažní a najviac mu vyčítali istú emocionálnu plochosť. Na motívy tejto knihy vznikol v roku 1956 aj dokumentárny film. V ňom sa objavili zábery, ktoré natočil sám Harrer.

 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára