sobota 29. júna 2024

Alchymistický pokus | Middlegame

Autor: Seanan McGuire
Názov: Middlegame
Séria: Alchemical Journeys
Diel: prvý
Špecifikácia: fantasy o všetkých cestách, ktoré vedú od začiatku ku koncu
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.02

 

“You can't skip to the end of the story just because you're tired of being in the middle. You'd never survive.”

 

Roger a Dodger sú súrodenci. Dvojčatá, aké svet možno ani nevidel. Spája ich podivuhodné puto, vďaka ktorému sú v očiach ostatných čudní a výstrední. Obaja navyše majú isté nadania, ktoré ich odlišujú od ostatných. A hoci jeden z nich preferuje slová a ten druhý čísla, navzájom si dokonale rozumejú. Lenže svet k nim nie je milosrdný. Pretože Roger a Dodger sa nenarodili do nesprávnej doby. Vytvorili ich s istým zámerom...

Americká spisovateľka Seanan McGuire má na konte desiatky kratších i dlhších diel. Vyskúšala už mnohé žánre, no zdá sa, že najviac jej vyhovujú texty, v ktorých spája prvky hneď niekoľkých. V prípade tejto knihy ide o spojenie fantasy a sci-fi prvkov. Navyše sa tu prelína niekoľko časových línií a postavy sa správajú viac ako len výstredne. Takže ďalšia divnokniha.

Roger a Dodger sú od prvej strany zaujímavá dvojka. Autorka ich predstavuje postupne a skôr cez ich správanie. Tu odhalí takúto ich vlastnosť, tam zase úplne inú. Informácie odhaľuje náhodne a vtedy, keď sa jej to hodí. Všetko v mene toho, aby čitateľ mohol hádať, o čo presne ide. A hádať skutočne musí.

Podstatou tejto knihy bolo napísať príbeh, o ktorom by čitateľ vedel, ako zhruba skončí. To, ako sa k tým udalostiam dopracovali postavy, to už je skutočná záhada. Cesta k tomu domnelo poslednému okamihu je však rozvetvená a kostrbatá. McGuire preskakuje nielen z miesta na miesto, ale hlavne v čase. Pre lepšiu orientáciu pridáva presné určenie miesta a danej časovej línie.

“Numbers are simple, obedient things, as long as you understand the rules they live by. Words are trickier. They twist and bite and require too much attention. He has to think to change the world. His sister just does it.”

Napriek tomu však nie je náročné orientovať sa v udalostiach. Hoci niektoré časti sú abstraktnejšie a čitateľ bude musieť zapojiť aj predstavivosť. Hneď na začiatku sa však dozvedá tie najdôležitejšie informácie. Že Dodger a Roger sú iní hlavne kvôli tomu, lebo sú alchymistickým pokusom. Sú umelo vytvorenými bytosťami, ktorých tvorcovia sledujú vlastné ciele.

Svoje výtvory pustia do sveta a dúfajú, že urobia to, čo od nich chcú. A len to, čo od nich chcú. Stačí jediný krok vedľa, ktorý ich vzdiali ich vytúženému cieľu, a prichádza ultimátny trest. Hlavní hrdinovia však o ničom z toho netušia a skrátka žijú svojimi životmi. Navyše ide o sympatické duo. Majú svoje problémy a s rôznou mierou úspešnosti im čelia. Takže napriek svojmu pôvodu sa správajú ľudsky. Je jednoduché držať im palce.

Dejová linka je pomerne jednoduchá. Na jednej strane tí, čo chcú niečo dosiahnuť. Na tej druhej tí, ktorí to pre nich majú dosiahnuť. Táto zápletka však pôsobí na prvý pohľad zložitejšie. Čiastočne je za to zodpovedné aj skákanie v časových líniách. Vďaka tomu sa autorke darí lepšie gradovať napätie. Nehovoriac o pridanej hodnote v podobe citového vyžitia.

Čitateľ si postavy obľúbi ešte viac, keď vie, čo všetko na nich čaká. Plus všetko to, čo sa deje okolo nich. Úklady, pre ktoré skončia ako muchy v pavúčích sieťach. Neistota, čo sa ešte môže pokaziť. Ale aj nádej, že sa to možno ešte dá vyriešiť. Aj keď niekto nevie ako presne. Toto všetko je navyše pretkané mnohými zaujímavými zamysleniami a tiež morálnymi presahmi. Až napokon dej vyústi do veľkolepého vyvrcholenia.

Román Middlegame ponúka zaujímavo namiešaný zážitok. McGuire opäť spája prvky z viacerých žánrov. K tomu sa pripája aj striedanie časových línií a zaujímavé poňatie alchýmie. Je fascinujúce sledovať, ako nevšedne dokážu pôsobiť niektoré prvky. Čerešničkou na torte je už potom len stupňujúce sa napätie a nevedomosť, ako to všetko dopadne. Avšak ide o čítanie náročnejšie na pozornosť, hlavne zo začiatku, takže ho neocení každý.


 

 

oficiálna anotácia:

Meet Roger. Skilled with words, languages come easily to him. He instinctively understands how the world works through the power of story.

Meet Dodger, his twin. Numbers are her world, her obsession, her everything. All she understands, she does so through the power of math.

Roger and Dodger aren’t exactly human, though they don’t realise it. They aren’t exactly gods, either. Not entirely. Not yet.

Meet Reed, skilled in the alchemical arts like his progenitor before him. Reed created Dodger and her brother. He’s not their father. Not quite. But he has a plan: to raise the twins to the highest power, to ascend with them and claim their authority as his own.

Godhood is attainable. Pray it isn’t attained.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára