nedeľa 30. júna 2024

Tajné predlohy filmov #45

Posledná nedeľa (a zároveň posledný deň) v mesiaci znamená ďalší diel seriálu o filmových predlohách. Rovnako ako kedykoľvek predtým, aj teraz je výber čisto náhodný...

 

 


Carmilla (2019)

Nenápadný romantický horor. Aj týmito slovami by sa dal opísať príbeh o tom, ako sa mladé dievča stretne so záhadnou dámou a nadviažu spolu istý druh milostného vzťahu. Do toho však neustále zasahuje veľmi prísna a hlavne obozretná guvernantka. Svoj námet film veľmi voľne čerpá z rovnomennej novely z roku 1872, ktorú napísal Sheridan Le Fanu. Príbeh bol pritom adaptovaný mnohokrát, či už do podoby filmov alebo seriálov a takisto inšpiroval knihy a komiksy. Film z roku 2019 je zatiaľ poslednou adaptáciou. Alebo teda niečím, čo je pôvodnou knihou aspoň inspirované. Podstatou novely je ľúbostný pomer medzi dvomi ženami, pritom jedna z nich je upírka. V tomto filme divák tiež sleduje pomer medzi Larou (pôvodne Laura) a Carmillou, avšak to, že je Carmilla upírka, nezaznie asi ani raz. Slečna Fontaine, guvernantka, sa objavuje aj v knihe. No vo filme má oveľa väčšiu úlohu a takisto väčší priestor. Z nenápadnej vedľajšej postavy sa totiž dostala na výslnie a zmenila sa na hlavnú. Problémom tiež je, že hoci sa film volá Carmilla, táto postava sa vo filme objaví až niekde v polovici. Film však napriek týmto a ďalším zmenám skúma podobné témy. Prostredie i atmosféra sú aktualizované a Larin spôsob života je ešte o niečo údernejší. No podobne ako takmer všetky adaptácie tejto knihy, aj táto si získala skôr vlažné hodnotenia.

 

The Idea of You (2024)

(Představa o tobě)

Úspešná romantická dráma posledných mesiacov. Divákovi ponúka pohľad na pre niekoho nevšedný vzťah. Štyridsaťročná slobodná matka si totiž začne s dvadsiatnikom, spevákom úspešnej kapely. Stredobodom záujmu však nie je len ich vzťah, ale aj problémy a predsudky, ktorým kvôli tomu musia čeliť. Film svoj námet čerpá z rovnomennej knihy z roku 2017, ktorú napísala herečka Robinne Lee. O tom, že kniha bude sfilmovaná, sa začalo hovoriť už v roku 2018, no neskoršie problémy a prieťahy zapríčinili, že si fanúšikovia museli niekoľko rokov počkať. Čo do vernosti originálu sa dá hovoriť o pomerne dobrej adaptácii. Napriek tomu sa scenáristi nevyhli niekoľkým zmenám. K nim patrí už tradičné vynechanie niektorých vedľajších postáv a takisto sa zmenilo prostredie, v ktorom sa romanca odohráva. Aj niektoré scény sú mierne upravené, vek niektorých postáv a napríklad aj správanie hlavnej hrdinky. Najväčším rozdielom je však samotný záver a mnohí fanúšikovia by povedali, že ten vo filme si postavy zaslúžili o niečo viac. Film si zatiaľ vyslúžil pomerne dobré hodnotenia od kritikov. Najväčšmi vyzdvihujú fakt, že vďaka námetu sa film mohol zvrhnúť a stať sa ďalšou lacnou romancou. No tvorcovia celý čas stáli nohami pevne na zem, vďaka čomu príbeh získal aj trochu hlbší rozmer.

 

The Water Horse: Legend of the Deep (2007)

(Ja a moja príšera / Já a moje příšera)

Béčkové rodinné dobrodružstvo o tom, ako chlapec v čase druhej svetovej vojny nájde zvláštne opustené zvieratko. Rozhodne sa oň postarať a to rastie a rastie, až je z neho veľký tvor obývajúci jazero. Také veľké stvorenie však neostane dlho tajomstvom a hlavný hrdina musí urobiť možné aj nemožné, aby svojho priateľa ochránil. Svoj námet film čerpá z rovnomennej detskej knihy z roku 1990, ktorú napísal Dick King-Smith. Aj v tomto prípade sa film a jeho predloha v mnohom rozchádzajú. Zásadným rozdielom je, že film sa odohráva o niekoľko rokov neskôr a počas vojny, zatiaľ čo kniha v tridsiatych rokoch. Vďaka tomu je teda film omnoho traumatickejší a možno aj dobrodružnejší. Hlavným hrdinom filmu sa stal Angus, hoci v knihe je to práve jeho sestra Kristie, ktorá stojí v strede všetkého diania. Vďaka týmto zmenám film ponúka skôr temnejší príbeh, v ktorom zaznievajú odlišné posolstvá. Napriek tomu, alebo možno aj vďaka tomu, si film vyslúžil pomerne dobré hodnotenia a podľa všetkého ho kritici vnímajú pomerne pozitívne. No z pôvodne detského príbehu o priateľstve sa stalo niečo temnejšie a drastickejšie, čo ocenia skôr dospelejší diváci.

 

What Dreams May Come (1998)

(Ako prichádzajú sny / Jak přicházejí sny)

Dnes už takmer klasická romantická dráma približuje ďalší obraz toho, čo sa deje s človekom po smrti. Hlavný hrdina sa zoznamuje s duchom, ktorý ho má sprevádzať. Napriek vlastnej smrti je odhodlaný dohliadať na svoju milovanú manželku. Keď však spácha samovraždu, je nútený vydať sa na cestu do samotného pekla, aby ju zachránil. Svoj námet film čerpá z rovnomenného románu z roku 1978, ktorý napísal Richard Matheson. Ten o knihe prezradil, že hoci postavy i príbeh sú vymyslené, tak zvyšok je výsledok rozsiahleho výskumu. Súčasťou príbehu sú totiž aj rôzne teórie a učenie rôznych náboženstiev. Týchto konceptov je v knihe naozaj veľa, no do filmu sa väčšina z nich neprepracovala. Pravdepodobne preto, že potom by bol film skrátka až príliš dlhý (hoci aj tak má bezmála dve hodiny). Zmenené boli aj hlavné postavy a ich životy. Vizuály, za ktoré tvorcovia získali Oscara, sa takisto v mnohom líšia od svojej predlohy a napríklad také filmové peklo je oproti tomu knižnému o dosť „príjemnejšie“. Zásadne rozdielny je aj samotný záver filmu. Keď však v roku 2011 vyšla špeciálna edícia, ponúkla divákovi totožný záver, aký ponúkla aj kniha. Film bol finančne úspešný, no čo sa týka hodnotení, boli skôr rozporuplné. Obdobné hodnotenia si však vyslúžila aj pôvodná kniha.

 

Rosemary’s Baby (1968)

(Rosemaryino dieťa / Rosemary má děťátko)

Dnes už klasický horor a jeden z najznámejších predstaviteľov vtedajšej hororovej tvorby. V hlavnej úlohe s vynikajúcou Miou Farrow. Príbeh samotný je plný hutnej atmosféry a neistoty, či hlavná hrdinka naozaj prežíva niečo hrozivé, alebo ide o následok tehotenských hormónov. Svoj námet film čerpá z rovnomenného hororu z roku 1967. Napísal ho Ira Levin a pôvodne vyšiel na vlastné náklady ako autorova druhá kniha. Avšak úspech tohto jeho počinu odštartoval tzv. „horror boom“, vďaka ktorému žáner zažil obrovský komerčný úspech. Nemenej úspešná je pritom aj táto adaptácia, ktorá sa teší veľkej diváckej obľube aj dnes. Navyše film získal niekoľko nominácií a niektoré aj premenil na rôzne ocenenia. Roman Polański, ktorý film režíroval, takisto napísal scenár. Snažil sa byť čo možno najvernejší predlohe, čo sa mu vlastne aj podarilo. Film sa dočkal aj televízneho pokračovania. V roku 1976 sa objavil film s názvom Look What’s Happened to Rosemary’s Baby a hoci ide o priame pokračovanie filmu, obsadenie je úplne odlišné. (Až na jednu vedľajšiu úlohu.) V roku 2014 sa objavila krátka miniséria Rosemary’s Baby a v roku 2016 neoficiálny turecký remake Alamet-i-Kiyamet. Tento rok by mal odpremiérovať psychologický triler Apartment 7A, ktorý predstavuje prequel pôvodného hororu o Minnie a Romanovi.



 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára