sobota 22. júna 2024

Z jedného problému do druhého | Theft of Swords

Autor: Michael J Sullivan
Názov: Theft of Swords
Séria: The Riyria Revelations
Diel: prvý diel omnibusu
Špecifikácia: dobrodružná fantasy o politike, vraždách, úkladoch a dvoch zlodejoch
Slovenské alebo české vydanie: Argo, 2011 (ČR, vydané ako dve knihy)
Hodnotenie na GR: 4.23

 

“You don’t win battles with hate. Anger and hate can make you brave, make you strong, but they also make you stupid. You end up tripping over your own two feet.”

 

Royce a Hadrian vôbec nie sú zlí chlapíci. Sú síce zvyknutí ohýbať zákony podľa toho, ako sa im to práve hodí, ale na druhej strane majú aj slabosť pre ľudí v núdzi. Väčšinou sa však len snažia prežiť a ich posledná práca im prinesie len problémy. Lebo ich vďaka nej neprávom obvinia z vraždy kráľa. A od toho momentu je všetko len horšie a zamotanejšie...

Americký autor Michael J Sullivan má na konte niekoľko sérií, ktoré sa všetky odohrávajú v tom istom svete. The Riyria Revelations predstavuje úplne prvú sériu. Pôvodne šesťdielnu, ktorú vydal na vlastné náklady a neskôr v troch dvojzväzkoch pod záštitou vydavateľstva. Takže kniha The Theft of Swords v sebe ukrýva dva samostatné romány z tohto univerza, konkrétne The Crown ConspiracyAvempartha. Príbehy na seba nadväzujú a ako názov súbornej knihy naznačuje, spája ich aj rovnaká téma. Lebo v oboch prípadoch sa postavy dostanú do problémov kvôli krádeži meča.

Dej sa odohráva vo vymyslenom svete nazvanom Elan, kde vedľa seba fungujú mnohé kráľovstvá a žijú tu rôzne stvorenia. Ľudia však pred niekoľkými stovkami rokov dali doslova zbohom mágii a obrátili sa k náboženstvu. Niektorí pomerne fanaticky. Ľudia sa tu naučili na všetko odlišné dívať cez prsty. Skrátka, ak náhodou nie ste obyčajný človek, radšej dúfajte, že to miestni zistia až dávno po tom, ako odídete z ich pozemku.

Samotný koncept tohto sveta teda nie je až taký originálny, ale určite zaujme. Najmä tým, že autor si dal rozhodne záležať a pamätal nielen na súčasné pravidlá a zákony, ale aj na históriu. Tiež pamätal na kolektívne myslenie rôznych generácií a na kultúrne rozdiely. Toto všetko a mnohé iné detaily jeho svetu vdýchli dostatok života na to, aby bol zaujímavý. Dokázal vzbudiť v čitateľovi záujem, čo je vždy dobré. Hlavne vzhľadom na fakt, že na stránkach sa rieši osud tohto sveta.

Postavy sú nemenej sympatické. Royce a Hadrian sú ako párik zlodejov práve dostatočne morálne siví na to, aby sa odlišovali. Nie sú typickými chrabrými hrdinami a väčšinu času sa len snažia prežiť. Alebo sledujú vlastné ciele. Navyše sú už dospelí, väčšinou vedia, čo robia, takže skvele dopĺňajú iné postavy, ktoré sú menej skúsené a v porovnaní s nimi aj naivnejšie.

”’Aren’t you going to say, I told you so?’ Hadrian whispered.

‘What would be the point in that?’

‘Oh, so you’re saying that you’re going to hang on to this and throw it at me at some future, more personally beneficial moment?’

‘I don’t see the point in wasting it now, do you?’” 

Takže napríklad vedľa mladučkého princa Alrica alebo jeho sestry Aristy zapôsobia ako tí povestní „mentori“, hoci dosť nespoľahliví. Navyše sa všetci mnohokrát dostávajú do podivuhodne zložitých situácií, z ktorých sa niekedy dostávajú vďaka dôvtipu. Čo neraz pôsobí až humorne. K tomu prispievajú aj dobre napísané dialógy a celková zaujímavá chémia, ktorú majú medzi sebou Royce a Hadrian. A nielen oni.

Dejová línia je však dosť jednoduchá. Viaceré odhalenia sú servírované na podnose. Iné sú žalostne predvídateľné. Hlavne v prvej knihe je jasne vidieť, že išlo o autorovu prvotinu. Napriek tomu sa textu nedá uprieť, že všetko vždy dáva logiku. Pravdou je, že viaceré časti príbehu boli naivné a niektoré problémy boli vyriešené až žalostne rýchlo a jednoducho. Takisto je však pravda, že tu boli aj iné, zaujímavejšie časti.

Tempo bolo svižné a dobrodružné. A zaujímavé je, že hoci Sullivan veľakrát odhalil celú pravdu, aj tak dokázal čitateľa zmiasť. Pretože tých právd odhalil hneď niekoľko a záhadou ostalo, ktorá z nich je tá pravá. Neskôr sa objavovali aj mocenské hry a zákulisné politické intrigy a machinácie cirkevných mocnárov. Tieto prvky nakoniec zapôsobili ako protiváha k menším nedostatkom. Vo výsledku z toho vzniklo svižné dobrodružné čítanie s mnohými humornými okamihmi. Pridanou hodnotou je, že v tomto dvojvydaní čitateľ skôr uvidí, ako sa autor postupne vyvíjal. Takže druhá kniha je znateľne lepšie zvládnutá ako tá prvá.

Dvojkniha Theft of Swords ponúka skôr jednoduchšiu dobrodružnú fantasy. Tempo je svižné, postavy hláškujú a Elan je zaujímavý svet. Síce sa občas prejavuje fakt, že ide o prvotinu, ale to Sullivan dokázal vyvážiť ostatnými prvkami. Vo výsledku to asi síce málokoho posadí na zadok, ale ide o veľmi príjemné čítanie, navyše miestami humorné.


 

 

oficiálna anotácia:

THEY KILLED THE KING.

THEY PINNED IT ON TWO MEN.

THEY MADE A BAD DECISION...

Royce Melborn is a superb thief, his partner, Hadrian Blackwater is a skilled mercenary. Together they make a profitable living as agents-for-hire to wealthy nobles until someone sets them up to take the blame for the murder of the king.

Captured and sentenced to death the two are saved by an unlikely woman with a simple demand that will change the lives of the thieves, the course of a kingdom, and the foundation of an empire.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára